Η ομιλία Σημίτη για την 29η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 19:03
A- A A+

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζω όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ. Το αγωνιστικό σας παρόν σ’ αυτή την ιστορική εκδήλωση είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Ένα μήνυμα ενότητας. Ένα μήνυμα νίκης της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Στέλνουμε αυτό το μήνυμα σ’ όλη την Ελλάδα:

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ΕΔΩ – Ενωμένο – Δυνατό.

Ανοίγουμε νέους δρόμους για τον ελληνικό λαό. Κατακτούμε ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας για την Ελλάδα.

Η Ισχυρή Ελλάδα, η Ισχυρή Κοινωνία, η Ελλάδα ψηλά στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο είναι ο αδιαπραγμάτευτος στόχος μας.

Είναι το νόημα του αγώνα μας. Ενός αγώνα που θα δικαιωθεί στις εκλογές του 2004.

Γιατί ο ελληνικός λαός θα στηρίξει και πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μια ακόμα τετραετία.

Γιατί όλοι εμείς μαζί, με πρωτοπόρο τη νεολαία, θα δώσουμε τον αγώνα για τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα.

- Να προχωρήσουμε με νέα εθνική αυτοπεποίθηση τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

- Να οδηγήσουμε την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στο ίδιο επίπεδο με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

- Να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή κοινωνία με όλο και περισσότερες δυνατότητες για όλους και κυρίως για τη νέα γενιά.

- Να προωθήσουμε τα μεγάλα εθνικά μας θέματα.

- Να κατακτήσουμε πιο υψηλά επίπεδα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτοί είναι στόχοι που καλούμαστε να πετύχουμε. Είμαστε μπροστά σ’ αυτή την επιλογή. Την επιλογή της νίκης. Της νίκης σ' ένα κρίσιμο αγώνα, που θα κρίνει όλα όσα πετύχαμε και όλα όσα διακυβεύονται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει μόνο ύβρεις, μόνο ψεύδη, μόνο κούφια συνθήματα.

Δεν θα δώσουμε εμείς την απάντηση. Την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός.

Γιατί όσοι διεκδικούν την εξουσία για την εξουσία, δεν εμπνέουν σε κανένα πολίτη καμιά απολύτως εμπιστοσύνη.

Ο λαός μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχωράμε σε μια νέα νίκη, στη μεγάλη Νίκη την άνοιξη του 2004.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα συμπληρώνονται 29 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη του 1974, τη μέρα της ίδρυσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη μέρα που άλλαξε τη ροή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Όταν πριν τρεις δεκαετίες αγωνιστές από όλη την Ελλάδα ιδρύαμε, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λίγοι μπορούσαν να φανταστούν όχι μόνο τη δύναμη που θα αποκτούσε αλλά και την καταλυτική επίδραση που το Κίνημά μας θα είχε στην πορεία της χώρας.

Λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα γινόταν πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Ότι θα προχωρούσε σε έναν νικηφόρο αγώνα, που αλλάζει την Ελλάδα, που προωθεί τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Νοιώθουμε τιμή και δύναμη που είμαστε μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Της μεγάλης παράταξης που, εδώ και τρεις δεκαετίες, ανιχνεύει τα μηνύματα των καιρών και τα μετουσιώνει σε πολιτική πράξη.

Της μεγάλης παράταξης που, χωρίς να μετακινηθεί από τους στρατηγικούς της στόχους, χωρίς να χάσει την ενότητά της, με υποδειγματικές δημοκρατικές διαδικασίες ανανεώθηκε και έδωσε νέες απαντήσεις σε νέα προβλήματα.

Νοιώθουμε τιμή και δύναμη που ανήκουμε στη μεγάλη παράταξη της δημοκρατικής Αριστεράς, της σοσιαλιστικής Αριστεράς.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Η δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι οι ακατάλυτοι δεσμοί του με τα πιο ζωντανά και αγωνιστικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Η δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η αμφίδρομη επικοινωνία του με την κοινωνία, μέσα στην κοινωνία.

Και αυτή ήταν η μεγάλη συμβολή του Αντρέα Παπανδρέου, που κατόρθωσε να αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων, να κινητοποιήσει τον ενθουσιασμό και την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Και είναι ευκαιρία σήμερα, σχεδόν 8 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, να θυμηθούμε τον μεγάλο αυτό πολιτικό άνδρα, η παρουσία του οποίου πάντοτε μας συντροφεύει και μας εμπνέει.

Είναι ευκαιρία όμως να θυμηθούμε και τους άλλους απόντες συναγωνιστές. Τον Γιώργο Γεννηματά, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Πέτρο Μόραλη καθώς και τους δεκάδες αγωνιστές που δεν είναι πια ανάμεσά μας. Που, ο καθένας με τις δυνάμεις του, ο καθένας με την προσωπικότητά του, συνέβαλε στη λαμπρή πορεία της παράταξης μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πόσες φορές μέχρι τώρα οι Κασσάνδρες έχουν βιαστεί να προβλέψουν την καταστροφή ή τη διάλυση του Κινήματός μας; Πόσες φορές, και παλαιότερα και τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για διάρρηξη της σχέσης του Κινήματός μας με την κοινωνία;

Εμείς μπορούμε να αντιστρέψουμε τα ερωτήματα αυτά: Πόσες επιτυχίες, πόσες νίκες, πόσες κατακτήσεις για το λαό και τη χώρα χρειάζονται για να σταματήσει η καταστροφολογία;

Γιατί εκείνο που δεν υπολογίζουν τόσα χρόνια τώρα οι καταστροφολόγοι είναι οι ακατάλυτοι δεσμοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την κοινωνία, με τον λαό, με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Δεσμοί που δεν υφάνθηκαν σε εταιρείες συμβούλων επικοινωνίας ή σε κομματικά γραφεία, αλλά στα πεδία του μόχθου, της δημιουργίας, του αγώνα, του διαλόγου. Που στερέωσαν στο έδαφος της ίδιας της κοινωνίας, στο έδαφος της ίδιας της ιστορίας.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε πολύ μακριά. Γιατί η αδιάκοπη πρωταγωνιστική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η στράτευση εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών, η κινητοποίηση ισχυρών κοινωνικών δυνάμεων, η εμπιστοσύνη τόσων εκατομμυρίων πολιτών – όλα αυτά εξέφραζαν και εκφράζουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, απαντούσαν και απαντούν σε υπαρκτά πολιτικά προβλήματα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη από την ίδρυσή του το 1974 ρίζωσε στην ελληνική κοινωνία επειδή στους κόλπους του συναντήθηκαν άνθρωποι με ποικίλη κομματική προέλευση, με διαφορετική ιστορική διαδρομή. Γιατί κατόρθωσε να συνθέσει τις ευαισθησίες, τα οράματα και το αγωνιστικό πνεύμα αντιστασιακών της Κατοχής, Λαμπράκηδων, αγωνιστών του Ανένδοτου, μελών των προδικτατορικών πολιτικών ομίλων, αγωνιστών του ΠΑΚ, της Δημοκρατικής ¶μυνας και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη χούντα, νεολαίων της μεταπολίτευσης, επιστημόνων, συνδικαλιστών ή συνεταιριστών.

Και αυτό, νομίζω, είναι η μεγάλη συνεισφορά του Κινήματός μας στην πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Ότι κατόρθωσε όχι μόνο να συσπειρώσει αλλά και να ενοποιήσει πολιτικά όλους αυτούς τους αγωνιστές. Ότι διαμόρφωσε ένα πολιτικό όραμα, που εξέφρασε τις αναζητήσεις των πολιτών που ήθελαν τη ρήξη με τα φθαρμένα σχήματα του παλαιοκομματισμού, αλλά δεν συγκινούνταν από τον αυταρχισμό της φιλοσοβιετικής Αριστεράς.

Ότι πέτυχε σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και μάλιστα σε μία χώρα που ακόμη έφερε ανοικτές τις πληγές του εμφύλιου σπαραγμού να διαμορφώσει τον πολιτικό φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε το Κίνημα Νίκης των πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά μη προνομιούχων της χώρας.

Σήμερα, δεκαετίες μετά τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή, έρχεται η αντιπολίτευση και ισχυρίζεται ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς. Μα οι διακρίσεις αυτές, που ήταν ντροπή για τη χώρα, έσβησαν χάρη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ και πολλά χρόνια. Θα τις ξανασυζητήσουμε σήμερα; Ο λαός εκπλήσσεται, που η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται υποχρεωμένη να υπόσχεται καθημερινά πως δεν σκέφτεται να τις επαναφέρει. Είναι δυνατόν ποτέ κανείς πολιτικός ακόμα και να σκεφτεί πως μπορεί να τις επαναφέρει; Εμείς κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση απέναντι στη σκληρή αντίδραση των κύκλων της δεξιάς του ’80. Ήταν χρέος μας. Ανοίξαμε νέους δρόμους και σήμερα προχωράμε σ’ αυτούς όλο και πιο μακριά από τις αγκυλώσεις και τις ανελευθερίες του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από την εποχή μας. Γι’ αυτό και είναι και θα παραμείνει αντιπολίτευση.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Η εξουσία δεν είναι όχημα ικανοποίησης προσωπικών εγωισμών, δεν είναι έπαθλο, που χρωστά ο ελληνικός λαός σε όποιον δηλώνει πολιτικός. Η εξουσία ανήκει στο λαό και μόνον.

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όχι από κομματικό πατριωτισμό. Όχι από ιδιοτέλεια. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει την εξέλιξη της κοινωνίας μας, την προοπτική της.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί προωθήσαμε την εθνική συμφιλίωση σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην επαρχία.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί εξαλείψαμε οριστικά τους θύλακες του αυταρχισμού και της στρατοκρατίας.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε την Ελλάδα στους Έλληνες με την υπερήφανη και υπεύθυνη πολιτική μας. Γιατί εγκαταλείψαμε το καθεστώς της εξάρτησης.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί εξασφαλίσαμε την πολιτική συμμετοχή όλο και μεγαλύτερων κατηγοριών πολιτών. Γιατί εκσυγχρονίσαμε το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Γιατί με το ΑΣΕΠ και τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάναμε τεράστια βήματα για την απεμπλοκή της διοίκησης από το πελατειακό σύστημα.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε ανοιχτό μέτωπο με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί συγκρουσθήκαμε με μια ισχυρή παράδοση κρατισμού. Γιατί ενισχύσαμε θεσμικά και οικονομικά την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και ιδρύσαμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Γιατί θεσμοθετήσαμε τη διαβούλευση με φορείς της κοινωνίας. Γιατί εκδημοκρατίσαμε το συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί ιδρύσαμε νέου τύπου αγροτικούς συνεταιρισμούς.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί επιτυγχάνουμε όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί κάθε χρόνο κάνουμε αναδιανομή του περισσεύματος από τον εθνικό μας πλούτο. Γιατί αυξάνουμε σταθερά τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών.

– Είμαστε υπερήφανοι για το κοινωνικό μας κράτος, για την προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί φέραμε τον αγρότη στο προσκήνιο. Γιατί η περιφέρεια έπαψε να είναι η ξεχασμένη Ελλάδα.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί υλοποιήσαμε χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα που έχουν αλλάξει την όψη της πατρίδας μας.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί προωθήσαμε τον εκδημοκρατισμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Γιατί ιδρύσαμε νέα ΑΕΙ και αναβαθμίσαμε την ανώτερη εκπαίδευση. Γιατί οργανώσαμε αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί ασκήσαμε πολιτιστική πολιτική. Γιατί προωθήσαμε την πολιτιστική αποκέντρωση. Γιατί ιδρύσαμε και εξοπλίσαμε ευέλικτους πολιτιστικούς θεσμούς και υποδομές.

– Είμαστε υπερήφανοι γιατί, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της ρευστότητας και της ανασφάλειας, μπήκαμε με το σπαθί μας στην ΟΝΕ και μετέχουμε στον πυρήνα του πιο ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

– Είμαστε περήφανοι γιατί κερδίσαμε κρίσιμες μάχες για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και προωθήσαμε την επίλυση του Κυπριακού.

– Και κυρίως είμαστε υπερήφανοι γιατί, όσα κι αν κατορθώσαμε να αλλάξουμε, διατηρούμε μέσα μας μια ισχυρή και σταθερή πίστη ότι η Ελλάδα δεν μας χρωστά τίποτα. Εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., χρωστάμε πολλά ακόμα στο λαό, στους πολίτες, στον άνεργο, στο μη προνομιούχο, στον οικογενειάρχη, στις γυναίκες, στους αγρότες, στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό μαζί με το λαό θα προχωρήσουμε νικηφόρα απέναντι στις σημερινές, υπαρκτές, μεγάλες προκλήσεις.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Ρωτάω καθαρά: συγκρίνεται η σημερινή Ελλάδα με την Ελλάδα της μεταπολίτευσης; Συγκρίνεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισχύς της χώρας το 2003 με εκείνη του 1980 ή του 93;

Στο ερώτημα αυτό χωράει μόνο μία κατηγορηματική απάντηση: Όχι!

Αρκεί αυτό που πετύχαμε; Και πάλι η απάντηση είναι «όχι›. Δεν μας αρκεί.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ζει σε συνθήκες μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα απολαμβάνει αγαθά και ευημερία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα πλησιάζει τις ανεπτυγμένες χώρες με γρήγορους ρυθμούς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει παρουσία σε όλα τα σπουδαία διεθνή κέντρα αποφάσεων, επηρεάζει εξελίξεις με άμεσες επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα, στα ατομικά συμφέροντα και στις προοπτικές κάθε πολίτη.

Όμως τώρα είναι που οι περιστάσεις απαιτούν ύψιστη προσοχή. Μόνο αν συνεχίσουμε στους ίδιους κι ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς και την επόμενη τετραετία, μόνο αν εφαρμοστεί η Χάρτα Σύγκλισης, που θα παρουσιασθεί στις επόμενες ημέρες για την επόμενη τετραετία, θα μπορούμε να μιλούμε για ένα μέλλον σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής για όλους. Γι’ αυτούς που επιζητούν μία προοπτική με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, γι’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη για μεγαλύτερη συμπαράσταση από την Πολιτεία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν ερχόμαστε από μακριά, ταυτόχρονα πηγαίνουμε πολύ μακριά. Είμαστε η παράταξη της προοπτικής, του μέλλοντος, της προόδου. Και πηγαίνουμε μακριά γιατί συνδυάζουμε τη γνώση της πραγματικότητας με τη βούληση να την αλλάξουμε. Γιατί συνδυάζουμε γνώση, όραμα και σχέδιο.

Είμαστε η παράταξη που ακτινογραφεί σωστά τη συγκυρία. Τις νέες μεγάλες διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις.

Που αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του νέου διεθνούς συστήματος με την παγκοσμιοποίηση, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, το άνοιγμα των συνόρων, τις δημογραφικές αλλαγές, τη νέα οικονομία της γνώσης. τη μετανάστευση, την ανάφλεξη των εθνικισμών, την ξενοφοβία, τις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού και την όξυνση των οικολογικών προβλημάτων.

Αλλά που ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις αλλαγές της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας με τη συνεχή αύξηση των απαιτήσεων των πολιτών, τη γενίκευση της ανασφάλειας, την απαξίωση της πολιτικής, τη δυσπιστία προς τη συλλογική δράση, την κρίση ταυτότητας των ατόμων, την ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων, την επιδείνωση της κατάστασης πολλών συμπολιτών μας, την ενδυνάμωση κέντρων ιδιωτικής εξουσίας.

Είμαστε η παράταξη που έχει όραμα. Η παράταξη που δεν αποδέχεται άκριτα τις προκλήσεις. Που δεν αρκείται στη διαχείριση του συστήματος. Που, μέσα στα όρια του εφικτού, θέλει να το αλλάξει. Που θέλει να κάνει πράξη το όραμα μιας κοινωνίας με λιγότερη εκμετάλλευση, με λιγότερες ανισότητες, με λιγότερη αδικία.

Είμαστε η παράταξη που έχει σχέδιο. Η παράταξη που δεν αρκείται σε ανέξοδες καταγγελίες του συστήματος, οι οποίες τελικά το αφήνουν αλώβητο και έτσι το ενισχύουν, αλλά αγωνίζεται να το μεταρρυθμίσει. Που έχει μέθοδο, σύστημα, σταθερό βηματισμό. Που δεν διστάζει να αναθεωρήσει την τακτική της προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Που μαθαίνει από τα λάθη της και προσαρμόζεται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς. Που δεν θυσιάζει στο εύκολο σήμερα την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Είμαστε η παράταξη, που είναι έτοιμη να δικαιώσει τους αγώνες δεκαετιών και να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Το 2004 είναι ορόσημο για την πορεία μεγάλων θεμάτων, που αφορούν κάθε Έλληνα.

- Για τη σύγκλιση με το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς. Για μια σύγκλιση που αφορά κάθε πολίτη ξεχωριστά κι όχι μόνο μέσους όρους. Για μια σύγκλιση που εξασφαλίζει τη μείωση της ανεργίας, την άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων και την προστασία των αδυνάτων.

- Για την οριστική επίλυση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων μέσα στο 2004. Για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Για την οριστική διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με βάση τη συμφωνία του Ελσίνκι. Για τις μεγάλες διαπραγματεύσεις για την αυριανή Ευρώπη, για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή την Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει άμεσα τα οφέλη, τα συμφέροντα, την ατομική προοπτική κάθε πολίτη.

- Για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατοχύρωση μιας νέας θέσης της Ελλάδας ακόμα πιο ψηλά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Για όλες αυτές τις προκλήσεις η επόμενη τετραετία είναι μια τετραετία υψηλού ρίσκου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η απάντηση σε όλες αυτές τις προκλήσεις είναι εκείνη που μας οριοθετεί αποφασιστικά από τη συντηρητική παράταξη. Το ερώτημα δεν είναι μόνο τι έκανε η Δεξιά στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι κυρίως τι μπορεί να κάνει σήμερα, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές ακριβώς τις προκλήσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων. Δεν είμαστε αντιδεξιοί μόνο και μόνο επειδή δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε τα ξερονήσια, τον αυταρχισμό, τη λογοκρισία, το παρακράτος η την εξάρτηση.

Είμαστε αντίθετοι με τη συντηρητική παράταξη για πρακτικούς λόγους. Είμαστε αντίθετοι με βάση πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στους παραπάνω εθνικούς στόχους. Είμαστε όμως αντίθετοι με τη συντηρητική παράταξη και για λόγους ιδεολογικούς. Η νέα πραγματικότητα δεν κατάργησε τη διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Αντίθετα τής έδωσε νέο περιεχόμενο.

Γιατί και αν ακόμα η συντηρητική παράταξη έχει εγκαταλείψει τον αντικομμουνισμό ή την περιφρόνηση προς τους κανόνες της δημοκρατίας, και αν ακόμα η συντηρητική παράταξη συχνά παραπαίει ανάμεσα σε αντιφατικές πολιτικές, δεν παύει να είναι προσκολλημένη στο δόγμα της παντοκρατορίας της αγοράς και της πρωτοκαθεδρίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χωρίς κοινωνική ευθύνη απέναντι στο σύνολο.

Δεν παύει να διακατέχεται από δυσπιστία απέναντι στην κοινωνία.

Δεν παύει να προκρίνει τον κρατικό αυταρχισμό.

Δεν παύει να φιλοξενεί αντιδραστικά στοιχεία.

Δεν παύει να είναι δέσμια του πολιτικού κόστους.

Δεν παύει να αρκείται σε παλαιού τύπου κοινωνικές παροχές.

Δεν παύει να πρωταγωνιστεί σε αγώνες εναντίον των μεταναστών.

Δεν παύει να συντάσσεται με υπερθνικιστικές δυνάμεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, στις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής απαντάμε με τη δράση και το έργο μας. Απαντάμε με το όραμα και το σχέδιό μας.

Οι βασικές αρχές μας παραμένουν αναλλοίωτες: Εθνικός αυτοπροσδιορισμός, ελευθερία, αυτονομία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Σκοπός μας είναι πάντα η χειραφέτηση του ανθρώπου από τα οικονομικά, πολιτικά και συμβολικά δεσμά. Σκοπός μας είναι μια κοινωνία που παρέχει στον καθένα ίσες δυνατότητες να διαμορφώνει ελεύθερα και δημιουργικά τη ζωή του.

Ωστόσο οι πολιτικές μας προσαρμόζονται ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι μας. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι μια εξελικτική διαδικασία, που αναζητά συνέχεια νέους τρόπους για να προωθήσει τα ιδανικά του.

Έτσι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές επιβεβαιώνουμε την αυτονομία της δημοκρατίας και της κοινωνίας απέναντι στις επιταγές της αγοράς. Θέλουμε μια οικονομία της αγοράς και όχι μια κοινωνία της αγοράς. Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομία, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τον πολιτισμό.

Περισσότερο από ποτέ σήμερα, στην εποχή της κατάρρευσης των συλλογικών μύθων, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές προωθούμε τη δημοκρατική συμμετοχή. Αγωνιζόμαστε για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντικών οργανώσεων, του τριτογενούς τομέα. Εμπλουτίζουμε τη δημοκρατία με νέες μορφές αποκέντρωσης, νέους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου και νέους μηχανισμούς διαβούλευσης. Θεσμοθετούμε μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού κεφαλαίου να αγοράζει πολιτική εξουσία.

Περισσότερο από ποτέ σήμερα, στην εποχή των νέων μισαλλοδοξιών, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές προωθούμε την ανοιχτή κοινωνία και την ανεκτικότητα. Αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινωνικής συνοχής, που παρέχει υλικές ευκαιρίες στον καθένα και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ενσωμάτωση στην κοινωνία μας των μεταναστών που το επιθυμούν.

Περισσότερο από ποτέ σήμερα, στην εποχή της ενίσχυσης του κεφαλαίου, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές επιβεβαιώνουμε τον συμπληρωματικό ρόλο ατομικής επιχειρηματικότητας και κρατικής παρέμβασης. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ατομικής πρωτοβουλίας ως μοχλού για την αποδοτικότερη λειτουργία της οικονομίας. Παράλληλα όμως αναγνωρίζουμε και τη σημασία του κράτους. Του κράτους-επιτελείου που παρεμβαίνει για να σχεδιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομίας, να αποτρέψει τις καταχρήσεις σε βάρος του γενικού συμφέροντος και να εξασφαλίσει την παραγωγή αναγκαίων σε όλους αγαθών σε τομείς όπου το επιχειρηματικό συμφέρον δεν επαρκεί.

Περισσότερο από ποτέ σήμερα, στην εποχή της γενικευμένης ανασφάλειας, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές επιβεβαιώνουμε την κεντρική θέση της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Παλεύουμε ενάντια στην απειλή της κοινωνίας των 2/3. Παράλληλα όμως αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική αλληλεγγύη. Ενισχύουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκες μέσω επιλεκτικών αλλά και πιο γενναιόδωρων μέτρων. Εργαζόμαστε για την άρση των ανισοτήτων μέσω της τόνωσης της δημιουργικότητας εκείνων που χρειάζονται ενίσχυση παρά μέσω της διαιώνισης της εξάρτησής τους από την πρόνοια. Καταπολεμούμε την ανεργία με ενεργητικές πολιτικές και προγράμματα επανεκπαίδευσης.

Περισσότερο από ποτέ σήμερα, στην κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές προωθούμε μια νέα αντίληψη για τη δημιουργικότητα του πολίτη. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να μεριμνά για την παιδεία και τον πολιτισμό, χωρίς όμως και να τους κηδεμονεύει. Εμπρός στην τεράστια δύναμη που ασκούν τα σύγχρονα ΜΜΕ προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα πλούσιο πεδίο πολιτιστικής επιλογής, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να πραγματώσει τις δυνατότητές του.

Περισσότερο από ποτέ, σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, εμείς οι σύγχρονοι σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για την εμπέδωση της ισχύος του διεθνούς δικαίου και την εισαγωγή θεσμών παρέμβασης, ιδίως ρύθμισης της ροής του κεφαλαίου. Χαιρετίζουμε τη δημιουργία νέων διεθνών δικαιοδοτικών θεσμών και προσπαθούμε να επιβάλλουμε την άνευ όρων τήρηση των αποφάσεών τους. Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στο διεθνή περίγυρό της με νέα μέσα, με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη απόσταση μέχρις ότου πλησιάσουμε στην υλοποίηση των ιδανικών μας, των ιδανικών της ίσης ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας και του σεβασμού των λαών. Στη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας με μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους, με ασφάλεια και σιγουριά για το σήμερα, με πιο ισχυρές ελπίδες για το αύριο, για μια καλύτερη ζωή για όλους.

Γνωρίζουμε ότι μένουν πολλά να γίνουν.

Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοί μας είναι ισχυροί, ότι η εξέλιξη ξεπερνάει εμπόδια, αλλά γεννά συγχρόνως νέα.

Γνωρίζουμε όμως ότι έχουμε επιτύχει πολλά.

Ότι η απόσταση που έχουμε ήδη διανύσει είναι τεράστια.

Ότι εμείς οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, με τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλάξαμε και εκσυγχρονίσαμε τη χώρα μας.

Γι’ αυτό έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τα ιδανικά μας αποτελούν μια ρεαλιστική ουτοπία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το μέλλον είναι δικό μας. Η προοπτική είναι δική μας. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε ακόμη μια φορά την ψήφο του ελληνικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Όποιος Έλληνας έφυγε από την Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια κι επιστρέφει σήμερα βλέπει μια χώρα που ξεφεύγει με δύναμη κι ορμή απ’ όλα τα αδιέξοδα, που την καθήλωναν. Βλέπει μια χώρα με άλλες υποδομές, με άλλη οικονομία, με άλλο νόμισμα, με άλλες προοπτικές. Με την πρώτη Ολυμπιάδα στο νέο αιώνα. Αυτή η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εμπρός για περισσότερο έργο παντού.

Εμπρός για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Εμπρός για τη Νίκη το 2004».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή