Κατατέθηκε το σ/ν για το υπαίθριο εμπόριο

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 18:12
A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το υπαίθριο εμπόριο.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την έκδοση των αδειών πλανόδιου εμπορίου από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αφού διατυπωθεί η γνώμη επιτροπής αδειοδότησης στην οποία συμμετέχουν και οι φορείς των ενδιαφερομένων. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση επίσης, ορίζει εντός των δύο πρώτων μηνών κάθε έτους, τον αριθμό των αδειών του πλανόδιου εμπορίου που μπορούν να χορηγηθούν για το έτος αυτό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι γίνεται και διάκριση ανάμεσα στις άδειες που θα χορηγούνται σε δήμους κάτω των 15.000 κατοίκων, και στις υπόλοιπες.

Η άσκηση υπαίθριων στάσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων περιορίζεται σε μεμονωμένες θέσεις και όχι σε ομαδικές, ενώ κατά προτεραιότητα χορηγούνται άδειες σε άτομα με αναπηρία ποσοστού άνω του 67%, σε Βορειοηπειρώτες, Ποντίους και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, τα πρόστιμα αυξάνονται σε σχέση με το παρελθόν, (και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται), ενώ επιταχύνεται η διαδικασία επιβολής τους.

Ειδικότερα για τις λαϊκές αγορές, προβλέπεται η συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η θητεία των ελεγκτών είναι διετής, μετά την πάροδο της οποίας, λήγει αυτοδικαίως και δεν επιτρέπεται παράτασή της, παρά μόνον μετά την πάροδο δύο ετών από τη λήξη της προηγούμενης θητείας.

Σημειώνεται, επίσης, η καθιέρωση τήρησης μητρώου χονδρεμπόρων και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων με υποχρεωτική την εγγραφή όλων των χονδρεμπόρων σ' αυτό, και η έκδοση τριπλότυπου δελτίου αποστολής.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή