Γκιούλ : Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 11:54
A- A A+

Την πεποίθηση, ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Η Τουρκία δεν θα είναι βάρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά πλούτος», τόνισε ο Γκιουλ,που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κούριερ, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει ήδη μια 50χρονη σχέση με την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Αν εκπληρώσουμε τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, εκτιμώ ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στα τέλη του 2004. Στην περίπτωση των μεγάλων χωρών αυτές κρατούν χρόνια. Στην περίπτωση της Ισπανίας κράτησαν οκτώ χρόνια. Η ένταξή μας στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα είναι εντάξει», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Σκεφτείτε μόνο την τεράστια εμπορική αγορά των 70 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας ή την τόσο σημαντική γεωστρατηγική της θέση. Επίσης και στον τομέα της μουσικής,όπως έδειξε και ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον, του ποδοσφαίρου ή του κινηματογράφου, η Τουρκία θα είναι πλούτος για την Ευρώπη», τόνισε ο Γκιουλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ανοικτές στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. «Αλλες χώρες έχουν κάποιες ενστάσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Γερμανία. Ολοι γνωρίζουν όμως τη σημασία της χώρας μου για την μελλοντική Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γκιούλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή