Απεβίωσε ο πατέρας της βόμβας υδρογόνου, Εντουαρντ Τέλερ

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 14:40
A- A A+

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 95 ετών, ο Εντουαρντ Τέλερ, ο πρωτοπόρος επιστήμονας της μοριακής φυσικής, που θεωρείται «πατέρας της βόμβας υδρογόνου», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Χούβερ.

Γεννημένος στην Ουγγαρία, ο Τέλερ ήταν μέλος μιας μεγάλης επιστημονικής ομάδας κορυφαίων επιστημόνων, που διέφυγαν απο τη χιτλερική Γερμανία και ολοκλήρωσαν το «σχέδιο Μανχάταν», το μυστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, που έπεσε στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη λήξη του πολέμου, ο Τέλερ άσκησε πιέσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της εθνικής άμυνας των ΗΠΑ και έπεισε τον τότε πρόεδρο, Χάρι Τρούμαν, για την ανάγκη μιας ακόμη ισχυρότερης βόμβας, αυτής του υδρογόνου.

Οι ΗΠΑ, δοκίμασαν για πρώτη φορά τη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη του Ειρηνικού Ενιβέτοκ, το Νοέμβριο του 1952.

«Δεν είχαμε επιλογή. Η πυρηνική ενέργεια υπάρχει. Θα την ανακαλύπταμε ούτως ή άλλως αναξάρτητα με το τι θα κάναμε. Είναι καθαρή αλαζονεία να λέμε ότι δημιουργήσαμε τη βόμβα», είχε δήλωσει την ημέρα των 80ών γενεθλίων του ο Τέλερ.

Στην ηλικία των 95 χρόνων, ο Τέλερ ήταν μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου Χούβερ, της Ενωσης Αμερικανών Φυσικών, της Ενωσης Αμερικανών Πυρηνικών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή