Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/08/2003) Μέρος 2/6

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 19:01
A- A A+

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Συμπληρωματικά κάτι για την έκρηξη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Είπατε προηγουμένως ότι η εκτόξευση της ρουκέτας είχε σαν στόχο το γκαράζ, το χώρο στάθμευσης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εκείνο νομίζω είναι γκαράζ αν δεν κάνω λάθος. Είναι γκαράζ, είναι μακριά από το κεντρικό κτίριο της Πρεσβείας.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σε αυτόν τον χώρο σταθμευμένα αυτοκίνητα υπήρχαν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Απ’ έξω δεν φαίνονται.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: ¶νθρωποι μπορεί να υπήρχαν εκεί; Κάποιος να πάει να πάρει το σταθμευμένο αυτοκίνητό του για να φύγει ή να ερχόταν, να έβγαινε από το αυτοκίνητο, να ήταν μέσα διότι προσήχθητο στην εργασία του. Αυτό το ήξερε ο φερόμενος ως αυτουργός;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν δεδομένο και γι αυτό πήγαμε και 23:00 το βράδυ.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τί σημασία έχει; Η Πρεσβεία και η συγκεκριμένη Πρεσβεία επί 24ωρου βάσεως λειτουργεί. Είναι χώρος στάθμευσης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα; Σας λέω αν ξέρετε εσείς εν πάση περιπτώσει. Εδώ κατηγορείστε ότι υπήρχαν και 3 συγκεκριμένα πρόσωπα στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: 3;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Και δεν τραυματίστηκα εκ τύχης. Αυτό το ξέρατε εσείς ή πιστεύατε ότι δεν υπήρχε κανένας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύαμε, ήταν δεδομένο για μας και γι αυτό πήγαμε εκεί ότι δεν υπήρχε κόσμος. Αν θέλαμε να χτυπήσουμε κόσμο θα χτυπάγαμε την Πρεσβεία, θα χτυπάγαμε κάτι άλλο, θα χτυπάγαμε άνθρωπο αλλού. Ήταν δεδομένη....

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ότι ο στόχος μπορούσε να αστοχήσει;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Φυσικά.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Η Βασιλίσσης Σοφίας είναι εκεί.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι η Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι σε ένα πολύ μικρό στενάκι πίσω από την Πρεσβεία. Δεν ήταν η Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι σε έναν ερημικό δρόμο.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Στην ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι ομολογείτε την συμμετοχή σας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν την ομολογείτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Από την πρώτη ημέρα έχω πει όχι. Είχα μεταφέρει τον Χριστόδουλο. Είπα κι χθες από την στιγμή που πήγα στην Αντιτρομοκρατική μου είπαν ότι «σας κατηγορεί ο Χριστόδουλος ότι πήρατε μέρος στην ληστεία›. Εγώ αυτό που θυμάμαι για την ληστεία, για περίπτωση συνεύρεσης δικής μου με την Χριστόδουλο στο Περιστέρι είναι αυτή η περίπτωση που σας ανέφερα. Τώρα αν ήταν το ΄90, απ΄ ότι είδα όμως μετά την χρονολογία δεν βγαίνει. Εγώ το ΄90 δεν γνώριζα τον Χριστόδουλο και τον Σάββα Ξηρό. Τους γνώρισα το ΄91. Αλλά ότι έχω μεταφέρει τον Μανόλη όπως τον γνώριζα....

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Καλά εντάξει, αρνείστε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην συγκεκριμένη ληστεία ήρθαν εδώ και μάρτυρες και έκαναν λάθος περιγραφή ανθρώπου και αυτή αποδόθηκε στον Κονδύλη, θέλω να πω ότι όπως σας είπα και στην απολογία την δική μου στο πατάρι της Τράπεζας ήμουν εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σημειώστε το.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στην Τράπεζα Εργασίας στο Περιστέρι και από μάρτυρες που ήρθαν εδώ και κατέθεσαν προσπάθησαν να αποδώσουν την παρουσία του Κονδύλη στην Τράπεζα αυτή.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι και ο μάρτυρας που ήρθε δεν ανεγνώρισε, αντίθετα είπε ότι δεν είχε καμία σχέση το πρόσωπο που μου επιδεικνύεται, τον κ. Κονδύλη δηλαδή με αυτόν που είχα δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θυμάμαι αυτό βεβαίως αλλά εδώ έχει μία δήλωση σαφή ο κ. Θωμάς Σερίφης την οποία σημειώνουμε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ο οποίος λέει στην θέση την δική μου έγινε λάθος και θεώρησαν ότι ήταν ο Κονδύλης, αυτό λέει αν δεν κάνω λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κατηγορία τέτοια;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν αρχίζετε και λέτε ορισμένα πράγματα στο Δικαστήριο, να βρούμε κι εμείς άκρη. Αλλά δυστυχώς χάνεται μια πολύ ωραία ευκαιρία, με ευρύ πνεύμα προσπαθούμε να σας κρίνουμε τί κάνετε?..

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κατηγορείστε κ. κατηγορούμενε και για δύο κλοπές, για τη συμμετοχή σε κλοπή ενός ΙΧ φορτηγού αυτοκινήτου στα ¶νω Πατήσια τις νυχτερινές ώρες 26 προς 27/6/90, καθώς και στην αφαίρεση κρατικών πινακίδων ενός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου στη Νέα Χαλκηδόνα, τις νυχτερινές ώρες 25 προς 26/4/90. Εκτός από σας, ποιοι άλλοι συμμετείχαν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν συμμετείχα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν συμμετείχατε σε αυτές;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι. Δεν συμμετείχα. Εγώ πέρα από την υπόθεση στα Σεπόλια που πήγα?.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Για τη συμμετοχή σας στη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Σιπαχίογλου, εσείς φέρεστε ως απλός συνεργός. Ομολογείτε; Αποδέχεστε αυτή την κατηγορία;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αποδέχομαι ότι ήμουν εκεί.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Γιατί αν θυμάμαι καλά, ο κ. συνήγορός σας είχε υποστηρίξει όταν εκδικαζόταν η υπόθεση ότι εσείς δεν είχατε θέα, δεν βλέπατε στο σημείο.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Όχι, απλώς είχα πει ότι ήταν σε άλλο σημείο.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Έχω αυτή την εντύπωση, ότι είπε ότι ήταν σε τέτοιο σημείο που δεν έβλεπε. Τί δεν έβλεπε;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν έβλεπε ποιος πυροβόλησε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε για συναντήσεις με άλλα μέλη της Οργάνωσης σε ρεμπετάδικα και σε ταβέρνες.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σε ρεμπετάδικα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Μόνο σε ρεμπετάδικα; Όχι σε ταβέρνες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εσείς δέχεστε ότι ήσαστε στην Οργάνωση, από το ’90 μέχρι το ’96, μπορείτε να προσδιορίσετε χρονικά τουλάχιστον την τελευταία συνάντηση πριν από την αποχώρησή σας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είπα, τελευταία συνάντηση είχα με τον Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό και με κάποιον άλλον νεαρό στα Πατήσια ένα μήνα πριν το Πάσχα πριν την έκρηξη.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πριν την έκρηξη του Πειραιά, στις 29/6;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι, δε λέω γι αυτήν. Σε προηγούμενες, που είπατε ποιοι συμμετείχατε, είπατε ότι σε αυτές ήταν και ο κατηγορούμενος κ. Γιωτόπουλος, αν θυμάμαι καλά ο κ. Τζωρτζάτος?.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι, ήταν περίοδος του ’92, αρχές του ’93.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Περισσότερο μ’ ενδιαφέρει για τον κατηγορούμενο κ. Τζωρτζάτο γιατί αν γινόταν κάποια συνάντηση του 1996 σημαίνει ότι ο κ. Τζωρτζάτος διαψεύδεται για το ’93 που λέει ότι αποχώρησε. Εκεί κατέτεινε η ερώτησή μου.

Σε αυτές τις συναντήσεις εσείς είχατε προσωπική επαφή με τον κατηγορούμενο κ. Γιωτόπουλο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πώς δεν είχα; Συζητούσαμε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τί συζητούσατε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Κοιτάξτε, ο χώρος αυτός στα ρεμπετάδικα δεν προσφέρεται για συζητήσεις?

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εκτός από χώρος διασκέδασης, πολλές φορές λέμε και τα προβλήματά μας, και σχέδια λέμε?.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν προσφέρεται για πολλή συζήτηση να μετέχουν όλοι γιατί είναι και ο θόρυβος, είμαστε και κοντά-κοντά όλοι?.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Μιλούσατε πάντως.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μιλούσαμε για πολιτικά ζητήματα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε ποτέ σε θέματα της Οργάνωσης οι δυο σας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, στην πρώτη συνάντηση που έγινε σε αυτό το μέρος είχαμε πει ότι δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα και σε δουλειές της Οργάνωσης, ρητά και κατηγορηματικά. Συζητούσαμε για πολιτικά θέματα, για το ποδόσφαιρο?

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι για την Οργάνωση.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Από την προσωπική επαφή που είχατε με τον κατηγορούμενο τον κ. Γιωτόπουλο, τί γνώμη σχηματίσατε για το πρόσωπό του εκεί που συζητούσατε; Γιατί λέτε ότι μόνο σε αυτούς τους χώρους είχατε συναντηθεί με τον κ. Γιωτόπουλο. Υπερείχε όλων της παρέας εκεί ή υπήρχαν και άλλοι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν πολιτικά πιο καταρτισμένος, πιο μορφωμένος, έβγαλα και το συμπέρασμα ότι ξέρει κάποια ξένη γλώσσα και συμπέρανα τα Γαλλικά, γιατί σε συζήτηση είπε ότι διάβαζε τη ?Liberation? αν θυμάμαι, κάποια εφημερίδα πάντως γαλλική και από εκεί συμπέρανα ότι ξέρει τα γαλλικά. Διάβαζε την εφημερίδα, μας έλεγε για άρθρα που υπήρχαν στις εφημερίδες.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σχολίαζε δηλαδή δημοσιεύματα από την εφημερίδα τη γαλλική ?Liberation?.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Νομίζω αυτή ήταν γιατί έγραφε τότε για τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Από αυτή την επαφή την προσωπική που είχατε σε αυτό το χώρο, ποια ήταν η γνώμη που σχηματίσατε για το πρόσωπό του; Ότι ήταν απλό μέλος της Οργάνωσης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ότι ήταν κάποιο παλιό μέλος της Οργάνωσης. Τώρα αν ήταν απλό ή ήταν στέλεχος.... Και αυτό το συμπέρασμα το έβγαλα, δεν μου το είπαν.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Για τον κ. Κουφοντίνα μας είπατε ότι τον θεωρούσατε έμπειρο. Έμπειρο ως προς τί; Ως προς τις ενέργειες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έμπειρος στη συνωμοτική δουλειά.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στο να βλέπει τί γίνεται γύρω, αν τον παρακολουθούν, πώς θα δράσουμε, πώς θα πάμε, τί θα κάνουμε, έμπειρος σ’ αυτά τα θέματα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Για τον κ. Γιωτόπουλο; Υπερείχε του κ. Κουφοντίνα

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν συνεργαστήκαμε επιχειρησιακά.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Από τις συζητήσεις...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι από την ηλικία του ότι ήταν κάποιος πιο παλιός....

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δηλαδή ο κ. Γιωτόπουλος τί ρόλο θα πρέπει να είχε στην Οργάνωση αυτή; Αφού δεν αμφισβητείται ότι ήταν μέλος, λέτε εξάλλου ότι τα πρόσωπα που συναντιόσαστε είχαν σχέση με την Οργάνωση, δεν ήταν άσχετοι. Ή ήταν; Τον θεωρούσατε μέλος της Οργάνωσης. Απλό μέλος; Πάνω από τον κ. Κουφοντίνα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα, αυθαίρετο κατά τη γνώμη μου, φυσικά ένας άνθρωπος που ήταν 50 χρονών και είναι εκεί πέρα δεν θα ήταν κανένας που πρώτη φορά ήρθε στην Οργάνωση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πέρασε από το μυαλό σας ότι ο ίδιος ο κ. Γιωτόπουλος μπορεί να είχε λόγου σε κάποιες από τις ενέργειες αυτές που κάνατε εσείς με τους άλλους συγκατηγορουμένους σας και με τις προηγούμενες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σε συζήτηση που έκανα με τον Κουφοντίνα, λόγο και γνώμη είχαν τα μέλη της Οργάνωσης. Είχαν όλα τα μέλη.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δηλαδή συναποφάσιζε....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ίσως. Λόγο για σοβαρές ενέργειες της Οργάνωσης, είπαμε ότι είχαν όλα τα μέλη της Οργάνωσης. Δεν μπορούσε να γίνει κάποια σοβαρή ενέργεια και τα μισά μέλη της Οργάνωσης να διαφωνούν ή οτιδήποτε. Εγώ αν διαφωνούσα, το έχω πει, δεν θα καθόμουν στην Οργάνωση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ο κατηγορούμενος, ο κ. Γιωτόπουλος ήταν προσηνής με όλους της παρέας εκεί;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σε αυτές τις συναντήσεις, στην παρέα σας υπήρχαν γυναίκες καμία φορά;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιφεμινιστική Οργάνωση....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι αυτό κ. Πρόεδρε... Καταρχήν πρέπει να σας πω κ. Κονδύλη ότι καταλαβαίνω τη θέση σας. Είπατε για το ρεμπετάδικο, είπατε ότι ήταν της Οργάνωσης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, πιο παλιά η ΚΝΕ το λειτουργούσε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επαγγελματικά δηλαδή.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν ήταν κρυφό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι καθόλου κακό, η τεμπελιά είναι κακό, το να μην εργάζεται κανένας. Αργία το όνειδος, εργασία ουδέν όνειδος. Γιατί μερικοί τη βγάζουν μια ζωή τεμπέληδες, παράσιτα....

Έχετε πει εδώ πέρα ότι «είχα την εντύπωση τότε ότι η 17Ν ήταν κάποιοι πράκτορες της CIA›. Πώς το εννοείτε αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτή η εντύπωση υπήρχε στο χώρο μας. Υπήρχε στο χώρο του ΚΚΕ, το ΚΚΕ καταρχήν το λέει και σήμερα, αλλά στο χώρο που ήμουν εγώ, στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, ότι αυτή η Οργάνωση αν δεν είναι πράκτορες της CIA τουλάχιστον έχουν εισχωρήσει πράκτορες. Νομίζω ότι το λένε και σήμερα ακόμα, ότι έχουν εισχωρήσει πράκτορες και κατευθύνουν τη δράση της.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί λέτε, γιατί το έλεγε το ΚΚΕ αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν το έλεγε μόνο το ΚΚΕ, η Αντιπολίτευση έλεγε ότι είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι είναι η KGB και διάφορα έλεγαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και για την ανατολική Γερμανία έχουν πει...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Για την ανατολική Γερμανία ότι είναι η ΣΤΑΖΙ....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και μερικοί ήταν επισκέπτες της ανατολικής Γερμανίας....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν τα ξέρω αυτά, εγώ δε νομίζω ότι ίσχυαν αυτά, τώρα η θέση του ΚΚΕ είναι αυτή, δεν ξέρω γιατί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί λέτε; Έχετε σκεφθεί κ. Κονδύλη αν δεν το έλεγε ο Γιωτόπουλος να πάτε σε δολοφονία του Σιπαχίογλου; Αν δεν το είχε πει το ΟΚ;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πώς το ρωτά έτσι; Κατετέθη από τον κ. κατηγορούμενο ότι το είπε ο κ. Γιωτόπουλος;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος μιλάει; Για μένα θα μιλήσετε; Ο Γιωτόπουλος για μένα; Ο άνεργος; Ο επικεφαλής;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε κι άλλα....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κατηγορία το λέει, το βούλευμα το λέει, σας φέρνει επικεφαλής, ηθικό αυτουργό σας φέρνει το βούλευμα. Τώρα μένει να δούμε και την απόφαση τί θα πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε πώς μπορεί κάποια βρώμικη εξουσία να περάσει μέσα από βρώμικους ανθρώπους βρώμικες τάσεις;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Φυσικά. Έχει συμβεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε τί έχει πει ο Πάμπλο για τον Γουέλς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Λένε πολλά κ. Εισαγγελέα, και για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες έλεγαν, αν θα διαβάσετε βιβλία που έχουν γράψει, ότι ήταν η Μασονική Στοά, ότι ήταν οι Βούλγαροι κομμουνιστές, διάφορα... Δεν αποκλείει κανένας τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γράφτηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί γράφτηκε, για να καταλάβω κι εγώ;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Γράφτηκε ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν από τη Μασονική Στοά, οι Εβραίοι τις κατηύθυναν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ στην Ελλάδα θα μας φταίνε ή οι κομμουνιστές, ή οι Εβραίοι, ή οι Μασόνοι, ή οι Αμερικάνοι, εμείς δεν φταίμε ποτέ για τίποτα. Αυτό είναι το ελληνικό άλλοθι της συνωμοσιολογίας. Εμείς δε φταίμε σε τίποτα ποτέ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Προσπαθούμε να τα ρίξουμε αλλού. Έχουν γραφτεί διάφορα πράγματα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, συμπληρωματικά μερικές ερωτήσεις: Στην απολογία σας χθες αναφερθήκατε στο κλίμα του 1990 με την κυβερνητική αλλαγή, στον Εμφύλιο Γιουγκοσλαβίας, της ιδιωτικοποίησης κτλ. και αυτό σας έδωσε αφορμή για κάποιες συζητήσεις και συναντήσεις. Αναφερθήκατε σε τρία ονόματα, στον κ. Δημήτρη Κουφοντίνα, σε κάποιον Κώστα και στον κ. Χριστόδουλο Ξηρό.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν πολλοί....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τους ξέρατε με τα ονόματα αυτά; Προφανώς όχι.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τον Κουφοντίνα όχι, τον ήξερα σαν «Τάκη›, ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν γνωστός εκεί αλλά όχι με το όνομά του «Μανόλης›, ήταν με κάποιο παρατσούκλι, δεν το θυμάμαι όμως.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο «Κώστας› ποιος ήταν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχω καταθέσει στον ανακριτή, είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πραγματικό δηλαδή ήταν το όνομα Κώστας...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι, τον έχει καλέσει και ο ανακριτής.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε στη συνάντηση αυτή μήπως για κάποιον Σπύρο ή «ψηλό›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τον γνώρισα μετά, μου συστήθηκε ως «Σπύρος› ο Σάββας Ξηρός. Έτσι τον ήξερα, δεν τον ήξερα αλλιώς, ούτε Σάββα Ξηρό, ούτε ότι είναι αδερφός του.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι, αυτό το είπατε χθες, το θυμάμαι. Είπατε χθες ότι στις συναντήσεις συζητούσατε για πιο βίαιη δράση, όχι βέβαια «να πάρουμε τα όπλα›, αλλά «να αντιδράσουμε στην κατάσταση›. Με ποιους τρόπους, αν θέλετε να είστε πιο συγκεκριμένος....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ξεκινούσαν από τις συγκεντρώσεις, γιατί είπα και εχθές ότι εμείς, όσοι ήμαστε στην ΚΝΕ, δεν είχαμε συμπλοκές με τα ΜΑΤ, με πέτρες, με ξύλα και μολότωφ, ήταν μερικές σπρωξιές, τρώγαμε μερικές και φεύγαμε και υποχωρούσαμε. Βίαιες ενέργειες, αυτό εννοούσαμε στην αρχή, συν τις εκρήξεις. Όταν συζητούσαμε αυτά, φυσικά και στο μυαλό μου είχα αυτά αλλά όχι ότι θα πάρουμε τα όπλα για να αποδώσουμε δικαιοσύνη.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Οι προκαταρκτικές αυτές συζητήσεις περίπου σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εγώ γνώρισα τον Χριστόδουλο και τον Κουφοντίνα λίγο πριν ή λίγο μετά το τέλος του ’90, στο Πολυτεχνείο. Πριν την υπόθεση των Σεπολίων γνώρισα και τον «Σπύρο›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας προσέδωσαν κάποιο κωδικό, κάποιο ψευδώνυμο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι, αυτό έγινε μετά. Το «΄Αρης›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιος σας το έδωσε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ο Κουφοντίνας.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τί συμβόλιζε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τότε κάναμε και πλάκα, ότι επειδή με διέγραψαν από το ΚΚΕ, κατάγομαι και από την περιοχή που έδρασε ο ¶ρης Βελουχιώτης....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε για κάποιον «Μανόλη›. Θυμάστε τα χαρακτηριστικά του, τα σωματικά χαρακτηριστικά του της εποχής εκείνης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: «Μανόλης› είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ήταν εύσωμος.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Περίπου πόσα κιλά;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πάνω από 100 κιλά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι σας είπε ο «Τάκης›, ο κ. Κουφοντίνας, να παραλάβετε κάποιο πρωινό, το άτομο αυτό με τον «Μανόλη›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό σας έδωσε κάποια υποψία για κάποια επικείμενη ληστεία;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι. Τον μετέφερα στα Πατήσια, εγώ στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω ήμουν καθημερινά. Ήμουν στο Περιστέρι, δεν πήγα στο Περιστέρι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην πραγματικότητα όμως μεσολάβησε μετά μία ενέργεια, η ληστεία στο Περιστέρι..

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το περιστατικό που περιέγραψα το θυμάμαι, ότι μετέφερα τον Χριστόδουλο Ξηρό με το αυτοκίνητο το δικό μου από το Περιστέρι στα Πατήσια και τον μετέφερα και προς τα Πατήσια γιατί εκεί ήταν το σπίτι μου και μετά θα έφευγα για τη δουλειά. Αλλά ότι πήγαινα καθημερινά στο Αιγάλεω, πήγαινα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χθες ότι μετά από καιρό, μετά την ενέργεια στα Σεπόλια, ο Χριστόδουλος μόνο ή και άλλοι σας αποκάλυψαν ότι είναι μέλη της 17Ν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ο Χριστόδουλος, ο Κουφοντίνας και ο Σάββας.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Και οι τρεις σας το αποκάλυψαν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το γεγονός ότι σας το αποκάλυψαν, αυτό δεν σας προβλημάτισε να μην μείνετε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Με προβλημάτισε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί μείνατε; Είχατε κάποιο αδιέξοδο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Φανταστείτε ότι κάτι το οποίο μέχρι τότε δεν το είχα σκεφθεί, δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό μου ότι θα βρεθώ κοντά στην 17Ν, τρόμο μου προκαλούσε. Υπήρξε και ο φόβος, όσο να κρυβόμαστε, υπήρξε. Και είδαμε ότι άνθρωποι που απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν για τη 17Ν, που είχαν πολιτική και οικονομική δύναμη, δεν προσέφυγαν στις Αρχές.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ναι, αλλά μέχρι τότε είχατε μόνο μία συμμετοχή, μόνο στα Σεπόλια, έτσι δεν είναι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν είναι μόνο η συμμετοχή. Είναι μετά τί γίνεται...

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χθες ότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός έφυγε από την Αθήνα για το χωριό του το 1992. Τον συναντήσατε μετά πουθενά;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε για Χριστόδουλο Ξηρό, για Σάββα Ξηρό, για Κουφοντίνα και για Τζωρτζάτο. Ξέρετε αν είχε ψευδώνυμο ο κ. Τζωρτζάτος την εποχή εκείνη;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τον γνώρισα σαν «Σταμάτη› και έμαθα το όνομά του τότε στις εφημερίδες. Τον είχα συναντήσει μία φορά τον Τζωρτζάτο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε για πυρήνες και σήμερα κι εχθές. Ξέρετε αν απετελείτο από περισσότερες ομάδες ή περισσότερους πυρήνες; Ή μόνο αυτή στην οποία ανήκατε εσείς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Υπήρχαν κι άλλοι πυρήνες, έτσι μου έλεγαν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χωρίς όμως να ξέρετε κάποια άλλα πρόσωπα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι, δεν χρειαζόταν να τους ξέρω....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς το ξέρατε αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μου το είπε ο Κουφοντίνας ότι υπάρχουν κι άλλοι πυρήνες, ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε, ότι δεν πρέπει να γνωριζόμαστε όλοι ότι ανήκουμε στην Οργάνωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πώς επικοινωνούσαν σας αποκάλυψε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στους πυρήνες αν υπήρχε πρόβλημα ο επικεφαλής ενημέρωνε, αν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα γινόταν σύσκεψη των μελών, αν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα διαφωνίας στην Οργάνωση να αποφασίσει κάτι στο οποίο δεν συμφωνούσαμε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στα συμπληρωματικά για τον κ. Γιωτόπουλο είπατε χθες ότι τον συναντήσατε οκτώ ή λιγότερες φορές;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έξι με οκτώ φορές.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κάθε πότε τον συναντούσατε περίπου χρονικά;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εμείς πηγαίναμε το χρόνο μια-δυο φορές, δεν ήμαστε τακτικοί πελάτες στα ρεμπετάδικα. Μία-δυο φορές πηγαίναμε και σε αυτές τις συναντήσεις ερχόταν και ο Γιωτόπουλος, δεν είχαμε συγκεκριμένο χρόνο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ρωτώ αυτό γιατί έχετε πει στην ανακριτική απολογία ότι τον συναντούσατε κάθε δύο χρόνια...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είναι λάθος, δυο φορές το χρόνο είχα πει, γιατί δυο φορές πηγαίναμε σε αυτά τα μαγαζιά, δεν πηγαίναμε συνέχεια, δεν ήμαστε τακτικοί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε καμία αμφιβολία για το πρόσωπο του κ. Γιωτόπουλου;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε χθες ότι δεν σας συστήθηκε στις συναντήσεις ως μέλος της 17Ν αλλά εκεί που συγκεντρωνόσασταν δεν ήσαστε οι άσχετοι...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήμαστε μέλη της Οργάνωσης, είχαμε σχέση με την Οργάνωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κάτι συγκεκριμένο που να σας δίνει την πίστη, τη βεβαιότητα ότι ο κ. Γιωτόπουλος ήταν μέλος της Οργάνωσης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Συγκεκριμένο όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιο είναι αυτό που σας έκανε να δείτε αυτή τη σχέση;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στις συναντήσεις λέγαμε ότι θα πάμε εκεί, στα ρεμπετάδικα που πηγαίναμε, ότι είναι συνάντηση μελών της Οργάνωσης, αυτούς που επέλεγε ο Κουφοντίνας να με γνωρίσει και να τους γνωρίσω, ότι είχαν σχέση με την Οργάνωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι ήταν τυχαία η παρουσία τού εκεί του κ. Γιωτόπουλου;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τυχαία όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήξερε προφανώς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήξερε. Γιατί αλλιώς θα πήγαινα κι εγώ τον φίλο μου, ή τη φίλη μου ή τη γυναίκα μου, δεν ήταν τέτοιες συναντήσεις.....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχατε ακούσει αν είχε κάποιο άλλο επώνυμο ο κ. Γιωτόπουλος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, τον γνώρισα ως «Λάμπρο›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το «Γιωτόπουλος› πότε το πληροφορηθήκατε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στην Αντιτρομοκρατική και στην τηλεόραση πριν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από τα άλλα μέλη ο κ. Κουφοντίνας, ο κ. Σάββας και ο Χριστόδουλος σας είχαν μιλήσει καθόλου για το άτομο του «Λάμπρου›; Τί δουλειά έκανε κτλ.;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εσείς ξέρατε πού έμενε ο «Λάμπρος›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι. Ούτε για τον Κουφοντίνα ήξερα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εσείς μένατε Ωλένης 5 στον Βύρωνα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μετά το ’99.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μετά το ’99 συναντήσατε καθόλου στο δρόμο τυχαία έστω τον κ. Γιωτόπουλο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Επειδή κι αυτός μένει στο Βύρωνα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ξέρω, είναι μακριά από μένα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Να έρθουμε λίγο στο κεφάλαιο των προκηρύξεων. Στις 2 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, σας είχα ρωτήσει αν θυμάστε και είχατε απαντήσει σχετικά για τις προκηρύξεις ότι είχατε δει τμήματα χειρόγραφων προκηρύξεων, ότι δεν αναγνωρίσατε τον γραφικό χαρακτήρα του συντάκτη και ότι οι δημοσιευθείσες προκηρύξεις ήταν διαφορετικές ως προς το περιεχόμενο. Μέχρι σήμερα ξέρετε ποιος ήταν ο διορθωτής, αν υπήρξε διορθωτής;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, δεν το ξέρω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν ήταν ο κ. Κουφοντίνας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Η εντύπωσή μου είναι ότι ήταν ο Κουφοντίνας, δεν ξέρω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Σάββας μπορεί να ήταν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ο κ. Σάββας όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Θωμάς Σερίφης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Χωρίς να θέλω να τον υποτιμήσω, όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αναφέρομαι σε τέσσερα ονόματα τα οποία έχουν αποδεχθεί μερικώς, γι αυτό σας ρωτώ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τον Θωμά Σερίφη δεν τον ήξερα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ Τέλιος μπορεί να ήταν ο συντάκτης;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δε νομίζω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εσείς μπορεί να ήσαστε ο συντάκτης

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Συντάκτης δεν ήμουν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πάμε διά της άτοπον απαγωγής, γι αυτό το λέω.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ¶ποψη είχα, γνώμη είχα, δεν ήμουν συντάκτης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτές τις διορθώσεις τις είδατε εσείς σε χειρόγραφο κείμενο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε συμπληρώσεις.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μετά, που διαβάζατε τις προκηρύξεις, διαπιστώνατε αν ανέδιδαν κάποιο άλλο διαφορετικό λεκτικό ή ιδεολογικό ύφος από αυτά τα οποία είχατε διαβάσει την προηγούμενη ημέρα από τα χειρόγραφα τμήματα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν διαφορετικό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε ποιο πλαίσιο το εντοπίζετε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στη γλώσσα, όχι στο πολιτικό νόημα. Περισσότερο στη γλώσσα και ήταν πιο μεγάλες σε περιεχόμενο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χρονική περίοδο μπορείτε να προσδιορίσετε τότε που διαβάσατε εσείς τα τμήματα των χειρόγραφων προκηρύξεων;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το ’94, το ’95, εκεί.... δεν είχα δει πιο πριν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήταν γραμμένα σε μονοτονικό σύστημα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν θυμάμαι. Ήταν χειρόγραφες, δεν το θυμάμαι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γι αυτό ακριβώς σας ρωτώ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν το θυμάμαι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μήπως είχατε δει τις προκηρύξεις του Περατικού;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Βέβαια αυτή έγινε το ’97 αλλά επειδή έχει γραφτεί σε τρία τμήματα γι’ αυτό σας ρώτησα, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παραπλάνηση την οποία αποφεύγω. Θυμάστε ποια τμήματα των χειρόγραφων προκηρύξεων είδατε εσείς και σε ποιες περιπτώσεις αφορούσαν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν θυμάμαι. Τότε είχαν βγει δυο τρεις προκηρύξεις μαζί. Να σας πω κάτι για τις προκηρύξεις. Επειδή είχα πιο πριν εκφράσει τις διαφωνίες μου, ότι το περιεχόμενο είναι μεγάλο, ότι δεν το διαβάζει ο κόσμος, ότι πρέπει να είναι πιο συνεκτικές, επειδή είχα μια δράση στην ΚΝΕ και για να γράψουμε μια προκήρυξη που θέλαμε να είναι μια σελίδα το πολύ μιάμιση ξενυχτάγαμε, είχα κάποιες απόψεις και τις συζητούσαμε με τον Κουφοντίνα και γι’ αυτό μου είχε φέρει κι αυτό το κείμενο. Νομίζω ότι δεν ήταν για ενέργειες, αλλά ήταν για το ρόλο των ΜΜΕ και για θέματα εξωτερικής πολιτικής αν θυμάμαι καλά. Δεν είμαι σίγουρος απόλυτα να σας πω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στην υπόθεση Σεπολίων είπατε χτες ότι για το συμβάν αυτό συζητήσατε στις 12:30 με 1 νυχτερινή ώρα. Έτσι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Με ποιους; Με τα άτομα που έλαβαν μέρος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι. Ήμασταν μαζί από νωρίς.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Οι τέσσερις;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε ξεκαθαρίσει ποιος πυροβολήσει εναντίον του αστυνομικού;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γιατί στην ανακριτική είπατε εναλλακτικά δύο άτομα. Σήμερα έχετε ξεκαθαρίσει ποιος πυροβόλησε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν έχω ξεκαθαρίσει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός στη συνεδρίαση στις 9 Απριλίου κατέθεσε ότι «Δέχομαι την παρουσία μου και δεν πυροβόλησε ο Κονδύλης›. Μπορείτε να δώσετε κάποια ερμηνεία στη δήλωση αυτή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι ο Σάββας στην προανακριτική του απολογία δεν είχε πει τίποτα μέχρι που πήγε στον κ. Ζερβομπεάκο κι εκεί αλλάζει την κατάθεσή του και λέει ότι «Όλα όσα έγιναν στα Σεπόλια τα έκανα εγώ και ο Κουφοντίνας› και πιστεύω θέλοντας να διορθώσει γι’ αυτό το έκανε. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση.

Γιατί εκεί στηρίχθηκε ο κ. Παπαφώτης και είπε μετά ότι εγώ τον πυροβόλησα, ενώ δεν ήταν σίγουρος και με επισκέφθηκε παράνομα στις φυλακές Κορυδαλλού για να δει ποιος είμαι και αυτό το συμβάν έγινε γιατί βγαίνοντας ο κ. Παπαφώτης από εδώ έξω, δεν γνώριζε ότι ήταν ο αδελφός μου έξω και απευθυνόμενος στο φύλακα στην πύλη εδώ στην είσοδο του λέει «Με αναγνώρισαν› δηλαδή εμείς όταν είχε κατέβει κάτω απευθυνόμενος στον φύλακα της αίθουσας και είπε και μια κουβέντα που δεν θέλω να την πω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είχε καταθέσει βέβαια στο ακροατήριο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είχε καταθέσει ότι δεν με επισκέφθηκε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για το ότι σας αναγνώρισε ότι εσείς πυροβολήσατε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο θέμα του Σιπαχίογλου είπατε χτες και σήμερα σε ερώτηση συναδέλφου ότι δεν γνωρίζατε ότι είχατε γνώση ότι θα γινόταν το χτύπημα αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είπα και χτες ότι δεν γνώριζα ότι θα γινόταν εκείνη την ημέρα. Δηλαδή, αν μετά από μια εβδομάδα αποφασίζαμε, θα πήγαινα. Αλλά εκείνη την ημέρα, επειδή ήμουν μετά τη δουλειά δεν γνώριζα ότι θα γίνει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν είχαν γίνει κάποιες προκαταρτικές συζητήσεις την προηγούμενη μέρα που είχατε πει, που ήρθαν και σας πήραν από τη Νέα Σμύρνη με τη βέσπα σας; Τι γνωρίζατε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ότι θα πηγαίναμε να δούμε, όχι ότι θα γινόταν ενέργεια εκείνη την ημέρα και ήταν Δευτέρα νομίζω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τον κ. Παπαδόπουλο τον περιπτερά εκεί στην επιχείρηση Σιπαχίογλου τον είδατε εσείς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι δεν τον είχα δει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτός πιστεύετε ότι σας είδε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι περιγραφές που έδωσε και τα σκίτσα που φτιάχτηκαν νομίζω ότι περιέγραφε άλλα άτομα. Μας είδε και εμάς, αλλά άλλα άτομα περιέγραψε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ρωτώ αυτό, γιατί ο κ. Δαλιάνης ο κ. συνήγορός σας είχε ρωτήσει τον κ. Παπαδόπουλο για σας και ξέρετε τι απάντησε ως προς το ρόλο σας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το άκουσα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θυμάστε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν τον είδα εγώ. Ο άνθρωπος μπορεί να είδε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: «Μου έδωσε την εντύπωση του τσιλιαδόρου›. Συμφωνείτε με το χαρακτηρισμό αυτό ή κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο; Αυτό το ρωτώ για το ρόλο σας.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τσιλιαδόρος δεν ήμουν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Διευκρινίστε σας παρακαλώ τον ρόλο σας σε εκείνη την περίπτωση. Τι κάνατε εσείς δηλαδή.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Να καθίσω κοντά στο αυτοκίνητο. Γιατί το αυτοκίνητο δεν ήταν σε καλή θέση, το αυτοκίνητο είχε πινακίδες πλαστές από άλλο αυτοκίνητο που αντιστοιχούσαν στον ίδιο τύπο, για να μην έρθει κανένας και φωνάζει για να πάρουμε το αυτοκίνητο. Νομίζω ενοχλούσε το αυτοκίνητο, εμπόδιζε και κάθισα κοντά στο αυτοκίνητο. Δεν ήταν ο ρόλος τσιλιαδόρου, πολύ πίσω από το περίπτερο και πολύ μακριά και δεν έβλεπα τους άλλους δύο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο θέμα της έκρηξης στην αμερικανική Πρεσβεία είπατε χτες ότι «δεν είχα πάρει μέρος στο σχεδιασμό›.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δηλαδή είχατε λάβει μέρος στην εκτέλεση με ποιον τρόπο, με ποια συμμετοχή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είχα πάει εκεί, ο Κουφοντίνας είχε καθίσει σ’ ένα παρκάκι που είναι εκεί και έλεγχε ένα δρόμο, εγώ λίγο πιο πάνω να ελέγχω μήπως πλησιάσει κανένας πεζός και νομίζω -δεν είμαι σίγουρος- από το σημείο περνούσε λεωφορείο. Δεν είμαι σίγουρος. Ήμουν εκεί να ελέγχω μήπως πλησιάσει πεζός.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι η σκόπευση γινόταν προς κάποιο σταθερό σημείο. Κτίριο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι το μανδρότοιχο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Υπήρχε το ενδεχόμενο εξοστρακισμού ή αστοχίας βολής και να κατευθυνθεί σ’ ένα ελεύθερο χώρο; Γιατί ερωτήθηκε κάποιος μάρτυρας από το κ. συνήγορο στην περίπτωση αυτή ότι υπήρχε και κάποιο υπαίθριο κυλικείο το βράδυ ανοιχτό. Ελέγξατε δηλαδή το χώρο που να είχατε τη βεβαιότητα ότι δεν υπήρχε κάποιος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: 11 η ώρα το βράδυ σε κυλικείο το Φλεβάρη, ήταν και Τσικνοπέμπτη, δεν ξέρω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Με το ψάρεμα και το κυνήγι είπατε ότι είχατε ασχοληθεί.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας έγινε κάποια πρόταση από μέλος της Οργάνωσης για αγορά ενός σκάφους;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αξίας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έγινε πρόταση σε εμένα ότι θα είναι στο όνομα το δικό μου, θα είναι με χρήματα της Οργάνωσης, αλλά θα το χρησιμοποιούσε η Οργάνωση όχι για παράνομη δουλειά. Θα το χρησιμοποιούσε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για δική της αποκλειστική χρήση;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ότι θα ήταν στο όνομά μου αλλά θα το χρησιμοποιούσαν και για δουλειές της Οργάνωσης όχι παράνομες. Όχι για ψάρεμα. Μπορείς να πας σε όλα τα νησιά μ’ ένα σκάφος 7 μ. μπορείς να ξεκινήσεις και να πας στην Κρήτη αν είσαι καλός καπετάνιος.

Έγινε η συζήτηση, βρήκα τα χαρτιά μετά, εκείνη την περίοδο εγώ έδινα εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης γιατί χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης και πήγαινα στη Σχολή στη Γλυφάδα και έψαχνα για να αγοράσω εγώ σκάφος για δική μου χρήση, μεταχειρισμένο γιατί τα χρήματα είναι πολλά για να πάρεις μεγάλο σκάφος 6 – 7 μ. είναι 6 – 7 εκ. τότε. Έγινε αυτή η συζήτηση την οποία δεν την αποδέχτηκα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: ¶ρα δεν απέβλεπε η πρόταση σε καμία περίπτωση για δελεασμό ή για οτιδήποτε άλλο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν νομίζω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μιλήσατε για κάποιον Στέλιο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι. Δεν έχει σχέση με κάποιον από τους κατηγορούμενους εδώ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αναφέρεστε σε άλλο πρόσωπο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι. Τον είχα δει μια φορά σε ρεμπετάδικο και δεν τον ξαναείδα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ας έρθουμε τώρα στα γεγονότα που εξελίχθηκαν εδώ 6 Αυγούστου του 2003 που κάποια στιγμή ζητήσατε τον λόγο πριν διακοπεί η συνεδρίαση και είπατε κατά λέξη όταν απολογείτο ο κ. Τσελέντη «Οι απειλές ενάντια στον Τσελέντη δεν είναι ψέματα›. Πρώτον, από ποιον –αν- εκτοξεύτηκαν απειλές και τι είδους απειλές;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είπα και τότε και μετά έγινε ολόκληρη φασαρία ότι τη συγκεκριμένη συζήτηση ήμουν κοντά, εγώ πέρναγα, ο Τσελέντης ήταν πίσω γιατί είναι μια διαχωριστική πόρτα και την ώρα που άνοιξα την πόρτα εγώ για να βγω, μου λέει «Ακους;› και λέω «Ακούω›. Έλεγε ο Γιωτόπουλος ότι ο Τσελέντης σκότωσε αυτόν, έκανε εκείνο. Εδώ είπε ότι το είχε διαβάσει στις εφημερίδες ή το λέει ο Γεωργίου. Δεν ξέρω. Αλλά ο Τσελέντη μου λέει «Ακούς;› και του λέω «Ναι ακούω›. Όταν αναφέρθηκε στο γεγονός εδώ σηκώθηκα να το επιβεβαιώσω ότι δεν είναι πράγματα που τα βγάζει από το μυαλό του ο Τσελέντης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ούτε το αναιρείτε βέβαια αυτό

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν το αναιρώ.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χτες είπατε ότι είχε γίνει συζήτηση «Αν συλληφθώ να αρνηθώ ότι είμαι μέλος της 17Ν› αφορούσε συζήτηση μεταξύ των μελών, ή ήταν δήλωση δική σας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είπα ότι αν συλληφθώ εγώ θα δεχτώ ότι είμαι μέλος της Οργάνωσης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν θα το αρνηθείτε δηλαδή αυτό.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Προκειμένου να διατυπώσω το τελευταίο ερώτημά μου μια επισήμανση: η κα Σωτηροπούλου η μάρτυρας αναφέρθηκε στο πρόσωπό σας μεταξύ των άλλων ότι σας διακρίνει η αποφασιστικότητα, η ωριμότητα, η σεμνότητα, η ανιδιοτέλεια με έντονα τα χαρακτηριστικά της αυτοθυσίας. Η αδελφής σας Αναστασία σας απεκάλεσε ψυχή της οικογένειας, ότι η στάση μετά τη σύλληψή σας είναι μια στάση αξιοπρέπειας και ό,τι δεχτήκατε, το δεχτήκατε λόγω της υπευθυνότητας σας και όλοι οι μάρτυρες που παρηλάσανε μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για σας.

Το ερώτημά μου είναι: αυτά τα οποία είπατε, αποτελούν κατά τον κ. Τσελέντη που είπε κι εκείνος στάση ζωής; Είναι συμπέρασμα όλων αυτών των αρετών που σας αποδίδουν οι μάρτυρες, ή κάπου αλλού μπορεί να οφείλεται, σε κάποια πικρία ενδεχομένως;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω αυτό είναι που λέει περισσότερο η αδελφή μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ότι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτό που λέει η αδελφή μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θα διακινδυνεύσω την τελευταία ερώτησή μου. Πιστεύω ότι σας διακρίνει μια αφοπλιστική ειλικρίνεια, ποια είναι η προσωπική σας γνώμη και εκτίμηση για τις συνθήκες της δίκης και αν έχετε εμπιστοσύνη στο παρόν Δικαστήριο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εμπιστοσύνη έχω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ως προς τις συνθήκες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ¶ψογες. Χωρίς να ξέρω πολλά νομικά, εγώ τις θεωρώ άψογες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή