Β. Μαρκής: Από ιδεοληψία πάσχει ο Κουφοντίνας

«Τραγικά πρόσωπα οι αδελφοί Ξηροί»
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 12:23
A- A A+

ΣΥΝΕΠΗ προς τους συνωμοτικούς κανόνες που υπήρχαν στη 17Ν χαρακτήρισε ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Βασίλης Μαρκής, την αρνητική στάση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αμέσως μετά τη σύλληψή του.

"Τι θα γινόταν, αν αποδεχόταν ότι ήταν αρχηγός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος; Θα έμπαινε οριστικά η ταφόπλακα σε αυτό που λέγεται 17Ν", τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Μαρκής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η επίμονη αυτή άρνηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αποτέλεσε την αιτία που οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες συνεργάστηκαν σε πρώτο στάδιο με τις αρχές.

"Όταν οι επόμενοι βρέθηκαν, στο φαινόμενο ο αρχηγός να κάνει ότι δεν τους γνωρίζει και ενδεχομένως να τους βρίζει, είπαν: ο σώζων εαυτώ σωθείτω'', πρόσθεσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να σταματήσει, με την παράδοσή του στις αρχές, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον κ. Μαρκή.

Ο εισαγγελέας περιέγραψε ως άνθρωπο με εγκληματικό ταλέντο τον κατηγορούμενο και υποστήριξε ότι η ένταξή του στην οργάνωση είναι από τους κυριότερους σταθμούς στη 17Ν, ενώ, όπως είπε, παραμένουν αδιευκρίνιστες και σκοτεινές οι συνθήκες, καθώς και ο χρόνος στρατολόγησής του.

"Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένας άνθρωπος που πάσχει από ιδεοληψία. Αν πείσει κανείς τον Κουφοντίνα ότι αυτά που διέπραξε ήταν εγκλήματα που προκάλεσαν πόνο, καταστροφή και τίποτα άλλο, οι λύσεις του θα είναι δύο: ή θα τρελαθεί ή θα αυτοκτονήσει''.

Ο κ. Μαρκής εξέφρασε την εκτίμησή πως οι αδελφοί Ξηροί είναι τραγικά πρόσωπα. "Ο μεν Σάββας", όπως είπε, "είναι αυτός ο οποίος λόγω του τραυματισμού του από την έκρηξη στον Πειραιά και της απόφασής του να συνεργαστεί με τις αρχές, αποτέλεσε το πρώτο έναυσμα για τη διάλυση της 17Ν".

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με τον κ. Μαρκή, εξακολουθεί να επιμένει στη στάση της πλήρους άρνησης, παρά τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του. Ομως, ο κ. Μαρκής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Βασίλη Ξηρού, τον οποίο αποκάλεσε "περιφερειακό μέλος της 17Ν".

''Αυτός που με πονά περισσότερο είναι ο Βασίλης, ο οποίος, αν και είχε περιφερειακό ρόλο, για να υλοποιηθεί αυτή η σκληρή υπερασπιστική γραμμή θυσιάζεται, εντασσόμενος στον σκληρό πυρήνα''.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας σχολίασε την υπερασπιστική γραμμή του Κώστα Καρατσώλη, λέγοντας πως του θυμίζει ''χτύπημα του χεριού στο μαχαίρι''.

Οπως ανέφερε, "είναι ένας άνθρωπος, που δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα και έρχεται τώρα και ανακαλεί την αρχική του ομολογία. Δεν ξέρω πως πείστηκε και ποιος τον έπεισε και ανακαλεί''

Σχετικά με το Θωμά Σερίφη, ο αναπληρωτής εισαγγελέας είπε ότι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που αδίκησε τον εαυτό του με τη στάση του στο δικαστήριο να ομολογεί τη συμμετοχή του, αλλά να αρνείται να αναφερθεί σε συγκατηγορουμένους του.

Η αγόρευση του κ. Μαρκή συνεχίζεται.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή