Τιμή στους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 09:25
A- A A+

Η Νέα Υόρκη, η πόλη που δέχτηκε το πιο τρομακτικό πλήγμα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τιμά σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της με μια τετράωρη εκδήλωση στο σημείο όπου κάποτε ορθόνωνταν οι δίδυμοι πύργοι.

Η τελετή θα αρχίσει στις 15:46' (ώρα Ελλάδος), τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώθηκε η επιθεση, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα. Στις 16:59' (ώρα Ελλάδος,) τη στιγμή που κατέρρευσε ο πρώτος πύργος, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, όπως και στις 17:29' τη στιγμή, που έπεσε και ο δεύτερος πύργος.

Στην τελετή θα παραστούν χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης. Την κυβέρνηση Μπους θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέϊνι. Ο πρόεδρος Μπους θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Σε χθεσινή ομιλία του, στην Ακαδημία του FBI, ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι η Αλ-Κάϊντα «εξακολουθεί να συνωμοτεί εναντίον του λαού μας» και υποσχέθηκε ότι θα κυνηγήσει τα μέλη της οργάνωσης και θα την κατατροπώσει.

«Δεν μπορούμε να κατευνάσουμε, ούτε να αγνοήσουμε τις δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρέπει να τις κυνηγήσουμε, να τις βρούμε και να τις νικήσουμε», πρόσθεσε ο Τζωρτζ Μπους.

«Ο εχθρός είναι τραυματισμένος, αλλά εξακολουθεί να έχει δυνάμεις, να ανασυντάσσεται και να είναι επικίνδυνος. Δεν μπορούμε να τους ανεχθούμε ούτε ένα λεπτό», επισήμανε ο Τζωρτζ Μπους.

Στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης τα παιδιά των θυμάτων θα διαβάσουν τα ονόματα των 2.792 νεκρών και οι οικογένειες τους θα αποθέσουν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη τους.

Μόλις δύσει ο ήλιος, δύο φωτεινές δέσμες θα λάμψουν ακριβώς στο σημείο, που ήταν οι δύο πύργοι ως το πρωΐ της Παρασκευής.

Δύο χρόνια μετά η Νέα Υόρκη εξακολουθεί πάντως να φοβάται. Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της επετείου, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των κατοίκων της πόλης φοβούνται ότι η Νέα Υόρκη μπορεί να ξαναγίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Μπους δεν είναι δημοφιλής στη Νέα Υόρκη, καθώς η ύφεση σημάδευσε την πόλη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ενώ η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, η οικονομία της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Δημοσκόπηση που οργανώθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 56% των Νεοϋορκέζων διαφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου Μπους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ορισμένοι συγγενείς των θυμάτων δηλώνουν επίσης εξοργισμένοι για τα σχέδια των αρχών να αναγείρουν νέους ουρανοξύστες στη θέση των διδύμων πύργων. «Είναι σαν μιά πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ», λέει ο Τζωρτζ Χένρικ, η 27χρονη κόρη του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Η Οργάνωση «Οικογένειες της 11ης Σεπτεμβρίου για το Ειρηνικό Αύριο» κατηγορεί μάλιστα τους πολιτικούς ότι έχουν πολιτικοποιήσει τις εκδηλώσεις μνήμης. Η οργάνωση θα πραγματοποιήσει σήμερα χωριστή εκδήλωση.

«Η θλίψη μας δεν είναι μιά κραυγή υπέρ του πολέμου. Ο πόνος μας πρέπει να γίνει δράση για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», λέει το μέλος της οργάνωσης Κέλι Κάμπελ, ο αδελφός της οποίας σκοτώθηκε στην επίθεση στο Πεντάγωνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή