Οι Ταλιμπάν «ελέγχουν» τον Λάντεν που κρύβεται στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2001 07:30
UPD:11:59

A- A A+

Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του πρεσβευτή του Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, κρύβεται για την ασφάλειά του και δεν έχει δώσει απάντηση στο αίτημα να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα. Ο πρόεδρος του Πακιστάν δήλωσε ότι είναι λιγοστές οι πιθανότητες να παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς, ωστόσο τόνισε ότι θα διατηρηθεί ανοικτή η οδός των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για την Ευρώπη, Πήτερ Χάϊν, κάλεσε τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν στη διεθνή κοινότητα. Σήμερα αρχίζει η σύνοδος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του Οργανισμού θα συζητήσουν για την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσσου, συναντήθηκε χθες στη Ρώμη με τον έκπτωτο μονάρχη του Αφγανιστάν, στον οποίο εκπρόσωποι της αφγανικής αντιπολίτευσης είχαν προτείνει το Σάββατο την ανάληψη σημαντικού ρόλου για την αναδιάρθρωση της χώρας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μωχάμεντ Ζαζέρ Σαχ εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί σε μεταβατική κυβέρνηση, που θα διαδεχθεί τους Ταλιμπάν. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο πρώην βασιλιάς φαίνεται να δήλωσε ότι η πρώην κυβέρνηση συνασπισμού του Αφγανιστάν, θα μπορούσε να είναι ανοικτή και για μέλη των Ταλιμπάν. Ηγέτες των ακραίων Ισλαμιστών της Καμπούλ, προειδοποίησαν τον εξόριστο μονάρχη να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, είχε χθες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης για τη στρατιωτική πολιτική και την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι έχουν «παγώσει» στο Λονδίνο τα περιουσιακά στοιχεία, αρκετών ηγετών του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τα οποία ανέρχονται σε 61 εκατ. λίρες στερλίνες.

Τη δέσμευσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στην προσπάθεια για την εξάλειψη της τρομοκρατίας εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Γκουντιέρες, από τη νήσο Μαδέρα όπου πραγματοποίησαν τριήμερη συνάντηση. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν, και ήδη έχει σταλεί στην πόλη Κέτα το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πάταξη της τρομοκρατίας θα απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε Μόσχα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο θα συζητήσουν τη συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα τρομοκρατίας.

Οσον αφορά την αμερικανική απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει αίτημα για συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», διαψεύδει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για λίστα υπόπτων που είχε διαβιβαστεί από τις ΗΠΑ προς τις ελληνικές αρχές.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος χθες στο θέμα της τρομοκρατίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τη στάση της, ωστόσο εξακολουθεί να υστερεί στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή