Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (11/09/2003) Μέρος 4/5

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 19:03
A- A A+

Γίνεται μια κριτική, υποστηρίζει ότι υπάρχει η υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων για τον Σαντάμ, γίνεται μια κριτική στους αριστερούς λιγούρηδες επαρχιώτες που δεν ελευθερώνουν την Κύπρο από τους Τούρκους, κάνει μια ανάλυση της κατάστασης με βάση τα αποθέματα και τον τρόπο διακίνησης των πετρελαίων, θεωρεί το Κουβέιτ «επαρχία› περιοχή του Ιράκ και εξαιτίας αυτού του σκεπτικού αποφασίζει να χτυπήσει την τράπεζα AMERICAN EXPRESS.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος στις 18/7 αποδέχεται τη συμμετοχή του και ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 περιγράφει την ενέργεια, το στήσιμο του εκτοξευτήρα, του ωρολογιακού μηχανισμού στη βάση του αγάλματος και τη σκόπευση, όπως ο ίδιος λέει, στον εξαερισμό του κτιρίου. Η προσπάθειά τους ήταν να χτυπήσουν τον εξαερισμό.

Νομίζω ότι το Δικαστήριό σας θα πρέπει να κηρύξει ενόχους τους κατηγορουμένους για την έκρηξη αυτή, του α’ και β’ εδαφίου του 270 και ως συναυτουργοί κατηγορούνται και πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι οι Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Τζωρτζάτος και με τη γνωστή ιστορία της ηθικής αυτουργίας ο Γιωτόπουλος.

Προχωρούμε σε μια άλλη έκρηξη, είναι η έκρηξη που έγινε στα γραφεία της ΒΡ στις 29/1/91, στη λεωφόρο Κηφισίας 268, γύρω στις 00:30. Εκεί κάποιοι άγνωστοι, αφού πήγαν σε μια νεοαναγειρόμενη οικοδομή που βρίσκεται στην οδό Κόδρου 55, έκοψαν με ψαλίδα την αλυσίδα ασφαλείας, ανέβηκαν στον 4ο όροφο και σε ένα σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 55 μέτρων από το στόχο, έστησαν μία σωλήνα, πυροσωλήνα με έναν ωρολογιακό μηχανισμό από την οποία εκτοξεύτηκε ένα αντιαρματικό βλήμα των 3,5, προσέκρουσε εξωτερικά στο γραφείο του 2ου ορόφου, δημιούργησε έναν κρατήρα 90Χ70Χ13, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, είναι ένα βλήμα το οποίο προέρχεται από το Συκούριο και όπως σας είπα χρησιμοποιήθηκε ο γνωστός πια αυτοσχέδιος εκτοξευτής που ήταν αποτέλεσμα πια της τεχνογνωσίας που είχαν αποκτήσει τα μέλη της 17Ν.

Για την πράξη αυτή κατηγορούνται ο Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός ως συναυτουργοί, είναι κάτι που το παραδέχεται ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 και λέει «μαζί με τον Λουκά τοποθετήσαμε τον ωρολογιακό μηχανισμό› κτλ. Σημειωτέον, και για την πράξη αυτή, έχει αναληφθεί ευθύνη από τη 17Ν.

Κύριοι δικαστές, έρχομαι τώρα σε ένα κεφάλαιο εκρήξεων που πράγματι δε μπόρεσα να αντιληφθώ. Μάλιστα φαινόταν τόσο η σοβαρότητα της ενέργειας έτσι όπως την αντιλαμβάνονταν τα μέλη, που δεν έβγαλαν αυτοτελή προκήρυξη, έβαλαν μια υποσημείωση σε μια άλλη προκήρυξη, όταν δηλαδή δολοφονήθηκε ο Στιούαρτ, στην προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης της δολοφονίας του Στιούαρτ, αναφέρουν εκεί σε ένα σημείο ότι έβαλαν κι αυτές τις βόμβες.

Είναι αυτές που χαρακτηρίζονται στην κατηγορία και περιλαμβάνονται στο Νο 23 των κατηγοριών που αποδίδονται στον Κουφοντίνα, οι λεγόμενες εκρήξεις στα 5 λεωφορεία στο Γαλάτσι, στις 12/3/1991. Πραγματικά, το βράδυ εκείνο και μέσα σε ελάχιστα λεπτά, 5 λεωφορεία –τα στοιχεία τους δε χρειάζεται να τα επαναλάβω, λεπτομερώς παρατίθενται στο κατηγορητήριο- τινάχθηκαν στην κυριολεξία στον αέρα, στις περιοχές του Γαλατσίου και της Κυψέλης.

Όλα ήταν χαρακτηριστικά τουριστικά λεωφορεία. Προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, στις περισσότερες περιπτώσεις σχεδόν καταστράφηκαν τα αυτοκίνητα και ποτέ δε μπόρεσα να αντιληφθώ ούτε κατά κάποιο τρόπο προέκυπτε σαφώς από την προκήρυξη για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι εκρήξεις.

Θα ήταν απεργοσπάστης, ίσως μου ξέφυγε και αυτή η εξήγηση που γίνεται δεκτή, επιβεβαιώνει αυτό το χαρακτήρα που εγώ τουλάχιστον δίνω στη δράση της Οργάνωσης, το τιμωρητικό χαρακτήρα. Ήταν απεργοσπάστες και τους τα έσπασαν. Αν αυτό το πράγμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει πολιτικό κίνητρο ή είναι πολιτικό έγκλημα, το αφήνω στη λογική του οποιουδήποτε σοβαρού ανθρώπου.

Θα έλεγα ότι οι πράξεις αυτές αποδίδονται στους: Κουφοντίνα, Σάββα, Χριστόδουλο Ξηρό και Τζωρτζάτο και το στοιχείο που υπάρχει είναι το γεγονός ότι ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 περιγράφει λεπτομερώς και λέει: «Μέσα σ’ ένα βράδυ εγώ με το Λουκά, τον Τζωρτζάτο και τον Χριστόδουλο στην περιοχή Γαλατσίου και Κυψέλης τοποθετήσαμε ωρολογιακούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε 5 τουριστικά λεωφορεία›. Νομίζω ότι το Δικαστήριό σας θα πρέπει να τους κηρύξει ενόχους και με βάση το πάγιο αυτό σκεπτικό το οποίο θα σας συμπληρωθεί εκ των υστέρων, με ηθική αυτουργία του κ. Γιωτόπουλου.

Ερχόμαστε σε μια άλλη περίπτωση. Εδώ οι κατηγορούμενοι για πρώτη φορά αλλάζουν χώρο ενέργειας και αποφασίζουν να πάνε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη γερμανική σκάλα του Περάματος όπου περί ώρα 0:45 στις 26/4/1991 εκρηκτικός ωρολογιακός μηχανισμός προκάλεσε οπή στα ύφαλα διαστάσεων 1,80 Χ 1 και την εν μέρει βύθιση του σκάφους του ρυμουλκού με το όνομα «Καραπιπέρης› (με κάποιο αριθμό που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει) και σημαντικές ζημιές στο πλοίο αλλά και σε γειτονικά πλοία.

Ανελήφθη η ευθύνη με προκήρυξη στις 4/6/2001 και καταγγέλθηκε ο ιδιοκτήτης των ρυμουλκών αυτών, μάρτυρας ο οποίος εξετάστηκε στο ακροατήριό σας γιατί είχε οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό όταν είχε γίνει η απεργία ρυμουλκών. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη την οποία εγώ έχω, ότι τιμωρητικός και μόνο, αυτό το ρόλο είχαν αποδώσει στους εαυτούς τους οι κύριοι κατηγορούμενοι, ήταν ο ρόλος τους και η δράση.

Εξετάστηκε εδώ ο Καραπιπέρης ο οποίος όπως προέκυψε από τη διαδικασία κ. Πρόεδρε είναι ένας από αυτούς τους αυτοδημιούργητους Έλληνες που με τον ιδρώτα και τον αγώνα τους κατόρθωσαν να φτιάξουν κάτι στη ζωή τους. Σας είπε χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησε από βαρκάρης για να βρεθεί ιδιοκτήτης κάποτε και ακούσατε ένα παράπονο που εξέφρασε, είπε στους κατηγορούμενους και το έχω σημειώσει «Κάνετε τους ήρωες αλλά χτυπήσατε εμένα, δεν χτυπήσατε τους μεγάλους!›. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι μικροί και ποιοι οι μεγάλοι στο χώρο των ρυμουλκών, αλλά για να το πει αυτό το πράγμα κάτι θα ξέρει, γιατί πιστεύω ότι κάποια μεγαλο-συμφέροντα υπάρχουν και σε αυτό το χώρο, τα οποία είναι μάλλον ανταγωνιστικά στον Καραπιπέρη. Έχω σημειώσει ότι είπε «Εγώ ξεκίνησα από βαρκάρης› αυτό ήταν το παράπονό του όπως κατάλαβα «Γιατί δεν χτυπήσατε κάποιο του Λάτση›.

Συνεχίζω και λέω ότι το αποτέλεσμα ήταν ότι προκλήθηκε όπως είπε ο ίδιος μια ζημιά γύρω στα 200 εκ. και κινδύνεψε ο άνθρωπος και θυμάστε το περιστατικό ότι ο ανιψιός του είχε ξεκινήσει ήδη να πάει για το πλοίο όταν έγινε η έκρηξη. Να επισημάνω το γεγονός ότι είναι ωρολογιακός ο μηχανισμός, δηλαδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα προσεγγίσει ή δεν θα προσεγγίσει τη συγκεκριμένη στιγμή το πλοίο, αναλαμβάνει αυτή τη διακινδύνευση και θέλω να σας πω ότι πέραν της ανάληψης της ευθύνης από τη 17Ν, η πράξη αυτή συσχετίζεται με συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση την από 20/7/ απολογία του Σάββα που περιγράφει την τοποθέτηση της βόμβας μαζί με τον Κουφοντίνα και τον Τζωρτζάτο και την από 18/7/2202 απολογία του Τζωρτζάτου που ήδη και πριν το Σάββα έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στην έκρηξη αυτή.

Το Δικαστήριό σας πρέπει να τους κηρύξει ενόχους ως εισάγονται με τη γνωστή από τη στιγμή –επαναλαμβάνω- που υπάρχει ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη δεν θα μπορούσε η ενέργεια αυτή να έχει γίνει χωρίς την παρέμβαση του κ. Γιωτόπουλου.

Προχωρούμε με τις εκρήξεις και φτάνουμε περίπου στη γειτονιά μου, στην έκρηξη της ΔΕΗ των Αγίων Αναργύρων που έγινε στις 2/5/1991. Στην περίπτωση αυτή προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› ότι σε 8 λεπτά θα σκάσει η βόμβα και πράγματι γύρω στις 00:35 εκτοξεύτηκε αντιαρματικό των 2,36 από αυτοσχέδιο εκτοξευτή που βρισκόταν σε μια οικοδομή από απέναντι ακριβώς από το κτίριο που βλήθηκε και σε απόσταση 16 μ., προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στα γραφεία και σε δύο σταθμευμένα οχήματα τα οποία προσδιορίζονται στο κατηγορητήριο.

Την ευθύνη ανέλαβε η 17Ν στις 4/6/1991 και σε ένα υστερόγραφο της προκήρυξης δικαιολογεί το χτύπημα την έκρηξη και την επίθεση με ρουκέτα στα γραφεία της ΔΕΗ των Αγίων Αναργύρων γιατί αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ φαίνεται ότι έχουμε λιγότερους από ότι πρέπει κατηγορούμενους είναι ο Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός, λέει ο Σάββας ότι «Στις 20/7/2002 μαζί με τον Λουκά και κάποιον άλλον που δεν θυμάμαι βάλαμε αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα ωρολογιακό μηχανισμό στη ΔΕΗ των Αγίων Αναργύρων›.

Με το ίδιο σκεπτικό και με βάση το γεγονός ότι και σε αυτή έγινε ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη θα πρέπει οι κατηγορούμενοι που φαίνεται ως συναυτουργοί να κηρυχθούν ένοχοι όπως επίσης ένοχος για την ηθική αυτουργία ο κ. Γιωτόπουλος.

Ερχόμαστε σε μια άλλη έκρηξη. Κύριοι Δικαστές καθώς διάβαζα τις υποθέσεις και σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να τις παρουσιάσω, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εθίζεται, το θεωρεί κάτι το απλό. Ε, έγινε μια έκρηξη. Και τι έγινε; Αν πάρει κανείς μία – μία την υπόθεση και την απομονώσει ως δράση βλέπει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα σε σχέση με τις εκρήξεις. Διακινδύνεψαν άνθρωποι, καταστράφηκαν περιουσίες, γιατί; Δεν το καταλαβαίνω.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που λέει ότι επειδή αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να χτυπήσουμε το γραφείο της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους, θα ήθελα πραγματικά έστω και σε κάποια άλλη στάση της δίκης αν είναι δυνατό κάποιος να προσπαθήσει να εξηγήσει αυτά τα πράγματα.

Ερχόμαστε τώρα σε μια έκρηξη που έγινε στα γραφεία της SIEMENS στο Παράδεισο Αμαρουσίου στις 11 το βράδυ στις 7/9/91 ημέρα Τρίτη. Από τον 5ο όροφο μιας νέο-εγειρομένης οικοδομής που βρίσκεται σε απόσταση 230 μ. και από αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες εκτοξεύτηκαν δυο ρουκέτες. Εδώ μπορεί και να κάνω λάθος θέλω να το δείτε μήπως δεν ήταν δύο, αλλά ήταν μία, οι σημειώσεις μου ίσως με αδικούν στο σημείο αυτό.

Ο Σάββας πάντως έχει πει 20/7 ότι «Βάλαμε αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες για ρουκέτες σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή του 1ου ορόφου, ο μηχανισμός ωρολογιακός στα γραφεία της SIEMENS, ήμασταν εγώ, ο Λουκάς και ο Τζωρτζάτος›. Στην περίπτωση αυτή έχουμε κι ένα άλλο σημείο ότι είναι η μόνη περίπτωση που στο χώρο που έγινε η εκτόξευση βρέθηκαν ζωγραφισμένα και τα αστέρια της 17Ν. Φαίνεται κάποιος μαρκαδόρος υπήρχε μαζί τους και χρησιμοποιήθηκε το βράδυ εκείνο.

Έγινε η ανάληψη της ευθύνης με βάση μια προκήρυξη που ασχολείται με πολλά και διάφορα, έχει ένα τίτλο που με έβαλε στον πειρασμό να ρωτήσω τους κατηγορούμενους ποιος έχει σχέση με την αρχαιοελληνική γραμματεία. Είναι αυτή που αρχίζει με την έκφραση «Έμπορε κατάπλευσον, εξέλου, πάντα πέπραται› και το μεταφράζει «Έμπροε έλα, εύγα, εδώ όλα πουλιούνται›.

Ψάχνω να βρω κατηγορούμενος πλην ενός συγκεκριμένου που φέρεται κατά το κατηγορητήριο να έχει την ευθύνη για τη σύνταξη, αυτή την επάρκεια προσέγγισης. Ξέρετε είχα μπει στον πειρασμό να ρωτήσω έναν – έναν τους κατηγορούμενους που λέγεται στα αρχαία και από ποιο σημείο, από κείμενο προέρχεται η φράση «Έμπορε κατάπλευσον, εξέλου, πάντα πέπραται›.

Ανέλαβε την ευθύνη η Οργάνωση και εξηγεί το χτύπημα στα γραφεία της SIEMENS με τον εξής τρόπο: «Λόγω της μη καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και επειδή το Δ’ Ράιχ εξακολουθεί να υποδουλώνει τους λαούς›. Αυτή είναι η εξήγησή τους.

Σας είπα πως εμπλέκονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, εμπλέκονται με αυτά που είπε ο Σάββας Ξηρός, έχουμε μια προκήρυξη που να αναλαμβάνει και έτσι τουλάχιστον εγώ εισηγούμαι στο Δικαστήριό σας ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνεται με προκήρυξη η ευθύνη, δεν είναι δυνατόν η ενέργεια αυτή να μην έχει γίνει χωρίς παρέμβαση του κ. Γιωτόπουλου.

Για την έκρηξη στην εταιρεία ΧΑΛΙΨ σας μίλησε ο συνάδελφός μου χτες, για τη LOWENBRAU επίσης, για την ανθρωποκτονία του Μπουλουκμπασι επίσης, για την τραγική αυτή περίπτωση της δολοφονίας του Τσετίν επίσης, για τη ρουκέτα των ΜΑΤ επίσης και ερχόμαστε σε μια σημαντική και με πάρα πολλά προβλήματα υπόθεση.

Είναι η υπόθεση αυτή που έχουμε συνηθίσει να την αναφέρουμε ως η συμπλοκή στα Σεπόλια. Το βράδυ εκείνο στις 20/11/1991 στα Σεπόλια και στη διασταύρωση των οδών Αυλώνος και Ρόδου έγινε μια μάχη μεταξύ αστυνομικών και όπως αποδείχθη εκ των υστέρων μελών της 17Ν.

Πριν σας περιγράψω πως κατά τη δική μου εκτίμηση και με βάση το αποδεικτικό υλικό εξελίχθηκαν τα γεγονότα, θέλω να σας περιγράψω την κατηγορία που για την υπόθεση αυτή αποδίδεται σε όλους τους κατηγορούμενους ως συναυτουργούς, είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή δηλαδή όλοι πυροβόλησαν και έριξαν χειροβομβίδες κατά 5 αστυνομικών που τους αντιλήφθηκαν να επιχειρούν κλοπή αυτοκινήτου και παθόντες εμφανίζονται οι: Κώτσιας, Καδδάς, Παπαφώτης, Σταυρακάκης και Σταμάτης. Όλοι κατηγορούνται για ληστεία κατά συναυτουργία γιατί αφαίρεσαν ένα ΤΑΞΙ του Δημόπουλου αφού τον απέβαλλαν βιαίως και όλοι κατηγορούνται για εκρήξεις.

Ας δούμε αν οι κατηγορίες ευσταθούν και αν οι κατηγορίες ευσταθούν με τη μορφή που αποδίδουν στους κατηγορούμενους. Ας δούμε λίγο τα πραγματικά περιστατικά κύριοι Δικαστές. Οι παθόντες Καδδάς και Κώτσιας αποτελούσαν το πλήρωμα ενός περιπολικού, ο Κώτσιας ήταν ο οδηγός και ο Καδδάς ο συνοδηγός του. Ενημερώθηκαν από το Κέντρο ότι κάποιες ύποπτες κινήσεις γίνονται κοντά σ’ ένα κλειστό φορτηγό στην περιοχή και κινήθηκαν για να ελέγξουν.

Ο μάρτυρας Καδδάς, τον είδατε, εγώ τουλάχιστον τον αξιολόγησα σαν ένα πολύ σοβαρό και θετικό μάρτυρα, κάνει μια περιγραφή των γεγονότων και μας λέει ότι σε κάποιο σημείο της παρέμβασής τους κατόρθωσε να ακινητοποιήσει κάποιους από τους υπόπτους τους οποίους αντιλήφθηκε πραγματικά να επιχειρούν να διαρρήξουν το αυτοκίνητο στο οποίο σημειωτέον μετά τα γεγονότα βρέθηκαν τα ίχνη της προσπάθειας της διάρρηξης (αυτό θα το δείτε από την έκθεση που υπάρχει) και βρέθηκε για μια στιγμή αυτός από τη μια πλευρά ενός αυτοκινήτου και δυο από τους δράστες από την άλλη.

Μας είπε ότι ο άνθρωπος που βρέθηκε σε τόση απόσταση από αυτόν απέναντι του, βλέποντάς τον από ένα σημείο και πάνω του κεφαλιού του, είναι ο Χριστόδούλος Ξηρός. Την ώρα που ο μάρτυρας προσπαθεί να τους ελέγξει, τους έχει γυρίσει και τους έχει βάλει στον τοίχο, επεμβαίνει ένα τρίτο πρόσωπο, το πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζει τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος αρχίζει να πυροβολεί. Ο μάρτυρας απαντά στους πυροβολισμούς, χωρίς αποτέλεσμα όπως φαίνεται. Ο Σάββας όμως δεν περιορίζεται στο να πυροβολήσει εναντίον αυτού που τους ελέγχει, ώστε να βοηθήσει τους συντρόφους του να ξεφύγουν, αλλά πλησιάζει στο περιπολικό και πυροβολεί τρεις φορές στην περιοχή της μασχάλης τον οδηγό που βρίσκεται μέσα.

Εν τω μεταξύ έχει καταφτάσει κι άλλο περιπολικό. Ο μάρτυρας Σταμάτης που είναι ο συνοδηγός του β’ περιπολικού περιγράφει το πώς προσπάθησα να παρέμβει κρατώντας αυτόματο, αλλά την ώρα ακριβώς που προσπάθησε να παρέμβει εναντίον του ρίχτηκε μια χειροβομβίδα η οποία τον τραυμάτισε στα δυο πόδια. Ο τραυματισμός του δεν ήταν ευτυχώς πολύ σοβαρός και μας περιέγραψε εδώ με πολύ εναργή τρόπο τις προσπάθειες που έγιναν στο να μεταφερθεί ο Κώτσιας (ο οδηγός δηλαδή του πρώτου αυτοκινήτου που είχε πυροβοληθεί) στο νοσοκομείο προκειμένου να διασωθεί, πράγμα το οποίο ευτυχώς και έγινε.

Η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Από το σημείο διέρχεται ένα ΤΑΞΙ. Κάποιος από τους υπόπτους απειλεί με όπλο του οδηγό του ΤΑΞΙ, τον βγάζει έξω βιαίως, επίσης και τον επιβάτη που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού και μπαίνει αυτός ο οποίος απείλησε τον οδηγό στη θέση του οδηγού και οι υπόλοιποι τρεις ύποπτοι ο ένας στη θέση του συνοδηγού και οι δυο στο πίσω μέρος.

Την ώρα αυτή προσεγγίζει τρίτο περιπολικό το οποίο δεν μπορεί να προσεγγίσει στο χώρο που εξελίσσονται τα γεγονότα, γιατί έχει μπλοκαριστεί από την κυκλοφορία. Όποιος έχει γνώση της περιοχής και ξέρει πως είναι οι δρόμοι στην περιοχή εκείνη, είναι φανερό αν είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο δεξιά, μόνο ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει από το δρόμο από τον ¶γιο Μελέτη και προς τα κάτω.

Τι έχει γίνει; Το πλήρωμα του αυτοκινήτου αυτού του τρίτου περιπολικού είναι ο αστυφύλακας Παπαφώτης έχοντας αντιληφθεί τι γίνεται κινείται και το όπλο στο χέρι τρέχει προς την κατεύθυνση που εξελίσσονται τα γεγονότα. Είμαστε στα γεγονότα την ώρα που οι ύποπτοι μπαίνουν μέσα στο ΤΑΞΙ κι εκεί δέχεται έναν πυροβολισμό που τον χτυπάει στην κοιλιά.

Το ΤΑΞΙ εξαφανίζεται, το περιπολικό με τον Παπαφώτη και τον οδηγό του που έχει κατορθώσει εν τω μεταξύ να πλησιάσει, ο Παπαφώτης έχει φάει ήδη τη σφαίρα στην κοιλιά, επιβιβάζεται και ξεκινούν με τη σειρήνα για να πάνε στο νοσοκομείο.

Προχωρώντας μετά τη Δυρραχίου και ανεβαίνοντας την Αγίου Μελετίου βρίσκονται ξαφνικά μπροστά στο ΤΑΞΙ στο οποίο επέβαιναν οι ύποπτοι και εκεί από το ΤΑΞΙ ανοίγει μια πόρτα και κυλούν στο δρόμο και εκτοξεύονται προς την πλευρά του περιπολικού δυο χειροβομβίδες, οι οποίες και εκρήγνυνται. Εκρήγνυνται ευτυχώς στο έδαφος, στο οδόστρωμα όταν το περιπολικό έχει περάσει.

Αποτέλεσμα αυτών των εκρήξεων είναι μια καταστροφή. Δείτε σας παρακαλώ όταν θα έρθει η ώρα να σκεφτείτε τις εκθέσεις αυτοψίας που έχουν γίνει, το πώς δεκάδες αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές από όλη αυτή τη δράση.

Τι αποδίδεται σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους και πώς συνδέεται η ενέργεια με την 17Ν: Συνδέεται με τη 17Ν πρωτίστως και από τότε γιατί τα βλήματα που βρέθηκαν ταυτίστηκαν στην έρευνα των εργαστηρίων ότι προέρχονται από όπλα τα οποία η Οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες ενέργειές της.

Όταν απεκαλύφθη όλη αυτή η ιστορία ο Χριστόδουλος Ξηρός στις 17/7 επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του, ο Σάββας Ξηρός στις 20/7 λέει ότι «ήμουν εγώ, ο Χριστόδουλος, ο Λουκάς και ο ¶ρης› και όταν ανακαλύπτεται και προσδιορίζεται ποιος είναι ο ¶ρης, είναι ο Σωτήρης Κονδύλης και ο Κονδύλης στις 2/8/2002 επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του και περιγράφει τις δράσεις του.

Θέλω επίσης να σας επισημάνω το γεγονός ότι ο μάρτυρας Παπαφώτης, καταθέτοντας ενώπιόν σας αναγνώρισε στο πρόσωπο του Κονδύλη τον άνθρωπο ο οποίος πυροβόλησε. Θέλω όμως επίσης να σας επισημάνω ότι στο σημείο εκείνο σηκώθηκε ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός και είπε «δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν πυροβόλησε ο Κονδύλης›.

Ας δούμε λίγο τα πράγματα πώς προδιαγράφονται και ποια είναι η πρότασή μου για την υπόθεση αυτή. Από την περιγραφή του Κονδύλη προκύπτει ότι είναι η πρώτη ενέργεια στην οποία λαμβάνει μέρος. Του έχουν πει ότι θα πάνε να κλέψουνε ένα αυτοκίνητο. Βέβαια, υπάρχει πάντα ο προβληματισμός που λέει, είναι δυνατό να ξεκινάνε τέσσερις άνθρωποι να κλέψουν αυτοκίνητο έχοντας μαζί τους ένα όπλο, όπως όπλα μοίρασαν και στους άλλους;

Είναι δυνατόν να πάει κανείς να κλέψει αυτοκίνητο με οπλισμένα και τα 4 μέλη της ομάδας και επιπλέον με ένα σακούλι στο οποίο μέσα υπάρχουν χειροβομβίδες; Υπόνοιά μου είναι ότι ίσως κάποια άλλη ενέργεια επεδίωκαν, αλλά αυτό είναι μια υπόνοια και υπόνοια ποτέ δεν θα έθετα υπόψη του Δικαστηρίου σας. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που είναι σίγουρο και δεν αμφισβητείται, είναι ότι είναι η πρώτη ενέργεια στην οποία λαμβάνει μέρος ο Κονδύλης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αντίστροφα τα γεγονότα. Εναντίον του αστυφύλακα Καδά, αυτός που πυροβόλησε είναι ο Σάββας και επίσης ο ίδιος είναι, οι οποίος προχωρώντας δυο βήματα πιο κάτω πυροβόλησε τον οδηγό του περιπολικού. Για τις πράξεις αυτές δεν μπορεί λοιπόν να υπάρξει κατά την άποψή μου περίπτωση συναυτουργίας όπως στις άλλες.

Αυτουργός αυτών των δύο αποπειρών είναι ο Σάββας Ξηρός. Οι υπόλοιποι, λόγω της παρουσίας τους μόνο ως απλοί συνεργοί μπορούν να θεωρηθούν. Απλή συνέργια.

Προχωρούμε πιο κάτω: Τη χειροβομβίδα, λέει ο Σάββας, την έριξε ο Λουκάς. Ο Σάββας στην προανάκριση έχω την εντύπωση ότι λέει ότι την έριξε ο Λουκάς. Αν ο Λουκάς έριξε τη χειροβομβίδα σε βάρος του αστυνομικού που προσέγγιζε με το αυτόματο για να παρέμβει και τον τραυμάτισε, τότε υπαίτιος για την έκρηξη αυτή και την απόπειρα τη συγκεκριμένη ως αυτουργός είναι μόνο ο Λουκάς. Οι υπόλοιποι είναι μόνο απλοί συνεργοί.

Προχωρούμε στο επόμενο στάδιο και φθάνουμε στη ληστεία –παίρνω τη ροή των γεγονότων όπως εξελίσσονται: Αυτός ο οποίος απείλησε και έβγαλε έξω τον οδηγό με το όπλο, είναι ο Λουκάς. Εάν υπήρξε θέμα ληστείας –και εδώ θα ακούσετε μια σκέψη μου- αυτουργός είναι ο Λουκάς. Οι υπόλοιποι είναι συνεργοί.

Αλλά έχω την εντύπωση ότι εδώ δεν ανακύπτει θέμα ληστείας, είναι φανερό ότι οι κατηγορούμενοι δεν το έκαναν για να οικειοποιηθούν παράνομα το αυτοκίνητο, στην αγωνία τους, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, απείλησαν και άρπαξαν έναν αυτοκίνητο το οποίο εγκατέλειψαν στα 500 μέτρα πιο κάτω.

Δε νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει ληστεία σε αυτή την υπόθεση και ως εκ τούτου, αν σας είπα όσα σας είπα είναι για να δούμε τα πραγματικά περιστατικά πώς εξελίσσονται, κατά τη δική μου άποψη τουλάχιστον, αν και σας επαναλαμβάνω ότι όποιος και να το πήρε αυτό το αυτοκίνητο και να έφυγαν, δεν έχει διαπράξει ληστεία.

Δηλαδή δε βλέπω στην ενέργειά τους –και νομίζω ότι σε άλλη υπόθεση νομίζω το είπε το βούλευμα, αν κάνω λάθος θα το δω όταν θα φτάσουμε εκεί, στην υπόθεση Περατικού, όταν πήραν επίσης ένα αυτοκίνητο, εκεί δεν θυμάμαι αν χαρακτηρίστηκε ή όχι ληστεία η πράξη, θα το δούμε εν πάση περιπτώσει- δεν μπορώ να δεχθώ εγώ τουλάχιστον και να εισηγηθώ στο Δικαστήριό σας ότι σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε ληστεία.

Γι αυτήν λοιπόν την επιμέρους πράξη της ληστείας, όλοι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν αθώοι και αντιλαμβάνεσθε, θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος και ο κ. Γιωτόπουλος, γι αυτό το λόγο, γιατί δεν έχει τελεσθεί ληστεία. Για τον κ. Γιωτόπουλο και σε αυτή την περίπτωση θα επανέλθω μετά.

Προχωρούμε στα γεγονότα: Ποιος πυροβόλησε τον αστυνομικό Παπαφώτη; Τον πυροβόλησε ο Κονδύλης; Το στοιχείο που έχουμε είναι αυτό που καταθέτει ο μάρτυρας, λέει ναι, τον Κονδύλη. Το άλλο στοιχείο που έχουμε είναι αυτό που λέει ο Σάββας: «δεν πυροβόλησε ο Κονδύλης, δεν είναι ο Κονδύλης αυτός που πυροβόλησε›.

Θα έλεγα κ.κ. δικαστές ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο Κονδύλης αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό για τον εξής λόγο: Ο Κονδύλης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος λαμβάνει πρώτη φορά μέρος σε αυτή την ενέργεια, σε ενέργεια. Έχει πάει να κλέψει ένα αυτοκίνητο και ξαφνικά εμπλέκεται σε μια ιστορία που αρχίζουν και πέφτουν χειροβομβίδες και πυροβολισμοί, να δίνεται μάχη. Εγώ πιστεύω ότι ο Κονδύλης στην υπόθεση αυτή είχε σκύψει το κεφάλι και προσπαθούσε να κρυφτεί και να λέει «άνοιξε γη να με καταπιείς›.

Ακολουθώντας τους υπόλοιπους, μπήκε κι αυτός μέσα στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να ξεφύγει. Δεν ήταν αυτός ο οποίος αναλάμβανε την πρωτοβουλία και θα είχε τον ψυχισμό να γυρίσει και να πυροβολήσει. Ποιος πυροβόλησε; Εύχομαι να μην τον παίρνω στο λαιμό μου, αλλά επιμένει ότι πυροβολήθηκε από πίσω αριστερά και ο Κονδύλης λέει ότι πίσω αριστερά είχε καθίσει ο Χριστόδουλος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο και προς τον Χριστόδουλο απευθύνεται: Δεν παίζουμε το ρόλο του Θεού εδώ μέσα κ.κ. δικαστές και αν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή την πρόταση με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ίσως φταίνε και κάποιοι οι οποίοι έκλεισαν το στόμα τους, ενώ ήταν πολύ λαλίστατοι σε κάποιες φάσεις.

Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση. Αξιολογήστε τα πράγματα κι εγώ ξέρετε τί λέω κ.κ. δικαστές; Αν και σε αυτή την περίπτωση, αυτό το μοντέλο δεν λειτουργεί, ο Εισαγγελέας είναι ένας πολύ μόνος άνθρωπος, ήταν ευχής έργο ότι σε αυτή την τεράστια υπόθεση οι νομικές μας δυνατότητες παρείχαν έτσι την ευκαιρία να υπάρχουν δύο άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν και μία σκέψη. Συνήθως ο Εισαγγελέας είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος σε μια δίκη.

Εσείς έχετε ένα πολύτιμο εργαλείο κ.κ. δικαστές. Το λέω και το λέω στους νέους μου συναδέλφους για να τους ενισχύσω το αίσθημα ευθύνης που θα πρέπει να αισθάνονται. Εσείς έχετε το εργαλείο της συλλογικής σκέψης. Θα πάτε μετά την διάσκεψή σας και θα καθίσετε όλοι μαζί και θα δείτε τα πράγματα ένα προς ένα κι ο καθένας θα συμπληρώσει ενδεχομένως με τη σκέψη του τη σκέψη του άλλου.

Ο Εισαγγελέας έχει αυτό: Είναι ένας άνθρωπος μοναχικός και αυτό είναι που λέω στους νέους συναδέλφους, να τους ενισχύσω το αίσθημα ευθύνης, ότι θα πρέπει να είναι πάντα προσεκτικοί σ’ αυτό που λένε, να είναι απόλυτα πεπεισμένοι γι αυτό που λένε. Να βγαίνει μέσα απ’ την ψυχή τους και από τη συνείδησή τους και κυρίως ποτέ να μην εισηγούνται στο Δικαστήριο την ενοχή ή την αθώωση για μία πράξη όταν μέσα στην ψυχή τους δεν αισθάνονται βαθιά ότι ως δικαστές θα έκαναν το ίδιο.

Γι αυτό και σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μία μικρή παρέκβαση: Είχα ακούσει και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και εχθές ακόμα διάβασα σε κάποια εφημερίδα ότι ο Εισαγγελέας είναι φυσιολογικό και αυτός είναι ο ρόλος του, το να φέρει όλα τα στοιχεία που στηρίζουν την κατηγορία κτλ. Πολύ φοβάμαι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επηρεασμένοι από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Δεν ξέρω αν ο συντάκτης του χθεσινού άρθρου σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα έχει τις εμπειρίες του από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Έλληνα Εισαγγελέα κ.κ. Δικασταί.

Η πρόταση του κ. Λάμπρου διέψευσε όλους εσάς που είχατε αυτή τη νοοτροπία και τόσο άδικα του είχατε επιτεθεί όλον αυτόν τον καιρό. Με την ευκαιρία να πω κάτι ακόμα, το σκεφτόμουν για το τέλος αλλά θα έλεγα περισσότερο για να κοπεί αυτή η ροή τραγικών περιπτώσεων, δηλαδή που έχουν στοιχίσει σε αίμα για κάποιους ανθρώπους, να πω και κάτι άλλο, σχετικά με το ρόλο όχι μόνο του Εισαγγελέα αλλά και του Δικαστηρίου ευρύτερα: ¶κουσα από τμήμα της Υπεράσπισης με ένα υπερβολικό εγωισμό θα έλεγα, ή με μια προσέγγιση υπερφίαλη ότι οι δικηγόροι είναι οι προστάτες των δικαιωμάτων των πολιτών, οι δικηγόροι είναι αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται για την εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Δεν είναι έτσι κ.κ. Δικασταί, οι δικηγόροι είναι ένας βασικός παράγων στο να υπάρχει κράτος δικαίου, αλλά ο βασικός παράγων για τη δημιουργία, για το αν θα υπάρχει ή δε θα υπάρχει κράτος δικαίου είστε εσείς κι εμείς κ.κ. Δικασταί. Η δική μας συνείδηση, το δικό μας φρόνημα, η δική μας απροκατάληπτη κρίση, αυτό είναι που στηρίζει το κράτος δικαίου και σε αυτό θέλουμε βοηθούς και συνεργούς τους δικηγόρους.

Και γι αυτό είχα προκληθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αρκετές φορές αλλά η ιδιότητά μου σαν δεύτερου Εισαγγελέα δεν μου επέτρεπε να επέμβω αλλά βρίσκω την ευκαιρία τώρα που μου δόθηκε ο λόγος να το πω: Θεωρώ ότι ήταν ένα τραγικό σφάλμα το οποίο θα πρέπει να ξεχαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ότι οι δικηγόροι που εμφανίζονται να λειτουργούν για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών και να βοηθούν για τη λειτουργία μιας σωστής δικαιοσύνης, έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν τί: Να τεθεί σε αργία Εισαγγελέας για μία ενέργειά του υπηρεσιακή, την οποία οι ίδιοι θεωρούσαν εσφαλμένη.

Πιστεύω ότι αυτή η ενέργεια θα πρέπει να ξεχαστεί πολύ γρήγορα, δεν τιμά αυτούς που πιστεύω κάτω από την επήρεια έντασης συναισθηματικής προχώρησαν σε αυτή την ενέργειά τους.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήλωσα πολλές φορές εδώ στο ακροατήριο ότι είστε το πιο τραγικό πρόσωπο όλης αυτής της διαδικασίας. Τί άλλο θέλετε να πω;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήταν μια απάντησή μου στη θέση του κ. κατηγορουμένου, όταν είπε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα›. Αν η έννοια η δική του ήταν ότι με την έννοια του ποδήματος, εννοεί το πήδημα το οποίο αυτή τη στιγμή προσδιορίζει ως έννοια, η δική του, η δική μου δεν ήταν. Ήταν επανάληψη της γνωστής φράσης, ότι όλα θα φτάσει μια ώρα και θα εξεταστούν και θα αντιμετωπισθούν.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αν αισθάνεσαι έτσι, εγώ τα αισθήματά σου δεν μπορώ να τα αλλάξω παιδί μου.....

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι πιστεύω ότι ο Χριστόδουλος είναι αυτός που πυροβόλησε, αφού αυτός ήταν αυτός που κάθισε πίσω και αριστερά και στην περίπτωση αυτή, αυτουργός της απόπειρας κατά του Παπαφώτη είναι ο Χριστόδουλος. Όλοι οι άλλοι είναι απλοί συνεργοί.

Προχωρούμε παρακάτω και φτάνουμε σε ένα άλλο σημείο: Φτάνουμε στην οδό Αγίου Μελετίου, όπου ενώ το περιπολικό με τις σειρήνες προσπαθεί να μεταφέρει τον τραυματία, δέχεται δυο εκρήξεις. Δεν μπορώ να εισηγηθώ στο Δικαστήριό σας ότι έχει αποδειχθεί από τη διαδικασία ποιος τις έριξε, δε μπορώ να πω δηλαδή ποιος είναι αυτουργός, ούτε μπορώ να πω ότι θα έλεγα ότι, ξέρεις ο Χ γιατί έτσι μου ήρθε εμένα, είναι ο αυτουργός και οι άλλοι οι συνεργοί. Ούτε μπορώ να εισηγηθώ στο Δικαστήριό σας ότι, ξέρετε, όλοι είναι συνεργοί αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί. Πιστεύω ότι αυτό μένει αόριστο εντελώς και για την πράξη αυτή θα προτείνω να κηρυχθούν αθώοι όλοι, δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Αν εσείς με τη συλλογική σας σκέψη βρείτε ποιος είναι αυτός ο οποίος έριξε τις δύο χειροβομβίδες, θα πρέπει να τον κηρύξετε ένοχο για αυτουργό της έκρηξης και της απόπειρας που τελέσθηκε και στη συνέχεια τους άλλους ως συνεργούς. Εγώ τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο προτείνω την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων γι αυτές τις επιμέρους πράξεις, δηλαδή την έκρηξη που έχει τελεστεί με τις δύο χειροβομβίδες που ρίφθηκαν μέσα από το ταξί κατά του περιπολικού και την απόπειρα ανθρωποκτονίας που φαίνεται να έχει τελεσθεί.

Εδώ μάλιστα θα είχα κι ένα άλλο επιχείρημα κ.κ. Δικασταί: Ακόμα κι αν είχα συγκεκριμένο δράστη, γιατί ο άνθρωπος ήθελε να ανατινάξει το περιπολικό, να χτυπήσει το περιπολικό και να σκοτώσει τους κατηγορουμένους δεν έριχνε τη χειροβομβίδα απευθείας; Σκέφτεται δηλαδή κανείς μήπως η ενέργεια αυτή ήταν ενέργεια «προκαλώ μια έκρηξη για να μην τον αφήσω να μας φτάσει›; Γιατί φαίνεται, η εντύπωση αυτή είχε δημιουργηθεί, ότι τους κυνηγάει.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να εισηγηθώ στο Δικαστήριό σας κάτι που εγώ δεν πιστεύω. Όποιος θέλει μπορεί να επιχειρηματολογήσει και να πει οτιδήποτε διαφορετικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή