Επικριτική για την Ελλάδα ευρω-έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 17:12
UPD:20:02
A- A A+

Ψηφίσθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του γάλλου ευρωβουλευτή Φοντέ Σιλά για την κατάσταση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2002.

Με την έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τις ποινικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ποινή φυλάκισης δύο έως δώδεκα μήνες για τις γυναίκες που παραβαίνουν το άβατο του Αγίου Ορους. Επαναλαμβάνουν δε το αίτημά τους γιά την άρση της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στο Αγιο Ορος.

Σχετικά με τα θέματα της θρησκείας, ζητείται η κατάργηση της νομοθεσίας που ποινικοποιεί τον προσηλυτισμό, καθώς και να επιτραπεί στους μουσουλμάνους να κτίζουν τεμένη.

Επιπλέον, ζητείται η τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας που αφορά τη διάρκεια της εναλλακτικής, μη στρατιωτικής θητείας, αλλά και η εφαρμογή μιας πιο ενεργητικής πολιτικής για την εξάλειψη των ρατσιστικών συμπεριφορών.

Ζητείται τέλος από την Ελλάδα να κυρώσει τη Σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της που προβλέπει διαφορετική ηλικία συγκατάθεσης για σεξουαλικές σχέσεις ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς οι διατάξεις αυτές εισάγουν διακρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή