Την απαλλαγή του Γ. Σερίφη προτείνει ο εισαγγελέας

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 14:59
A- A A+

Την απαλλαγή του Γιάννη Σερίφη λόγω αμφιβολιών ζήτησε ο Εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι ιστορικό μέλος της οργάνωσης και ένας από τους ιδρυτές της.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο πως ο Γιάννης Σερίφης παρέμεινε μετά το 1983 στην ''17 Νοέμβρη'' γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευτούν όπως ορίζει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας υπέρ του κατηγορουμένου.

Υπενθύμισε επίσης στο δικαστήριο ότι για την περίπτωση του Γιάννη Σερίφη τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος της συμμετοχής, η οποία βάση του νέου νόμου είναι κακούργημα, γιατί έχει παρέλθει 20ετία και επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Ο κ. Λάμπρου νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει αβάσιμο το αίτημα που πιθανότατα θα υποβληθεί απο την υπεράσπιση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών ελατηρίων στη δράση της ''17 Νοέμβρη''.

Όπως είπε ο εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι επικαλούνται πολιτικά κίνητρα, στοχεύοντας στην αναγνώριση αυτού του ελαφρυντικού. ''Με τη θολή και στρεβλή σκέψη τους προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκληματικά τους ένστικτα και την παρωχημένη σταλινική τους θεωρία με τα πολιτικά εγκλήματα. Τα όποια πολιτικά κίνητρά τους μπορεί να είναι όχι ταπεινά αλλά ποταπά. Και ο Χιλτερ είχε πολιτικοϊδεολογικά κίνητρα όταν διέπραττε γενοκτονία και αιματοκυλούσε τον πλανήτη. Μπορούσε κανείς να του δώσει ελαφρυντικά;

Όπως τόνισε ο Εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι ''όντας φονιάδες τόλμησαν αντί να χαμηλώσουν τα μάτια μπροστά στα θύματά τους, ύψωσαν τη φωνή, άσκησαν κριτική και λασπολόγησαν. Έδειξαν θράσος και αναίδεια''.

Ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι είναι δυστύχημα το γεγονός πως η ''17 Νοέμβρη'' υπάρχει ως αναδιοργανωμένη ομάδα μέσα στο Κορυδαλλό, ενώ, όπως είπε, έξω υπάρχουν ''ανόητοι, επίδοξοι, μιμητές'' που περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για να συμπεράνουν αν θα ενεργοποιηθούν στο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό στον Θωμά Σερίφη δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, παρόλο που ομολόγησε τη συμμετοχή του, γιατί δεν δέχθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία ώστε να διαφωτιστεί η υπόθεση.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής, ο οποίος, όπως προανήγγειλε ο κ. Λάμπρου θα αναφερθεί ειδικότερα για κατηγορουμένους και πράξεις.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή