Μια άλλη 11η Σεπτεμβρίου

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 16:12

A- A A+

11 Σεπτεμβρίου, όχι του 2001, αλλά του 1973. Τότε που άρχιζε η πολύχρονη μαύρη νύχτα του χιλιανού λαού. Ηταν μια άλλη 11η Σεπτεμβρίου. Τότε βομβαρδίζονταν το προεδρικό μέγαρο της λατινοαμερικανικής χώρας από τον Πινοσέτ, με πλήρη αμερικανική υποστήριξη, και ο εκλεγμένος πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε έπεφτε νεκρός. Yπολογίζεται ότι 3.000 - 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της καταστολής που επέβαλε ο μυστακοφόρος στρατηγός, ο οποίος εγκαθίδρυσε μία από τις πιο σκληρές δικτατορίες της Λατινικής Aμερικής, που κράτησε δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Ενώ το πρόσωπο του Aλιέντε βρίσκεται παντού αυτές τις μέρες στη Xιλή, ο Πινοσέτ αποφεύγει να εκτεθεί δημοσίως. Oι οπαδοί του παίρνουν αποστάσεις από τον πρώην δικτάτορα και για πρώτη φορά παραδέχθηκαν ότι στη διάρκεια του καθεστώτος του διαπράχθηκαν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. O 87χρονος Πινοσέτ γλίτωσε τη δίκη για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, λόγω «μη αναστρέψιμης άνοιας».

Ο Πινοτσέτ για τη σύγχρονη Χιλή αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος, χωρίς ειδικό βάρος για τη χώρα. Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις οι εφτά στους δέκα Χιλιανούς, ενώ η σταθερή εξομάλυνση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μάλλον τούς επιβεβαιώνει.

Ωστόσο, εκείνη η 11η Σεπτεμβρίου έγινε χρόνια αργότερα ο καταλύτης για τη διεθνοποίηση της δικαιοσύνης και τη μετέπειτα δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Mαύρες μνήμες

Τα ΜΜΕ στη Χιλή θυμούνται τι, γιατί και πώς συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου 1973, που διέκοψε την δημοκρατική πορεία της χώρας. Η εφημερίδα La Tercera καταγράφει «λεπτό-προς-λεπτό» τα ιστορικά γεγονότα της ημέρας εκείνης http://docs.tercera.cl/especiales/2003/11-horaahora/index.htm , ενώ η εφημερίδα La Segunda προσφέρει μια πλήρη βιογραφία του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε http://www.lasegunda.com/_portada/allende/index.asp . Η δημόσια Εθνική Τηλεόραση παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με φωτογραφίες http://www.tvn.cl/noticias/especiales/septiembre73/ και βίντεο (όπως ο αεροπορικός βομβαρδισμός του Παλάθιο ντε λα Μονέδα http://www.tvn.cl/noticias/especiales/septiembre73/video.asp?rm=1152.rm ), ενώ το «Ράδιο Κοοπερατίβα» προσφέρει μια ευρεία επιλογή από ηχητικά αποσπάσματα http://www.cooperativa.cl/11-1973/ , περιλαμβανομένου του τελευταίου λόγου του προέδρου Αλιέντε http://www.cooperativa.cl/medios/11-1973/audios/15.mp3 (αρχείο 5Mb σε μορφή MP3).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή