Ο φόβος τρομοκρατικού κτυπήματος συνεχίζει να κυριεύει τους νεοϋορκέζους

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 14:46
UPD:16:53

A- A A+

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να ζουν με τον εφιάλτη της ανάμνησης του συγκλονιστικού γεγονότος αλλά και υπό το φόβο μιας νέας επίθεσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα τηλεφωνικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους New York Times/CBS News σε δείγμα 976 νεοϋορκέζων.

Έχουν περάσει περισσότερες από 730 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όμως οι κάτοικοι της μεγαλούπολης συνεχίζουν να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς και αδυνατούν να πειστούν ότι ο τρόμος δεν θα επιστρέψει.

Τα 2/3 των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ανήσυχοι για πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι βρίσκεται στην ίδια ψυχολογική κατάσταση όπως και την περίοδο αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αδυνατώντας να επανέλθoυν στην -πρό της επίθεσης- συναισθηματική ομαλότητα. Για τους περισσότερους η έλευση του πρώτου φθινοπωρινού μήνα δεν αντιμετωπίζεται πλέον με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Εντούτοις, μόνο μια μικρή μειοψηφία έχει φθάσει στο σημείο να αποφεύγει τους ουρανοξύστες ή τον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης.

Πολλοί πάντως συνεχίζουν να βλέπουν εφιάλτες με έντονα αποτυπωμένες τις συγκλονιστικές εικόνες που επακολούθησαν της επίθεσης. Αλλοι, για να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ, άλλαξαν τόπο εργασίας ή κατοικίας μετακομίζοντας σε άλλη νεοϋορκέζικη γειτονιά.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι –το 60%- θεωρούν ότι η Νέα Υόρκη παραμένει το ίδιο ευάλωτη σε ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα, ενώ εκφράζουν ην αμφιβολία τους για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή