Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (05/09/2003) Μέρος 6/6

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 21:06
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, εγώ τα δικά σας τα διάβασα, δεν θα διαβάσει ο Εισαγγελέας;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ, τα παιδιά του Σάββας, Βασίλης και Χριστόδουλος, παραδέχονται τις πράξεις του και πρέπει να πληρώσουν για ότι έκαναν. Και πρόσθεσε: «όλες αυτές τις ημέρες, έκανα προσευχή, και όχι μόνο εγώ, αλλά και οι Αγιορείτες Πατέρες, προσεύχονται για να φανερώσει ο Θεός την αλήθεια και να φανερωθούν οι ένοχοι. Ήθελαν τα παιδιά μου και η άλλη παρέα να αλλάξουν τον κόσμο με βόμβες. Και είναι μεγάλη παρέα. Και είναι μέσα μεγάλα πρόσωπα, όλοι θα φανερωθούν και όλοι θα πληρώσουν. Η κοινωνία δεν αλλάζει με βόμβες, ούτε με πολέμους. Αλλά μόνον όταν είσαι κοντά στο Θεό και την εκκλησία.›

Όταν ρωτήθηκε, γιατί τα παιδιά του έκαναν αυτές τις πράξεις, είπε: «η μοναδική αιτία που έκαναν όλα αυτά, δεν ήταν πολλά και διάφορα που λένε οι ψυχολόγοι. Μια ήταν η αιτία. Ότι ξέφυγαν από την εκκλησία και απομακρύνθηκαν από το Θεό. Ο γιος μου ο Σάββας έπαθε ένα τράνταγμα και με αυτό έκανε μια στροφή προς το Θεό. Έχει μετανιώσει και ζητάει πνευματικό εξομολόγο. Και λέει: καλά έγινε αυτό που έγινε, γιατί από άπιστος έγινα πιστός. Και θέλω να ζήσω στο εξής χριστιανική ζωή. Αυτό το τράνταγμα που έπαθε ο γιος μου είναι ένα μικρό παράδειγμα. Αυτό το τράνταγμα, έρχεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.›

Όταν ρωτήθηκε πως δεν αντελήφθη τόσο καιρό το μπλέξιμό τους, απάντησε: «διότι έβλεπα ότι τα παιδιά δεν είχαν δραχμή. Δεν ξέρω τι έγινε μ’ αυτά τα εκατομμύρια. Φαίνεται τα πήραν ορισμένοι και τα φάγανε. Λίγες ώρες αργότερα, μαζί με την πρεσβυτέρα ταξίδευσαν σιδηροδρομικώς για το εξοχικό τους στο Κιλκίς. Εκεί τον περίμεναν πάλι οι δημοσιογράφοι στους οποίους είπε: «παρακαλώ το Θεό να τους φωτίσει εκεί στη φυλακή που θα μπούνε – και συνέχισε – να ζητήσουν τα παιδιά μου το έλεος του Θεού. Να μετανοήσουν. Δεν έχει μεγάλη σημασία, αν ο άνθρωπος είναι έξω από τα κάγκελα ή μέσα στα κάγκελα. Μεγάλη σημασία έχει να σωθεί.› Ο 72χρονος ιερέας σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του γιου του Σάββα, μετέβη στην Αθήνα για να του συμπαρασταθεί. Όλες αυτές τις ημέρες δήλωσε, πηγαινοερχόταν μεταξύ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του διαμερίσματος της οικογένειας στην Πλατεία Αττικής. Με την εμπλοκή στην υπόθεση και των άλλων γιων του, Χριστόδουλου, Σάββα και Βασίλη, ο πατέρας Τριαντάφυλλος παρά το πλήγμα, εμφανίστηκε έτοιμος να συμπαρασταθεί στους τρεις γιους του, για όσο αυτοί μείνουν στη φυλακή. Όπως είπε, η παπαδιά, δεν έχει δεχθεί την ανάμιξη των παιδιών της στην οργάνωση, παρά το γεγονός ότι έχουν σ’ αυτή παραδεχθεί την συμμετοχή τους.› Αυτά και τελείωσα κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ξηρός θέλει να προσθέσει κάτι και τελείωσε η αποδεικτική διαδικασία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θέλω να πω για τη συνέντευξη, ότι αυτή η συνέντευξη είναι ό,τι συζητούσε ο πατέρας μου με την Αντιτρομοκρατική, μαζί δεν έχουμε συζητήσει ποτέ τέτοια θέματα γιατί απαγορευόταν, επιτρεπόταν μόνο για την υγεία μου και αποκλείονταν όλα τα υπόλοιπα. Η απάντηση του Εισαγγελέα είναι εκτός θέματος γιατί το ζήτημα είναι άλλο, είναι το έγκλημα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και όχι αν θα τιμωρηθούν ή όχι, εγώ δεν έχω απαίτηση να βγω από δω μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αίτημα δηλαδή είναι να φέρουμε τους δυο γιατρούς, αυτούς που έδωσαν την κατάθεση.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είπαμε ότι κάτω από ψυχοφάρμακα αποσπάσθηκε κατά εγκληματικό τρόπο η απολογία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο έχει πάρει απόφαση και είπε ότι και ο Χριστοδουλάκης ακόμα που ήρθε εδώ μας είπε «όχι ψυχοφάρμακα›. Τί θέλετε να κάνω; Φέρνετε δυο γιατρούς μετά από ενάμισι χρόνο κοντά και λένε άλλα πράγματα?.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Φέρτε και τον κ. Ρούσσο, φέρτε και τον κ. Καλτσά?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα συνεκτιμήσουμε.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς δεν είπαμε αν τα κάναμε ή δεν τα κάναμε, εμείς λέμε αν σας ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, τελείωσε η διαδικασία. Ο κ. Βλάχος θέλει τον λόγο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια μόνο διόρθωση σε αυτό που είπατε: Ο ψυχίατρος Χριστοδουλάκης δεν είπε αυτό που εσείς εδώ δηλώσατε, ο ψυχίατρος Χριστοδουλάκης είπε ότι το χρονικό διάστημα που εξήτασε τον ασθενή Ξηρό δεν μπορούσε με τα μέσα που τον εξήτασε να διαγνώσει αν τα ψυχοφάρμακα επηρέασαν την κρίση του. Αυτό δήλωσε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε με προσοχή όλα αυτά τα οποία αναφέρθηκαν και πολύ σωστά θέτει το θέμα αυτό ως ένα σοβαρό θέμα και έτσι το ερευνούμε όλοι μας. Εγώ έχω το εξής εδώ στα χέρια μου: Ο κ. Σάββας Ξηρός, το θυμάστε όλοι, είχε δώσει μία σειρά συνεντεύξεων στον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στην τηλεόραση.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε όλα και θα τα εκτιμήσουμε, δεν θα έρχεται ο καθένας εδώ να μας πηγαίνει τη διαδικασία πίσω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την συνέντευξή του ο κ. Σάββας Ξηρός, της οποίας έχω το κείμενο εδώ απομαγνητοφωνημένο με ημερομηνία 8/9/2003, λέει μεταξύ άλλων: «Ο Γιωτόπουλος είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει από όλους αυτό που θέλαμε να πούμε και να το βάζει σε ένα κείμενο›. Σε άλλο σημείο: «Ο Γιωτόπουλος, αυτή ήταν η θέση του από την αρχή, δηλαδή όλοι έπρεπε να αρνηθούμε τα πάντα κανονικά αλλά από τη στιγμή που αναλαμβάνουμε ο καθένας τις ευθύνες του έπρεπε να αναλάβει και αυτός όπως ο Λουκάς τουλάχιστον να μας παραδεχτεί σαν παιδιά του το λιγότερο›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με ποια λογική διαβάζονται αυτά κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την ίδια λογική που διαβάσαμε τους γιατρούς της τελευταίας στιγμής. Με την ίδια λογική, εις αντίκρουσιν αυτών που λέει εδώ. Εγώ νόμιζα ότι τελείωσε η διαδικασία, αλλά φαίνεται ότι εσείς δεν έχετε όρεξη να τελειώσει ποτέ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσω: «Πιστεύω ότι αν γίνονταν εκλογές στη 17Ν, πάλι ο Λάμπρος θα εκλεγόταν, αυτός ήταν που μας έμαθε όλους να στεκόμαστε στο δρόμο, να βγάζουμε πληροφορίες. Τα πάντα τα μάθαμε απ’ αυτόν›.

(διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, απορώ γιατί επιτρέπετε και συνεχίζει ο συνάδελφος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Γνώριζες› τον ρωτάει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, «ότι είναι ο Μισέλ Οικονόμου και του ετοίμαζες πλαστή ταυτότητα;› Σάββας Ξηρός: «Την ταυτότητα την είχα φτιάξει πριν από χρόνια και τον ρώτησα τί την θέλει. Μου είπε: Νοικιάζω καμιά φορά κανένα ξενοδοχείο και δε θέλω να μαθαίνουν ότι έχω πάει στη Θεσσαλονίκη› Έτσι λέει ο Σάββας ότι του είπε ο Γιωτόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δε μ’ ενδιαφέρον καθόλου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση: «Ήξερες ότι ο Μισέλ Οικονόμου δεν είναι αληθινό όνομα;› «Βεβαίως το ήξερα›. «Γνώριζες ότι λέγεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος;› «Όχι› «Ο μόνος που το ήξερε ήταν ο Κουφοντίνας;› «Αυτός πολύ πιθανόν›. Ακούστε και αυτό κ. Πρόεδρε: «Είχε γίνει κάτι με τα κλειδιά της Δαμάρεως, τα έφερε ο Λάμπρος για να τα συγκρίνει με τα δικά μου, να δει μήπως είχε αλλάξει τα κλειδιά από τις εξώπορτες, του έδωσα το δικό μου κι εγώ είχα μείνει για δυο εβδομάδες χωρίς κλειδί της Δαμάρεως. Εγώ πιστεύω τότε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι μάλλον θα βγει στην παρανομία?. Μεταξύ τους μιλούσαν ως Λάμπρος και Λουκάς›.

Αυτά κ. Πρόεδρε συνδέονται με το ερώτημα μου δι’ υμών προς τον κ. Σάββα Ξηρό, είναι: Ενόψει όσων ισχυρίζεται για την περίοδο της παραμονής του στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, επειδή εδώ βρισκόμαστε πια στις 8/9 και σε αυτή την συνέντευξη λέει ότι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ του έδιναν φάρμακα, αυτά που και σήμερα καταγγέλλει, εάν αυτά τα οποία λέει εδώ στη συνέντευξη για τον κ. Γιωτόπουλο και σε όσους άλλους αναφέρεται, εάν αυτά είναι πράγματα που και σήμερα επιβεβαιώνει ή αν όχι για ποιο λόγο δεν τα επιβεβαιώνει.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν επιβεβαιώνουμε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα κύριοι, τελευταία σας ευκαιρία, θέλετε να τα πείτε, πέστε τα, δε θέλετε, ούτε μ’ ενδιαφέρει εμένα. Αν δεν αποδειχθεί θα τους πω όλους αθώους εγώ, μία ψήφο που έχω, δε μ’ ενδιαφέρει, δε θέλω ενόχους εγώ εδώ μέσα σώνει και καλά. Δεν θα διαπραγματευθώ με κανένα σας. Σας είπα όμως, η δική μου παρουσία εδώ, να ξέρετε ότι είναι υπέρ σας. Δεν τη θέλετε, μην την εκμεταλλευτείτε καθόλου. Δικαίωμά σας είναι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λακωνικά και επιγραμματικά σας υπενθυμίζω κ. Πρόεδρε, κ.κ. Εφέτες, ότι κατέθεσα αφού ανέγνωσα πέραν των άλλων εγγράφων, σχετικά με το θέμα το οποίο μας απασχολεί: πρώτον, δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου συνέντευξη του παγκοσμίου φήμης ψυχιάτρου και Υπουργού Υγείας και τότε και σήμερα και Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου ο οποίος απάντησε και είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Δεύτερον, σας υπενθυμίζω ότι είναι έγγραφα τα οποία σας προσεκόμισα και ανεγνώσθησαν. Επίσης του πατέρα Τριαντάφυλλου του ιερέα, ο οποίος τόνισε ότι ούτε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης θα ετύγχανε τέτοιας περιθάλψεως όπως ο κ. Σάββας Ξηρός. Αυτά τα δύο δίνουν αποστομωτική απάντηση σε όλα όσα λέγονται και τα οποία δεν πρέπει να λέγονται εδώ αλλά ίσως να λέγονται κάπου αλλού.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βασιλακόπουλος ζητά τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να γίνει το εφέ του κ. συναδέλφου εδώ, να επαναλάβει δηλαδή ένα ήδη αναγνωσθέν έγγραφο για να δημιουργήσει μια εντύπωση και εναντίον του Ξηρού και εναντίον του Γιωτόπουλου; Όλοι ξέρατε πώς παραληρούσε, έδωσε και ζωντανές συνεντεύξεις τότε ο Ξηρός, το παραλήρημά του το θυμάστε. Σήμερα παρουσιάζεται αυτό το πράγμα ως φερέγγυες απαντήσεις, στον Τριανταφυλλόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα παραληρήματα είναι, συμφωνούμε. Σας είπα, η 17Ν, να καταλάβει και ο ελληνικός λαός εδώ πέρα τη νοοτροπία σας, είναι ένα φαντασιακό πλάσμα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παραλήρημα θα πει να έχω μια λογοδιάρροια και να λέω πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πρώτη κατάθεση του κ. Ξηρού έχει δοθεί στις 11 Ιουλίου 2002. Εάν υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις τις οποίες περιγράφουν οι δυο γιατροί, αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να αποτυπούται στην έκθεση. Θέλετε να τα έγραψαν οι υπόλοιποι; Να τα έγραψαν οι υπόλοιποι.

Όταν ο κ. Ξηρός λέει «ένας Μανόλης του οποίου αρνούμαι να σας πω τα στοιχεία› όταν δεν λέει τίποτε για τον Λουκά, όταν λέει «να διακόψουμε γιατί κουράστηκα› και πάνε μετά τις 11 στις 16 του μηνός και λέει ξανά «να διακόψουμε γιατί κουράστηκα› και πάνε στις 20 του μηνός, αυτά που περιγράφουν οι γιατροί εκεί, πού και πώς τεκμηριούνται σε αυτή την έκθεση;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: (εκτός μικροφώνου)

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι η Υπεράσπιση υπολαμβάνει ότι φυσιολογική θα ήταν η εξέταση του κ. Ξηρού εάν άρχιζε σήμερα, δηλαδή όταν έχω έναν που του έσκασε μία βόμβα στα χέρια, που συνδέεται με τη 17Ν που την κυνηγώ 30 χρόνια, θα πρέπει αφού τον αποθεραπεύσω πλήρως, αφού περάσει και τις φυσικοθεραπείες, τότε να του πούμε «μήπως θέλετε να μας πείτε τίποτα;›

Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι ένα ζήτημα σταθμίσεως νομικής. Θα έλεγα ότι η πρώτη νόμιμη εξέταση ενός ανθρώπου ο οποίος είναι αναμεμιγμένος με τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της τελευταίας 30ετίας στη χώρα, είναι κατά νόμον δεκτικός εξετάσεως ευθύς ως οι ιατροί πουν ότι είναι δεκτικός εξετάσεως. Οι ιατροί το είπαν στις 11 του μηνός και στις 11 του μηνός έχουμε μία κατάθεση η οποία είναι πλήρως δομημένη, δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος αμύνεται και συνεπώς αυτά τα οποία λένε οι γιατροί εκεί, ναι μεν μπορεί να αποτελούν προϊόντα της βιβλιογραφίας, αλλά οι γιατροί αυτοί προσπαθούν να κάνουν το εξής: Προσπαθούν με τα γενικά στατιστικά να πουν ότι αφού σε όλες τις γενικές περιπτώσεις συμβαίνουν τέτοια πράγματα, γι αυτό συνέβη και εδώ.

Αυτό είναι ένα λογικό άλμα το οποίο δεν δικαιολογείται και όχι μόνο δεν δικαιολογείται αλλά διαψεύδεται ευθέως από το περιεχόμενο των καταθέσεων αυτών. Έρχεται η Υπεράσπιση αυτή τη στιγμή και θέλει να μεταστρέψει το αντικείμενο της Δίκης. Ενώ στο σκαμνί κάθεται η 17Ν, για λόγους εντυπώσεων θέλουν να φέρετε στο σκαμνί τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ για δήθεν ιατρικά εγκλήματα, με ανταλλακτική πρόταση «να σας πούμε αυτά τα οποία σας έχουμε πει ήδη›.

Ας διαλέξουν κ. Πρόεδρε. Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ας πάνε να του κάνουν μήνυση, ας αποτελέσει αντικείμενο αυτοτελούς διαδικασίας. Ερώτημα: Θέλει να απολογηθεί, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει; Ευθέως, ναι ή όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταρχήν θα ήθελα να θυμίσω το γνωστό και αυτονόητο ότι η ακροαματική διαδικασία λήγει σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 368.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ποτέ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα συμπεράσματα κρατήστε τα για τον εαυτό σας ή εν πάση περιπτώσει πείτε τα αφού τελειώσω. Θέλετε να το συζητήσουμε ποιος έχει την ευθύνη; Ο κ. Εισαγγελέας που παίρνει το λόγο απ’ τον εαυτό του ό,τι ώρα θέλει, γιατί δεν δέχτηκε ποτέ αυτή τη μορφή; Επειδή ζήτησα τον λόγο και περιμένω μία ώρα να μιλήσω ένα λεπτό και με δυσφημείτε σε όλο το ακροατήριο ότι δε θέλω να τελειώσει η Δίκη ποτέ κι εγώ και οι συνάδελφοί μου; Επειδή δεν είμαστε εριστικοί να ανταποδίδουμε συνέχεια τις προσβολές, έχετε την εντύπωση ότι έχετε ασυλία να μας προσβάλλετε διαρκώς επειδή είστε Πρόεδρος εδώ πέρα; Κάνετε λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιο ελαστική διαδικασία από αυτήν δεν έχει γίνει ποτέ σε όλο τον κόσμο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι νομίζετε κ. Πρόεδρε. Τη διαχειρίζεστε με πολύ αποτελεσματική πολιτική και επικοινωνιακή πρακτική για να την εκτρέπετε όποτε δεν σας συμφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας επαναφέρω στην τάξη και σας παρακαλώ πολύ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε χρειάζεται, εγώ είμαι στην τάξη, τον εαυτό σας χρειάζεται να επαναφέρετε. Η ακροαματική διαδικασία λοιπόν λήγει σύμφωνα με το άρθρο 368. Το 368 λέει ότι μετά το πέρας των απολογιών καλούνται οι διάδικοι για διευκρινίσεις, συμπληρωματικές απολογίες κτλ. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, η Υπεράσπιση του Σάββα Ξηρού, τιμώντας την αποστολή της συνεισφέρει έστω και την υστάτη στιγμή στο Δικαστήριο ένα πολύτιμο αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο κατά την δική μου άποψη ανατρέπει σφόδρα τα δεδομένα εκείνα υπό τα οποία το Δικαστήριό σας προ ημερών έκρινε ότι είναι αναγνωστέες και πρέπει να ληφθούν υπόψη ως αποδεικτικό μέσο, οι προανακριτικές απολογίες του Σάββα Ξηρού.

Η απόφαση αυτή όπως επίσης είναι γνωστό, είναι μια μη οριστική απόφαση του Δικαστηρίου, κατά συνέπεια υποκείμενη σε ανάκληση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη έχουν αναγνωσθεί, γιατί υπόκειται σε ανάκληση; Έχει βγει απόφαση και αναγνώσθηκαν. Πείτε τί ζητάτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το Δικαστήριο έλαβε απόφαση τότε να αναγνώσει και να λάβει υπόψη. Ανέγνωσε, η ανάγνωση δεν απογίγνεται. Η λήψη υπόψη όμως είναι εκκρεμής. Έχουμε λοιπόν εδώ πέρα ορισμένες προανακριτικές απολογίες και καταθέσεις, δε θυμάμαι αν υπάρχει ένορκη κατάθεση. Αυτές προσβάλλονται. Έχω έννομο συμφέρον για να προβάλλω την προσβολή τους και να εναντιωθώ διότι ο εντολέας μου φέρεται ότι επιβαρύνεται και ενοχοποιείται από αυτές τις απολογίες.

Έχουμε ένα πόρισμα δύο καθηγητών Πανεπιστημίου οι οποίοι λένε ότι παραβιάστηκε η ιατρική δεοντολογία?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιοι καθηγητές κ. συνήγορε;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί που το υπογράφουν κ. Εισαγγελέα, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μη διαβάζετε μόνο εφημερίδες και περιοδικά και τον παπα-Τριαντάφυλλο, γιατί εκεί το έχετε το μυαλό σας και δεν είναι πάντα καλό αυτό. Δεν απαντά ο παπα-Τριαντάφυλλος σ’ αυτά, είναι ωραίοι οι αντιπερισπασμοί και το εφέ του κ. Αναγνωστόπουλου, νομικά επιχειρήματα περιμένω να ακούσω.

Ωραίο επίσης το εφέ και ο αντιπερισπασμός του κ. Βασιλακόπουλου, αλλά είναι πασίγνωστο ότι η διατύπωση του περιεχομένου της μαρτυρικής κατάθεσης γίνεται από τον ανακριτικό υπάλληλο κι όχι από τον καταθέτοντα και δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος για το αν είναι ή όχι υποβόλιμο άτομο όπως είναι το κύριο και σημαντικότερο κατ’ εμέ συμπέρασμα αυτού του πορίσματος. Ο Σάββας Ξηρός ήταν ένα άτομο υποβόλιμο που δεν είχε έλεγχο της κρίσης και της βούλησής του και από τη φαρμακευτική αγωγή και την όλη του κατάσταση δεν ήταν δεκτικός ανάκρισης και η ανάκρισή του παραβίαζε την ιατρική δεοντολογία.

Ούτε μπορούν αυτά να υποβαθμίζονται με μία ανάγνωση «παπα-τρέχα› για να μην καταλαβαίνει το ακροατήριο τί ακριβώς γίνεται εδώ πέρα, ούτε είναι δυνατό να εξοβελίζονται και να ανταπαντώνται με συνεντεύξεις του Τριαντάφυλλου Ξηρού και οποιουδήποτε άλλου που είναι πράγματα γνωστά επιτέλους.

Εδώ ανακύπτει ένα μείζον θέμα, όχι μόνο νομικής τάξης, το οποίο πραγματικά θα κρίνει αν αυτή η Δίκη και όλη η διαδικασία στο σύνολό της είναι δίκαιη ή όχι. Έχουμε λοιπόν αυτό το αίτημα, ότι με βάση το πόρισμα αυτό θέλετε να κρίνετε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν οι δύο συντάξαντες γιατροί για περισσότερες διευκρινίσεις; Καμία αντίρρηση. Είναι διαδικαστικό που υπηρετεί το ουσιαστικό και το ουσιαστικό είναι να μη ληφθούν υπόψη οι προανακριτικές απολογίες. Αυτό το αίτημα υποβάλλω ως Υπεράσπιση Τζωρτζάτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το πείτε και με την αγόρευσή σας αυτό.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: (εκτός μικροφώνου)?. για να καταδειχθεί ότι κάτω από ψυχοφάρμακα μετά από καθοδήγηση γιατρών οδηγήθηκε στη λήψη της απολογίας. Δεν ζητώ ακύρωση, δεν το ζητώ με κάποια συναλλαγή, αλλά ζητώ τη διερεύνηση της αλήθειας για σας πρώτα, για το Δικαστήριο. Εγώ δεν ζητώ να με κρίνετε αθώο, εγώ ζητώ να κριθώ για τις πράξεις μου. Ένα πράγμα θέλω να καταδείξω: Πώς και με ποιον τρόπο πάρθηκαν αυτές οι καταθέσεις. Εάν δε σας ενδιαφέρει είναι άλλο θέμα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, θα ήθελα να πω κι εγώ κάτι επειδή είπατε κ. Πρόεδρε ότι υπάρχει και δεύτερος και τρίτος βαθμός, δεν ξέρω πόσοι άλλοι υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εκατό. Ξέρω εγώ πόσοι υπάρχουν; Δεν με νοιάζει!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ έχω δηλώσει από την αρχή ότι ό,τι απόφαση πάρετε σε αυτό το Δικαστήριο για μένα είναι η τελεσίδικη. Δεν πάω σε Εφετείο, δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εσείς βιάζεστε να φύγετε να πάτε όπου θέλετε, εγώ θα μείνω εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας έδωσα το χέρι από την αρχή, από την πρώτη μέρα. Δεν το έπιασε κανένας! Σας έδωσα το χέρι του νόμου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι προέκυψαν αυτή τη στιγμή αυτά τα στοιχεία αν αντέχετε την αλήθεια?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αύριο θα προκύψουν άλλα και μεθαύριο άλλα! Τέτοια στοιχεία όσα θέλετε θα σας βρω εγώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν αντέχετε την αλήθεια φέρτε εδώ αυτούς τους γιατρούς να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση? Περιμένετε να τελειώσω πριν βγάλετε την απόφαση κ. Πρόεδρε. Μην παίρνετε το βιβλίο ακόμη μπροστά σας?.! Είναι η τελευταία μου ευκαιρία γιατί θα μείνω εδώ μέσα, όπως σας είπα, δεν θα κάνω καμία κίνηση ούτε για ανήκεστον βλάβη να βγω, δεν θα φύγω από την πίσω πόρτα από τον Κορυδαλλό και δηλώνω ότι αν απορριφθεί αυτό το αίτημα, ξεκινώ απεργία πείνας από αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα να έρθουν οι γιατροί, αλλά με την ανάλογη βαρύτητα την οποία έχουν οι καταθέσεις θα εκτιμήσει αυτές τις καταθέσεις ομού με τα άλλα για να αξιολογήσει εάν αυτά τα οποία λέει, ήταν με ελεύθερη βούληση του ιδίου και σε δεύτερο στάδιο αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δηλαδή η ελεύθερη βούληση είναι το πρώτο στάδιο. Δεν είναι έγκυρη μια κατάθεση; Δεν μπορώ εγώ να την εκτιμήσω μέσα στην συνείδησή μου αν δεν δόθηκε με την ελεύθερη βούληση που να ήταν σε κατάσταση που να μπορεί αυτός να υπερασπιστεί τον εαυτό του να πει «Ασκώ το δικαίωμα σιωπής, όχι κύριοι δεν σας λέω› ή «Λέω αυτά που θέλω›. Αυτό είναι το πρώτο. Θα συνεκτιμηθεί βέβαια είναι δυο εκθέσεις – πορίσματα τα οποία θα συνεκτιμηθούν και θα τα δούμε ομού με τις άλλες αποδείξεις. Αλλά στο παρόν στάδιο δεν κρίνεται ότι μπορούν κάτι άλλο να προσθέσουν αυτοί να έρθουν εδώ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν ζητάμε κ. Πρόεδρε να συνεκτιμηθούν υπό την έννοια της αθωώσεως ή της εκτιμήσεως της βαρύτητας της προσωπικότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ζητάμε μόνο να καταδειχτούν τα βασανιστήρια που του έγιναν. Είναι εντελώς διαφορετικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλω να τα συνεκτιμήσετε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν παρόντες οι γιατροί;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι γιατροί φέρνουν τις γραφολογίες των φαρμάκων και σας λένε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε αυτά.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλουμε να τα συνεκτιμήσετε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή θα πουν τίποτα άλλο;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θέλουμε τη δικαίωσή μας και την περαιτέρω εξασφάλιση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου.

Έχετε να προσθέσετε τίποτα άλλο κανένας από τους κατηγορούμενους; Ο κ. Καρατσώλης έχει τον λόγο.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Επειδή αναφέρθηκε στην απολογία του ο κ. Τέλιος στο όνομά μου, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι τον κ. Τέλιο δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ, γιατί δεν ήμουν ποτέ μέλος της 17Ν και η αναφορά του κ. Τέλιου πιστεύω ότι -όπως είπε και ο ίδιος είναι εν τη ρύμη του λόγου για την ομάδα των Θεσπρωτών- ήταν επηρεασμένος από την τηλεόραση ή από την Αντιτρομοκρατική.

Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ μου. Ούτε αυτός είπε ότι με έχει γνωρίσει κάπου συγκεκριμένα και είναι προϊόν της τηλεόρασης και εν τη ρύμη του λόγου του όπως είπε και ο ίδιος εδώ ενώπιόν σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως έχει κάποιος άλλος να προσθέσει κάτι; Ο κ. Κουφοντίνας έχει τον λόγο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δυο κουβέντες θα πω. Δεν είχα σκοπό να μιλήσω, ίσως να έμειναν μερικές κουβέντες αργότερα αν υπήρχε ανάγκη.

Ήθελα να πω για το προηγούμενο ζήτημα που κουβεντιάζατε. Επειδή όλη η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από την έκρηξη στα χέρια του Σάββα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια. Από τι άλλο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και από το πώς μεθοδεύτηκε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Ήθελα να πω με την απλή λογική, με την κοινή λογική του καθένα ότι όταν υπάρχει μια επαναστατική Οργάνωση που πολεμά με τον τρόπο που πολεμά κοντά 30 χρόνια και βρεθεί για μια φορά ένας αγωνιστής, ένας επαναστάτης στα χέρια των διωκτικών μηχανισμών, δεν υπάρχει περίπτωση –σύμφωνα με την κοινή λογική- να μην κάνουν τα πάντα, για να του πάρουν ό,τι έχει αυτός ο άνθρωπος.

Όσον αφορά για το ότι του έσωσαν τη ζωή, άκουσα ότι ευχαρίστησε τους γιατρούς, αλλά θέλω να πω ότι σώθηκε η ζωή του υπό το πρίσμα αυτής της σκοπιμότητας: το να του πάρουν τις πληροφορίες. Δηλαδή δεν σώθηκε η ζωή του, ή δεν γιατρεύτηκε σαν ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά σαν φορέας πληροφοριών.

Γι’ αυτό τον λόγο και ακολουθήθηκε μια αγωγή η οποία αντενδείκνυται σε κάθε –φαντάζομαι- ιατρικό σκεπτικό δηλαδή αποσωληνώθηκε γρήγορα, του δόθηκαν φάρμακα –από ότι έχω ακούσει και από ότι θα σας έλεγαν οι γιατροί αν έρχονταν εδώ- για να ανανήψει γρήγορα, του έγιναν ανακρίσεις οι οποίες τον οδήγησαν σε αποκόλληση του ματιού του?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά του είναι γιατί το πουλόβερ ξηλώθηκε από εκεί και ο άνθρωπος έχει έννομο συμφέρον να τα πει αυτά.

???.: (Εκτός μικροφώνου) Το πουλόβερ μπορεί να πλέκεται ακόμη!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω, αν είναι άλλοι απ’ έξω που έχουν νήματα και βελόνες και τα πλέκουν, ίσως. Αν κάτι ξέρετε εσείς παραπάνω και δεν το ξέρουμε εμείς, γιατί εδώ μέσα πολλά λέχθηκαν περί συνωμοσιολογίας, ότι η 17Ν ανήκει στο τάδε Κόμμα, οι άλλοι ότι είναι της CIA, αυτά εγώ δεν τα δέχομαι, τα έχω απορρίψει. Δεν μπορώ να ακούω τέτοια εδώ μέσα. Πιστεύω ότι εδώ έχω κατηγορούμενους και κατηγορίες, δεν έχω τίποτε άλλο. Δεν είμαι εδώ στρατιωτική επιτροπή, όπως μου είπαν.

???.: Να ολοκληρώσει ο κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Ό,τι θέλει να πει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ένας από τους λόγους που θα έπρεπε να τα γράψω αυτά, γιατί έχετε πει κι εσείς ότι όταν μιλάει ένας κατηγορούμενος, είναι η πιο ιερή στιγμή του, αλλά ορίστε η Λυδία Λίθος αυτού που λέει ο κ. Εισαγγελέας είναι η πρακτική αυτή που βλέπουμε. Το να διακόπτεται δηλαδή συνέχεια, να χάνει τον ειρμό των σκέψεών του, να ειρωνεύεται η σύνθεση του Δικαστηρίου -κυρίως με τον Εισαγγελέα δηλαδή- τους κατηγορούμενους, αλλά και –θα το πω αυτό- από εσάς κ. Πρόεδρε. Γιατί ακούστηκαν κάποια πράγματα, τα οποία νομίζω ότι κι εσείς δεν θα πρέπει να είστε περήφανος γι’ αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε αναφέρθηκε ο κ. κατηγορούμενος στη σύνθεση του Δικαστηρίου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ιδιαίτερα στον Εισαγγελέα ακόμη και στον κ. Πρόεδρο όχι συνολικά στη σύνθεση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ, η σύνθεση ξέρετε από πόσους αποτελείται.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν ήθελα να μιλήσω γενικά για τη σύνθεση, γιατί θα αναγκαστώ να μιλήσω και για σας κ. Κουράκη.

Κάποια στιγμή είπατε για τη 17Ν που αποτελείται από τους τέσσερις Ξηρούς και τον Κουφοντίνα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Το είπα και το επαναλαμβάνω!

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Επαναλαμβάνετε ότι η 17Ν αποτελείται από τους τέσσερις Ξηρούς και τον Κουφοντίνα;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε είπα το εξής και το επαναλαμβάνω: έχουμε 19 κατηγορούμενους ως μέλη της 17Ν. Από τους 19 οι 15 λένε ότι «μετά από τρία – τέσσερα χρόνια αποχώρησα›, ο άλλος «δεν συμμετείχα› κλπ. και φτάνουμε να μένουν τέσσερα άτομα. Αυτή είναι η επαναστατική Οργάνωση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κύριε Κουρκάκη το θυμάμαι, το θυμάμαι πολύ καλά, είπατε ακριβώς ότι η 17Ν είναι οι τέσσερις Ξηροί και ο Κουφοντίνας. Κατ’ αρχήν εδώ υπάρχουν τρεις Ξηροί από τους οποίους ο ένας Ξηρός έχει αναλάβει την ευθύνη της συμμετοχής του στην Οργάνωση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Έτσι το είπα. Είναι ειρωνεία αυτό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είναι ειρωνεία.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Προηγουμένως είπατε ότι ειρωνεύτηκε η σύνθεση του Δικαστηρίου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν αναφερόμουν σε αυτό. Τώρα αναφέρθηκα σε κάτι που είπατε, το οποίο νομίζω ότι δεν στέκει και νομικά.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ποιο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να πει δηλαδή κάποιο μέλος της σύνθεσης του Δικαστηρίου, ότι η 17Ν αποτελείται από τέσσερις Ξηρούς και τον Κουφοντίνα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Καλύπτετε το γράμμα του νόμου;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα μιλήσω για το γράμμα του νόμου, δεν με ενδιαφέρει το γράμμα του νόμου. Με ενδιαφέρει η ουσία. Ότι δηλαδή κάποιος από τη σύνθεση του Δικαστηρίου βγήκε και είπε ότι η 17Ν είναι: οι τέσσερις Ξηροί και ο Κουφοντίνας.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Απορία μου ήταν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν ήταν απορία, δεν υπήρχε ερωτηματικό, ήταν έκφραση γνώμης.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όταν από τα 19 μέλη στο τέλος το 2002 είναι τέσσερα άτομα. Αυτή ήταν η απορία μου. Εσείς το εκλαμβάνετε ως ειρωνεία αυτό; Εγώ καταλαβαίνω άλλο όταν ειρωνεύεται η σύνθεση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αφήστε τον πια να μιλήσει! Αφήστε τον να τελειώσει.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πήγα τον λόγο γιατί είπε ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου ειρωνεύεται. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω την εντύπωση ότι σε όλη τη διαδικασία ειρωνεύτηκα. Αυτό που λέει ο κ. Κουφοντίνας το δέχομαι, ναι, έτσι ακριβώς όπως το επανέλαβε, έτσι το είπα.

Β. ΞΗΡΟΣ: Κανένας δεν ειρωνεύτηκε κανέναν!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι κύριοι επιχειρούν να εξαπατήσουν! Να πουν το μαύρο – άσπρο!

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο ο κ. Παπαδάκης μας ειρωνεύεται όλους! ¶ντε και ο κ. Ραχιώτης φταίει!

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η μόνη δυνατότητα να μιλήσει κάποιος χωρίς να τον διακόπτετε, είναι να κάθεται στην πρώτη σειρά αυτών των εδράνων. Δεν υπάρχει κανένας άλλος εδώ μέσα, που να μπορεί να αρθρώσει μια ολοκληρωμένη σκέψη.

Και ένας κατηγορούμενος ζήτησε να πάρει τον λόγο στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και του έχετε κάνει τις φράσεις του χίλια κομμάτια! Αυτή είναι η εικόνα αυτή της Δίκης! Αυτό θα τη χαρακτηρίσει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τον άνθρωπο να πει ό,τι θέλει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έβρισα τη σύνθεση του Δικαστηρίου. Αντίθετα έχω πει ότι έχω εμπιστοσύνη ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου μπορεί να εκτιμήσει το τι συμβαίνει, μπορεί να καταλήξει στο τι συμβαίνει από τα στοιχεία που έχει και το έχετε πει κι εσείς, αλλά έχω προσθέσει επίσης ότι βρίσκεται κάτω από ένα κλίμα πιέσεων και πολλαπλών εξαρτήσεων, κάτω από το οποίο θα είναι αδύνατο να βγάλει αποφάσεις διαφορετικές από αυτές που είναι στο κατηγορητήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς βέβαια είστε ένας άνθρωπος που ανήκετε –ενδέχεται- σε συνωμοτικό χώρο. Τι να με ενδιαφέρουν εμένα όλα αυτά τα πράγματα; Ποινικό αδίκημα δικάζουμε και πιστεύω το ίδιο και για τους συναδέλφους μου. Έχω 34 χρόνια εδώ πέρα και δεν με έχει αμφισβητήσει κανείς, μόνο εσείς εδώ μέσα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και μόνο αυτό που λέτε ότι δικάζετε ποινικό αδίκημα, μόνο αυτό που λέτε, νομίζω ότι ορίζει και τα όριά σας, βάζει και τα όριά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα όριά μου όμως μου τα ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν μπορείτε ούτε σε αυτό να βγάλετε μια απόφαση ότι πρόκειται για ένα πολιτικό αδίκημα, ότι δικάζετε μια πολιτική Οργάνωση, μια επαναστατική Οργάνωση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό, είναι μια απόφαση την οποία την έχουμε λάβει, αλλά θα σκεφτούμε τα κίνητρα αν είναι πολιτικά, αν αυτά είναι μη ταπεινά, όλα είναι συζητήσιμα. Δεν τελειώσαμε κ. Κουφοντίνα. Έχουμε αγορεύσεις, όλους θα τους ακούσουμε. Ούτε έχουμε και καμιά εχθρότητα απέναντί σας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πιο πριν σε μια διακοπή της δίκης ζήτησα από τον κ. Λυκουρέζο να με αναλάβει σα δικηγόρος γιατί κατέφερε να κάνει τον κ. Κουζίνσκι έναν μεγαλο-απατεώνα, ότι έχει πολιτικά κίνητρα!

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσυχα, γιατί θα πω να πιάσουν κανένα! Μπράβο Βασίλη μου!

Β. ΞΗΡΟΣ: Βγάλτε με έξω!

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δικάζουμε πολύ σοβαρά αδικήματα. Υπό άλλες συνθήκες κι εμένα μ’ αρέσει το χιούμορ, αλλά εδώ πέρα δεν μπορώ να γελάσω. Κάνατε τον κ. Ζαϊρη να γελάσει μετά από ένα μήνα –λέει- που είναι φαρμακωμένος και πικραμένος ο άνθρωπος!

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ειδικά για τον Βασίλη τώρα που χειροκρότησε, εκτός από την πολύ υψηλή αίσθηση χιούμορ που έχει, έχει και κάποιο επίπεδο κ. Πρόεδρε, που εσείς το αμφισβητήσατε και τον ειρωνευτήκατε. Είναι σε κάτι που αναφερόμουν πιο πριν

Γιατί αυτός ο άνθρωπος –επειδή τον ειρωνεύτηκε και η Πολιτική Αγωγή- δεν είχε τη δυνατότητα ούτε να σπουδάσει, ούτε να μπορέσει να διαβάσει, γιατί ήταν αναγκασμένος από μικρός να μπει στη βιοπάλη. Αν η κοινωνία σας που δεν του έδωσε τις δυνατότητες να σπουδάσει και ν’ αναπτυχθεί πνευματικά τον ειρωνεύεται?!

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα ήθελα να θυμίσω επίσης ότι μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, έχουν γραφτεί από αγράμματα, κλεφτόπουλα και ανταρτόπουλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνώ.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήθελα να πω επίσης ότι εδώ δικάζεται μια επαναστατική Οργάνωση. Ήταν μια πολιτική δίκη και η αντιμετώπισή της από το σύστημα έγινε ώστε να ηττηθεί πολιτικά όχι μόνο η Οργάνωση, αλλά και όλη η επαναστατική Αριστερά και η επαναστατική άποψη. Όλοι αυτοί που έχουν όραμα: μια κοινωνία που θα σκοπεύει στην ανάπτυξη του ανθρώπου, στην ολόπλευρη ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ανθρώπινης ουσίας.

Ήθελα να πω κι άλλα πράγματα, με διακόψατε κιόλας κι έχω χάσει τον ειρμό των σκέψεών μου.

Ήθελα να πω κάτι γιατί είχα πει παλαιότερα για τον κ. Λάμπρου ότι τον εκτιμώ γιατί βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αναφερόμουν σε κάτι που είχε πει πιο πριν για κάποιους συγκατηγορούμενους, ότι πέρασαν στη μεριά του κράτους.

Είναι πραγματικότητα αυτό και είδαμε πράγματι κάποιους κατηγορούμενους οι οποίοι πέρασαν με τη μεριά του κράτους, είπαν κάποια πράγματα, υποβάθμισαν ή αναβάθμισαν την αλήθεια ανάλογα με την?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μακάρι να περνάγατε κι εσείς!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς σας παρακαλώ πάρα πολύ! Συνεχίστε κ. Κουφοντίνα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κάτι ακόμη για να υπερασπίσω την Οργάνωση. Πρόκειται για μια Οργάνωση η οποία λειτουργούσε δημοκρατικά, βασισμένη στην αλληλεγγύη και στον αλληλοσεβασμό των συντρόφων και σε μια τέτοια Οργάνωση σαφώς δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν ούτε αρχηγοί, ούτε καθοδηγητές, ούτε καπελώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει κάποιος άλλος να προσθέσει κάτι; Οχι. Υπάρχει καμιά συμπληρωματική εξέταση εκ μέρους των διαδίκων;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ο κ. Παπαδάκης χρησιμοποίησε ένα έγγραφο, ήταν μια συνέντευξη η οποία δόθηκε το 1987 και παραδίδω την ιστορική συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου και Σάκη Καράγιωργα 10/10/1974 που δίνει αποστομωτική απάντηση και σε αυτό που προσκόμισε ο κ. Παπαδάκης το συμπλήρωμα. Δεν δίνει στον εαυτό του, δίνει στον ελληνικό λαό και δίνει και απάντηση μετά και με τα έργα του που έπαιξε 35 χρόνια κυριαρχικό ρόλο σε αυτό τον τόπο. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Γιατί το δίνω; Γιατί θέλω να το χρησιμοποιήσω στην αγόρευσή μου και νομίζω ότι έχω αυτό το δικαίωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως το έχετε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας ένα αίτημα των κατηγορουμένων του κ. Παύλου Σερίφη, του κ. Ηρακλή Κωστάρη και του κ. Κωνσταντίνου Καρατσώλη αναφορικά με τη δημοσιότητα της δίκης, της διαδικασίας. Ζητάμε από το Δικαστήριό σας όπως επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση μέρους της δίκης και ειδικότερα οι αγορεύσεις του κ. Εισαγγελέως και των κ.κ. συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπερασπίσεως. Το διατυπώνουμε εγγράφως κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σύμφωνα τα μέρη; Αρνούνται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει αντίρρηση ο κ. Εισαγγελεύς. Ποιοι δηλώνουν άρνηση; Ο συνήγορος ο κ. Λίβος, ο κ. Γιαννίδης, η κα Ανδρουλιδάκη. Δήλωσαν ότι δεν θέλουν τηλεόραση. Κατόπιν τούτου κατά νόμο δεν μπορούμε – εγώ θα την ήθελα – αλλά απορρίπτεται. Μειοψηφία δεν μπορώ να κρατήσω. Θα την ήθελα εάν την ήθελαν όλοι. Τώρα ο νόμος δεν μας επιτρέπει, τελείωσε. Θα βάζαμε μία ώρα για τον καθένα, κάτι θα κάναμε και θα ερχόταν η τηλεόραση. Αλλά άμα δεν θέλουν, τελείωσε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προτού κηρύξετε το πέρας της διαδικασίας το οποίο και προτείνω, παρακαλώ επειδή το θέμα είναι τεράστιο θέλω να μου δώσετε μία προθεσμία να ετοιμάσω κι εγώ και ο συνάδελφός μου την αγόρευσή μου για την προσεχή Τετάρτη. Είναι μεγάλη υπόθεση, τεράστια σε όγκο και δεν είμαι έτοιμος να εκτιμήσω όλα τα στοιχεία. Παρακαλώ πάρα πολύ να μου δώσετε την άδεια μέχρι την προσεχή Τετάρτη 09:00 το πρωί και να διακόψετε για τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνουμε μια μικρή «έκπτωση›; Να πούμε Τρίτη για να προχωρήσουμε. Διακόπτουμε για Τρίτη στις 09:00.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή