Δύσκολη υπόθεση η παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

Σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 07:37
A- A A+

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν επί μακρόν τη δύναμη κατοχής του Ιράκ, παρά μόνον όταν αποφασίσουν να αυξήσουν την αριθμητική δύναμη του στρατού τους, όταν θέσουν τέλος σε άλλες αποστολές τους στο εξωτερικό, ή όταν καταργήσουν τον κανονισμό για την εκ περιτροπής στάθμευση των μονάδων σε μία περιοχή, προκύπτει από έκθεση του Κογκρέσου που πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), έχει προειδοποιήσει, πως εάν δεν τροποποιηθεί ο κανονισμός που απαγορεύει στις μονάδες να παραμείνουν σε μία ζώνη πολέμου άνω του ενός έτους, τότε ο αμερικανικός στρατός «θα είναι δύσκολο να διατηρήσει» το εκστρατευτικό του σώμα «πέραν του Μαρτίου 2004».

Πάνω από 180.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ, όμως θα πρέπει οι μονάδες τους να αρχίσουν να αποχωρούν από την ερχόμενη Ανοιξη κι ο αμερικανικός στρατός δεν διαθέτει ικανό αριθμό οπλιτών για να αντικαταστήσει στο σύνολό της τη σημερινή δύναμη στην περιοχή.

Συνεπώς, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες παρά μόνον 38.000 με 64.000 οπλίτες, εάν αρκεσθούν να μετακαλέσουν τις ενεργές μονάδες του στρατού και ορισμένες μονάδες εφέδρων, τονίζεται στην έκθεση του CBO, που αντίγραφά της κυκλοφόρησαν χθες στο Κογκρέσο. Η διατήρηση μίας τέτοιας δύναμης κατοχής θα κοστίσει στον αμερικανό φορολογούμενο έως και 12 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης, Μισέλ Σορτενκάριερ, δήλωσε πως οι παράγοντες του Πενταγώνου δεν είχαν την ευκαιρία να αναγνώσουν και να αναλύσουν την έκθεση του Κογκρέσου, «μολαταύτα, εξετάζουμε μονίμως τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες για το Ιράκ, ούτως ώστε οι στρατιωτικές διοικητές μας να διαθέτουν τη δύναμη που χρειάζονται».

Το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Κογκρέσο και τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσει «τις απαραίτητες υποδομές για να εκπληρωθεί η αποστολή στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή