Χρ. Λάμπρου : «Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης, δεν χωρά επιείκεια»

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 13:19
A- A A+

Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και στους Σωτήρη Κονδύλη και Κώστα Τέλιο, μετά τον Πάτροκλο Τσελέντη, ζήτησε να αναγνωριστεί από το δικαστήριο ο εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου.

Ο εισαγγελέας, ανέφερε για τους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι τήρησαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους στάση συνεργασίας με τις αρχές, ότι επέδειξαν θάρρος και εντιμότητα και έκρινε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που, όπως είπε ο κ. Λάμπρου, παραμένουν αμετανόητοι, «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι βαρύς, εδώ δεν χωράει επιείκεια».

Ο εισαγγελέας υποστήριξε, ότι οι κατηγορούμενοι πλην των τριών, μετά την εμφάνιση του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, τήρησαν αρνητική θέση παραμένοντας στο χώρο της τρομοκρατίας.

Ειδικά για το Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι πρέπει να κριθεί ιδιαίτερα αυστηρά από το δικαστήριο, καθώς κατά τον χρόνο που ήταν αναζητούμενος έκρυψε οπλισμό της οργάνωσης.

«Γιατί κύριε Κουφοντίνα; Τι έχεις στο μυαλό σου; Θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις τα όργανα του διαβόλου, τα όπλα, πάλι εναντίον του ελληνικού λαού;».

Ο εισαγγελέας υποστήριξε, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένοχος για έξι δολοφονίες ως φυσικός αυτουργός -Χρήστος Μάτης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ουΐλλιαμ Νορντίν, Τσετίν Γκιοργκού, Θάνος Αξαρλιάν και Μιχάλης Βρανόπουλος- για έξι δολοφονίες ως συναυτουργός, για έξι ως συνεργός, για πέντε απόπειρες δολοφονιών ως αυτουργός και για 84 απόπειρες δολοφονιών, είτε ως συνεργός, είτε ως συναυτουργός.

Ζήτησε επίσης να κριθεί ένοχος για σειρά ληστειών, μεταξύ των οποίων και στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος το 1987, όπου είχε κακοποιηθεί από τους δράστες υπάλληλος.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ληστεία ως διαπραχθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα, περίπτωση που σύμφωνα με το νόμο επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Για τον Σάββα Ξηρό, ο κ. Λάμπρου επεσήμανε μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του ως αυτουργού ή συνεργού σε δέκα δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο Σάββας Ξηρός ομολόγησε στον «Ευαγγελισμό», γιατί πίστευε ότι δεν θα ξανασυναντούσε ποτέ το Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίο έλεγε ότι οπλοφορεί και θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

Ο κ. Λάμπρου διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι η αναφορά σε κατηγορούμενους και πράξεις είναι προς το παρόν ενδεικτική, καθώς, όπως είπε, «θα γίνω μονότονος εάν συνεχίσω, όπως μονότονο και ρουτίνα είχε γίνει το έγκλημα για τους κυρίους κατηγορουμένους».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή