Δύο χρόνια μετά

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 16:11

A- A A+

Δύο χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ο κόσμoς δεν είναι πιο ασφαλής. Aντιθέτως, προστέθηκε υλικό για κλιμάκωση τρομοκρατικών ενεργειών, σε έναν φαύλο κύκλο αίματος και ανασφάλειας.

Δύο χρόνια μετά, και επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: ο κόσμος δεν είναι πλέον ο ίδιος. Πολλές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας κατέρρευσαν μαζί με τους Δίδυμους Πύργους.

Οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις κινούνται, σήμερα, γύρω από έννοιες όπως δίκτυα τρομοκρατίας, όπλα μαζικής καταστροφής, και ισλαμικός εξτρεμισμός, που έχουν γίνει αναπόσπαστα σημεία αναφοράς τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας εξαντλείται σε μία μανιχαϊστική ανάλυση.

Ο Νόαμ Τσόμσκυ στο τελευταίο βιβλίο του «Εξουσία και Τρομοκρατία» γράφει «Ολοι ανησυχούν για την τρομοκρατία. Λοιπόν, υπάρχει μία εύκολη λύση. Να σταματήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν».

Tότε μόνο, όταν εξαλειφθεί η βία και η αδιαλλαξία, θα ησυχάσουν οι ψυχές των 3.000 αθώων θυμάτων που πλανώνται στο Ground Zero, το κενοτάφιο της θυσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή