Αρνείται οιαδήποτε σχέση με τη «17Ν» ο Γιωτόπουλος

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 12:40
UPD:16:57

A- A A+

«Δεν συμφωνώ με τις ενέργειες της ''17 Νοέμβρη'' αλλά και δεν τις καταδικάζω. Η δράση της οργάνωσης αποτελεί ένοπλη πολιτική πάλη, που είχε στόχο την ανατροπή του συστήματος. Μία τέτοια δράση που δεν αναπτύχθηκε σε αγγελική κοινωνία, δεν μπορεί να κρίνεται με βάση τον ποινικό κώδικα», τόνισε στην απολογία του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ο Γιωτόπουλος αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση του με τη «17 Νοέμβρη» και αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε ένα καλοστημένο επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλων και των Αμερικάνων, με στόχο να υποβιβαστεί μία συγκεκριμένη πολιτική δράση και να εμπλακούν στην υπόθεση της τρομοκρατίας άνθρωποι που ανέπτυξαν αντιδικτατορική δράση και παρέμειναν ασύλληπτοι.

Ο Γιωτόπουλος διαβάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις του υποστήριξε ότι το γεγονός πως ουδέποτε συνελήφθη στη διάρκεια της δικτατορίας, παρόλο που ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα κατά της χούντας μέσω της οργάνωσης ΛΕΑ, αποτέλεσε το ευάλωτο σημείο του, καθώς παρέμεινε πολιτικά ανένταχτος μετά τη μεταπολίτευση. «Οι περισσότεροι αντιστασιακοί -είπε- απέκτησαν φήμη μετά τη σύλληψη και την καταδίκη τους».

Όπως είπε ο κατηγορούμενος, άλλαξε το όνομά του χρησιμοποιώντας το όνομα Μιχάλης Οικονόμου το 1971, όταν οι γαλλικές αρχές εντόπισαν σε διαμέρισμα στο Παρίσι βαλίτσα με αρχεία της ΛΕΑ. Μετά τη μεταπολίτευση, όπως είπε, επέλεξε να κρατήσει το ψεύτικό όνομα, γιατί ήδη είχε αναπτύξει σχέσεις μ' αυτό, αλλά κυρίως από φόβο ότι θα εντοπιστεί και θα υποστεί τις συνέπειες της δράσης του, που είχε στραφεί κυρίως κατά των Αμερικανών.

Ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους που το όνομά του δεν προέκυψε μετά την έκρηξη στον Πειραιά, αλλά ήταν γνωστό στις αγγλικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 2000.

Οπως είπε το πρόσωπό του εξυπηρετούσε το επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλοαμερικανών, γιατί συγκέντρωνε τρία βασικά στοιχεία: την ιστορία του πατέρα του, το γεγονός ότι δεν είχε καμμία πολιτική κάλυψη, αλλά και το ότι ήταν εξαφανισμένος μετά τη μεταπολίτευση. ''Η χρήση του ονόματός μου απευθύνεται στο θυμικό και δεν αφορά πραγματικά στοιχεία''.

Ο Γιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι ολόκληρο το επικοινωνιακό σχέδιο για τη ''17 Νοέμβρη'' εκπονήθηκε από ξένους ειδικούς και στηρίχθηκε στην παρουσία αρχηγού. ''Οποιοσδήποτε Ελληνας θα είχε γνώση του χώρου της Αριστεράς και θα ήξερε ότι αυτός ο χώρος ήταν κατ 'εξοχήν αντιαρχηγικός. Ξένοι που έχουν σαν μοντέλο τους τον ΙΡΑ και απευθύνονται στην αγγλοσαξωνική κοινή γνώμη που δεν μπορεί να δεχθεί εξάρθρωση χωρίς σύλληψη αρχηγού, εκπόνησαν αυτό το σχέδιο''.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος αυτού του σχεδίου ήταν και να υποβιβασθεί και να απαξιωθεί μία ολόκληρη κοινωνική δράση κατά τα αγγλοσαξωνικά πρότυπα των ψυχοπαθολογικών προσωπικοτήτων, των σίριαλ κίλερς. Ετσι, όπως είπε ο Γιωτόπουλος, όταν συνελήφθη του έλεγαν στην Ασφάλεια ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν την έκδοσή του και επειδή προέβλεπαν ότι ο κ. Σημίτης θα ενδώσει στο αίτημα, του πρότειναν να αναλάβει την ευθύνη για τις τρείς πρώτες ενέργειες της οργάνωσης (δολοφονίες Γουέλς, Μάλιου και Πέτρου και Σταμούλη) που είναι παραγγεγραμμένες.

Ο Γιωτόπουλος είπε ότι σε αντίστοιχη προτροπή θα πρέπει να ενέδωσε ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος προανακριτικά αναφέρθηκε στην υπόθεση Γουέλς, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την ανάγκη των αρχών να καλύψουν το πλήρες σκοτάδι που έχουν για την ίδρυση της ''17 Νοέμβρη'' και τις πρώτες της ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό του σχεδίου, σύμφωνα με τον Γιωτόπουλο, καλλιεργήθηκε επιμελώς και ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας στην οργάνωση, ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία του αρχηγού.

Οπως είπε ο κατηγορούμενος, επτά από τους συγκατηγορουμένους του ανήκουν σε ανώτερο μορφωτικό επίπεδο από το δικό του, γεγονός που κατά την εκτίμησή του, καταρρίπτει ολόκληρο το σχέδιο: ''ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας είναι καταφανές ψέμα, για να επιτρέψει την γελοία ταχυδακτυλουργία: υπερέχει, άρα είναι αρχηγός''.

Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι καμμία ολιγομελής αριστερή οργάνωση δεν έχει αρχηγούς, ενώ ακόμη και οι λεγόμενοι καθοδηγητές βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Αν συνέβαινε το ίδιο και μ' αυτόν, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τον αναγνωρίζουν σε διάφορες ενέργειες.

Είπε επίσης ότι όπως αποδείχθηκε η ''17 Νοέμβρη'' λειτουργούσε με ένα μοντέλο οριζόντιων πυρήνων, που αποφάσιζαν μόνοι τους για την δράση τους.

Αναφερόμενος στα αποτυπώματά του, που εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα της ''17 Νοέμβρη'', ο Γιωτόπουλος υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι αφορούν αποκλειστικά κινητά αντικείμενα και ότι επίσης ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος, αν συγκριθεί με αυτά του Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι αποδέχονται ότι πήγαιναν στις γιάφκες. ''Τα τοποθέτησαν στα κρησφύγετα -είπε ο Γιωτόπουλος για τα αποτυπώματα και τα χειρόγραφά του- και έβαλαν τον Σάββα να τα πει''.

Επισήμανε επίσης, χαρακτηρίζοντας όλα τα ευρήματα a priori ύποπτα, ότι δεν εντοπίστηκε κανένα δικό του δείγμα βιολογικού υλικού στα επίμαχα διαμερίσματα, υποστηρίζοντας ότι ο Εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης, όταν συνελήφθη του είχε πει δεν με ενδιαφέρει αν αρνείσε, η επιστήμη έχει κάνει προόδους.

Για τις προανακριτικές ομολογίες του Σάββα Ξηρού, ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι αποτελούν προϊόν χρήσης φαρμάκων και ψυχαναγκασμών, ενώ παραλλήλισε τον συγκατηγορούμενό του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά τη σύλληψή του απο τις τουρκικές αρχές.

Ο Γιωτόπουλος έκανε ειδική μνεία στην κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Μπακατσέλου (σ.σ. αυτόπτη μάρτυρα στην δολοφονία Μομφεράτου) χαρακτηρίζοντάς την ψευδή. ''Η περίπτωσή του είναι διαφωτιστική για το πως κατασκευάζεται ένας ψευδομάρτυρας, αλλά για το πως το δικαστήριο είναι έτοιμο να στηρίξει την δικανική του πεποίθηση σ' αυτήν την ψευδομαρτυρία''.

Για την ομολογία του Πάτροκλου Τσελέντη, την οποία χαρακτήρισε, δόλια και γεμάτη αντιφάσεις, ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του ''προσέφερε υπηρεσία στις αρχές''. Οπως είπε, όσα αναφέρει ο Τσελέντης γι' αυτόν αποδεικνύουν ότι δεν τον γνωρίζει. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τσελέντης είναι κάποιος που μάλλον θα έπειθε και σίγουρα δεν θα παρασυρόταν, αφού ήταν πολιτικά συνειδητοποιημένος και όχι αφελής.

Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι ο Τσελέντης και ο Κουφοντίνας αποτελούσαν ισχυρό πόλο μέσα στην οργάνωση και τους χαρακτήρισε ''δίδυμο που δεν θα μπορούσε κανείς να πείσει να μετέχει σε μία δολοφονία''.

Κλείνοντας την ανάγνωση των σημειώσεών του ο Γιωτόπουλος επανέλαβε ότι είναι αθώος, κάτι, που, όπως είπε, γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γεγονός που προκύπτει, όπως είπε, από δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 20% τον θεωρεί αρχηγό ''παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ''. Κατήγγειλε επίσης ότι οι δικαστές δεν έχουν περιθώριο ανεξάρτητης κρίσης, αλλά έρχονται να επικυρώσουν μία απόφαση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων από την έδρα προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή