Πολυεθνική δύναμη αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Ιράκ

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 14:11

A- A A+

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ δύναμη υπό πολωνική ηγεσία ανέλαβε τον έλεγχο περιοχής στο κεντρικό Ιράκ, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να αποδεσμεύσουν κάποια από τα δικά τους στρατεύματα.

Σε πανηγυρική τελετή στην παλαιά πόλη της Βαβυλώνας οι αμερικανοί πεζοναύτες παρέδωσαν τη διοίκηση της περιοχής στην πολυεθνική δύναμη των 21 κρατών. Με την εξέλιξη αυτή η Πολωνία γίνεται η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία που αναλαμβάνει το ρόλο δυνάμεως κατοχής.

Η πολυεθνική δύναμη 9.000 ανδρών θα είναι υπεύθυνη για την περιοχή νοτίως της Βαγδάτης. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνει την ιερή πόλη Νατζάφ, όπου εξερράγη την περασμένη Παρασκευή παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το θάνατο του θρησκευτικού ηγέτη των Σηιτών.

Στη στρατιωτική δύναμη συμμετέχουν 2.300 Πολωνοί, 900 Ταϋλανδοί, ενώ Ιταλία, Ισπανία και Ουκρανία έχουν αποστείλει χίλιους στρατιώτες έκαστη.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, τα πολωνικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οιαδήποτε επίθεση αλλά και το κόστος απωλειών, ώστε να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

«Δεν πρόκειται για διακοπές στο Ιράκ αλλά για μια αποστολή αποκατάστασης της σταθερότητας, κατά την οποία πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη σοβαρότητα και συνοχή» δήλωσε με έμφαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή