ΗΠΑ : Ψάχνουν αποδείξεις για την ενοχή του Μπιν Λάντεν

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2001 09:27
UPD:13:11
A- A A+

Σε αναζήτηση αποδείξεων για την ενοχή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επικεντρώνονται οι προσπάθειες των αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για πολλές χώρες, συμμάχους και μη για τη συμμετοχή τους στο νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σε ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα ονόματα 19 υπόπτων-αεροπειρατών που κατέλαβαν τα τέσσερα αεροσκάφη στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής του FBI, ένας ή περισσότεροι αεροπειρατές είχαν επαφές με το δίκτυο «Αλ Κάϊντα» του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Ο Λάντεν βρίσκεται στο Αφγανιστάν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Πληροφόρησης του καθεστώτος των Ταλιμπάν και πρόσθεσε ότι επιδόθηκε στον Σαουδάραβα, το διάταγμα με το οποίο καλείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα, ενώ ο επικεφαλής του State Department Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για τα βήματα που θα ακολουθήσει στο νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ενδεικτική η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ «το κλειδί θα είναι η συλλογή μυστικών πληροφοριών».

Πάντως σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των αρχών, με συλλήψεις δεκάδων υπόπτων. Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την έκδοση ψηφίσματος του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα ο Τζωρτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί το ποσόν των 500 εκατ. δολ. για την ενίσχυση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

Ενδεικτικό των δρακόντειων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, το περιστατικό με ένα αεροσκάφος της Air Canada που εκτελούσε το δρομολόγιο Λος Αντζελες-Τορόντο. Το αεροπλάνο επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, με συνοδεία δύο πολεμικών F-16, μετά από επεισόδιο που προκλήθηκε εν πτήσει από έναν επιβάτη, ο οποίος εντοπίστηκε να καπνίζει στην τουαλέτα του αεροπλάνου και αντέδρασε έντονα όταν του ζητήθηκε να σβήσει το τσιγάρο του. Ο επιβάτης κρατείται από το FBI.

Στο διπλωματικό πεδίο, την απόφαση του Ισλαμαμπάντ και της Ουάσιγκτον να συνεχίσουν την εντατική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν. Η Ιαπωνία, αποφάσισε να επανεξετάσει το εξωτερικό χρέος του τελευταίου, ύψους 550 εκατ. δολ. Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέϊ Ιανώφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει με όπλα και πυρομαχικά τη Βόρειο Συμμαχία, την αντιπολίτευση που μάχεται τους Ταλιμπάν.

Στην Ουάσιγκτον, ο Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη βοήθεια της Τουρκίας στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας,μετά τη συνάντησή του στο State Department με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Ο Κόλιν Πάουελ, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια που μπορεί να παράσχουν οι χώρες που φιλοξενούν συνόδους και διασκέψεις. Σήμερα, ανακοινώθηκε η αναβολή της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας, που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, «λόγω των απρόβλεπτων καταστάσεων», μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας, παρουσίασαν στον Αμερικανό πρόεδρο ο Βέλγος πρωθυπουργός, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βέρχοφσταντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόντι, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Η βελτγική προεδρία, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της και για τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί Ισλάμ, ενώ πρότεινε συνάντηση των Ευρωπαίων Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή