Κ. Σημίτης: Στόχος μας η βελτίωση της Παιδείας

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 20:30
UPD:20:36

A- A A+

«ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ στόχος των πολιτικών μας είναι η βελτίωση της ποιότητας σε όλες τις βαθμίδες και λειτουργίες της εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την τετράωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης για το 2003-2004.

Η αύξηση των ολοήμερων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων σε 5.500 καλύπτει, όπως είπε ο κ. Σημίτης, περί τους 300.000 μαθητές. «Το ολοήμερο σχολείο», τόνισε ο πρωθυπουργός, «είναι ο τύπος του σχολείου του 21ου αιώνα. Παρέχει πλήρεις εκπαιδευτικές παροχές αλλά κυρίως βοηθά την εργαζόμενη οικογένεια, ιδίως την εργαζόμενη μητέρα».

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα νέα πανεπιστημιακά τμήμα και τα τμήματα των ΤΕΙ που η λειτουργία τους αρχίζει το Σεπτέμβριο του 2004, τονίζοντας: «Προχωρήσαμε στην υλοποίηση του δεύτερου βήματος με την έγκριση της δημιουργίας νέων τμημάτων, των οποίων η έναρξη λειτουργίας προγραμματίζεται από το Σεπτέμβριο του 2004. Αλλά Προχωρούμε, επίσης στην επέκταση των προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Θα φτάσουν στις αρχές του 2004 τα 325, ενώ επεκτείνονται σταθερά τα προγράμματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και στην μεταρρύθμιση στην ουσία-όπως είπε-και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. «Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών› τόνισε «συγγράφονται τα νέα βιβλία για το δημοτικό και γυμνάσιο. Βιβλία σύγχρονα, λειτουργικά που προετοιμάζουν τον κριτικό μαθητή, τον πολίτη που θα κρίνει εξελίξεις αύριο».

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας κατά τη νέα σχολική χρονιά. Όπως είπε ο υπουργός, τα νέα δεδομένα με βάση τα οποία ξεκινάει το σχολικό έτος και οι σημαντικότερες εκ των προτεραιοτήτων που θέτει το υπουργείο Παιδείας, ανά τομέα και βαθμίδα εκπαίδευσης έχουν ως εξής:

Πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Επεκτείνεται ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου. Τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 300 νέα ολοήμερα νηπιαγωγεία και 500 νέα ολοήμερα δημοτικά. Ετσι, ο συνολικός αριθμός τους θα ανέλθει σε 5.500 στα οποία θα λειτουργούν 2.115 και 7.000 Τμήματα αντίστοιχα και θα εξυπηρετούνται 50.000 νήπια και 200.000 μαθητές με τις οικογένειες τους. Οι ανάγκες της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων καλύπτονται με 2.266 νηπιαγωγούς και 12.000 δασκάλους-καθηγητές αντίστοιχα.

Εισάγεται η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας από την γ΄ δημοτικού, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν 3 καλλιτεχνικά σχολεία, από τα οποία τα 2 στην Αττική και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στους τομείς θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εγκατάστασης Εργαστηρίων Πληροφορικής στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια καθώς και η σύνδεση των δημοτικών σχολείων με το διαδίκτυο. Ετσι μέχρι τη λήξη της χρονιάς 75.000 υπολογιστικά συστήματα θα καλύπτουν όλα τα σχολεία. Συνεχίζεται επίσης το πρόγραμμα επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες για επιπλέον 35.000 εκπαιδευτικούς, ενώ ήδη έχουν επιμορφωθεί 76.000. Αλλοι 15.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα διδακτικά τους αντικείμενα. Επίσης 10.000 εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ θα επιμορφωθούν σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στα μαθήματα των ειδικοτήτων τους. Ακόμη, ιδρύονται 500 σχολικές βιβλιοθήκες, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, ενώ ολοκληρώθηκε η σύνταξη των νέων προγραμμάτων σπουδών και παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία συγγραφής των νέων διδακτικών βιβλίων, προσαρμοσμένων στα νέα προγράμματα σπουδών.

Ακόμη δημιουργούνται 58 σχολικά εργαστήρια , 2 πιλοτικά εργαστήρια μουσικής και 13 καλλιτεχνικών μαθημάτων. Παράλληλα θα λειτουργήσουν 15 νέα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα προγράμματα των οποίων θα παρακολουθήσει διπλάσιος αριθμός μαθητών 140.000 από 70.000 σήμερα και καθηγητών 12.000 από 6.000 σήμερα.

Μεταξύ πολλών άλλων προγραμμάτων ετοιμάζεται και η λειτουργία άλλων 15 Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ σε συνεργασία με το Ανοιχτό πανεπιστήμιο Πατρών, θα διοργανωθεί στη χώρα μας η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Δημιουργούνται δύο νέα Πανεπιστήμια : Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη και Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία και 1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι. Θα λειτουργήσουν 320 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εκ των οποίων τα 20 θα είναι προγράμματα συνεργασίας πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Παράλληλα θεσμοθετείται το Εθνικό Σύστημα Διασφάλισης και Αξιολόγησης της ποιότητας εκπαίδευσης, ενω θα ιδρυθούν σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ Ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης. Τέλος προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ΄Ιδρυμα αυτό απευθύνεται στους νέους της ελληνικής ομογένειας καθώς και στους νέους των γειτονικών με την Ελλάδα χωρών. Μέσα στον Οκτώβριο αρχίζει και η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Το Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα και οι επαναληπτικές για την Ιταλική και Γαλλική. Τέλη Σεπτέμβρη παραδίδεται το νέο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ενώ εντός του έτους ξεκινούν και οι διαδικασίες για τη μελέτη και κατασκευή του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο στρατόπεδο «Πλέσσα› που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αμύνης. Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αυξήσεις που ζητούν οι Πανεπιστημιακοί ο κ. Ευθυμίου είπε ότι εντός του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αλλά δέσμευση της κυβέρνηση είναι οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν από την 1.1.2004. Οσο για τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης τόνισε ότι εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο υπάρχει θετική διάθεση για ειδική μέριμνα.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή