ΗΠΑ: Νέα πρόταση σχεδίου απόφασης για το Ιράκ στον ΟΗΕ

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 15:08

A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που θα καλεί για τον ορισμό πολιτικού χρονοδιαγράμματος για το Ιράκ και την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, το σχέδιο απόφασης θα προσκαλεί το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο να καταθέσει ένα σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα για την πολιτική εξέλιξη της χώρας.

Η έγκριση της αποστολής πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ υπό ενοποιημένη διοίκηση θα αποτελέσει το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του σχεδίου απόφασης.

Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως ο αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, θα ασκήσει πίεση στους ομολόγους του και στους υπουργούς εξωτερικών των άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη για την απόφαση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τον υπουργό εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζακ Στρο, της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και το γάλλο υπουργό εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι θετικές.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε υποχωρήσεις σχετικά με το βαθμό πολιτικής εξουσίας των αμερικανών στο Ιράκ σε αντάλλαγμα της αποστολής περισσότερων πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων που θα έχουν ως βασικό σκοπό την αστυνόμευση της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή