Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (16/09/2003) Μέρος 4/7

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 18:03
A- A A+

ΤΡΙΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:25 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Κύριε Γεωργίου, μπορείτε να συνεχίσετε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έλεγα λοιπόν ότι γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του αξιοτίμου κ. Εισαγγελέως, όχι του Αναπληρωτού, δεν σημαίνει ότι αυτός δεν έχει ευαισθησίες (για να δείξω σε ποιον αναφέρομαι) μου έκανε εντύπωση το εξής: όταν κατέταξε τις κατηγορίες των θυμάτων της τρομοκρατίας αναφέρθη σε όλους, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε αυτό το πρώτο σκέλος της αγόρευσής του και πριν την διακοπή δεν έκανε καμία αναφορά στους νεκρούς Αστυνομικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν για «3 και 60›. Πιστοί στο καθήκον έναντι της γλίσχρας αμοιβής της οποίας έπαιρναν εν τούτοις πολλοί χάθηκαν.

Στην πρώτη φάση της Εισαγγελικής αγορεύσεως, στο χώρισμα έτσι των κατηγοριών δεν άκουσα κουβέντα για τους Αστυνομικούς και αυτό εμένα προσωπικά με στενοχώρησε. Όχι απλώς γιατί υπερασπίζομαι δολοφονημένο Αστυνομικό αλλά γιατί πιστεύω ότι με τον αξιότιμο κ. Εισαγγελέα σε ορισμένα πράγματα πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες.

Ήθελα να πω περαιώνοντας την αγόρευσή μου ότι σε αυτή την δίκη είδαμε τρεις κατηγορίες κατηγορουμένων. Η μία κατηγορία ήταν οι αμετανόητοι οι οποίοι δεν βρήκαν μία κουβέντα συμπαθείας να πουν για τα θύματά τους και οι οποίοι μερικές φορές με παρεμβάσεις τους προσπάθησαν να μας πείσουν για την ορθότητα των δολοφονιών.

Η άλλη κατηγορία είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν πίσω τις προανακριτικές τους απολογίες, εκείνοι οι οποίοι δεν κόμισαν γλαύκα εις Αθήνας βέβαια διότι αυτά που είπαν και θα το τονίζω αυτό γιατί έχει σημασία, αυτά που είπαν δένουν με τα στοιχεία της όλης δικογραφίας. Δεν είναι δηλαδή ότι χωρίς κάποιες ομολογίες δεν θα είχαμε δίωξη.

Είναι λοιπόν αυτοί οι οποίοι όπως είπα και προηγούμενα έχω την αίσθηση ότι για ορισμένους λόγους δεν μας τα είπαν όλα είτε από φόβο, είτε από άγνοια, είτε από την ύπαρξη κάποιων συμφωνιών ήταν εμφανές ότι κάπου σταμάτησαν, κάπου κόμπιασαν. Υπήρξε και η πλευρά κάποιων άλλων κατηγορουμένων οι οποίοι σύμφωνα με τις Αρχές είχαν μία αξιοπρεπή εμφάνιση ενώπιόν σας. Δεν πήραν πίσω τις προανακριτικές τους καταθέσεις, δεν υποστήριξαν ότι αυτές οι καταθέσεις ήταν προϊόν εκβιασμού, βασανισμού, ψυχοφαρμάκων. Τηρώντας όμως μία στάση η οποία αυτούς έβλαψε και κανέναν άλλον αλλά πιστοί σε κάποιες αρχές που είχαν δεν έκαναν το αποφασιστικό εκείνο βήμα να ταυτιστούν με την δεύτερη κατηγορία.

Αναφέρομαι παραδείγματος χάρη στον Θωμά Σερίφη ο οποίος δεν πήρε πίσω τίποτα από αυτά που είπε αλλά όμως έκανε την επιλογή στο ακροατήριο να μην επιβαρύνει συγκατηγορούμενούς του και θέλω να πω ότι πρόσεξα ότι το επεσήμανε αν δεν απατώμαι και ο αξιότιμος κ. Αναπληρωτής Εισαγγελεύς αυτό.

Το λέω αυτό γιατί; Έχω την αίσθηση ότι στα πλαίσια του προληπτικού χαρακτήρα των ποινών θα πρέπει να εκτιμήσετε εκτός από τις πράξεις και άλλα πράγματα. Θα ήμουν ανακόλουθος με όσα είπα προηγούμενα, θα πίστευα αυτό το οποίο τόσο πολύ χρόνο ανάλωσα για να πω ότι δεν πιστεύω, ότι αυτοί είναι τους πιάσαμε, τσακίστε τους και τελειώσαμε. Υπάρχουν κοινωνικά φαινόμενα τα οποία μπορούν να γεννήσουν νέους τρομοκράτες. Υπάρχουν άθικτοι μηχανισμοί οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Οφείλουμε λοιπόν σε αυτούς να δείξουμε ότι η στάση του καθενός ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη ώρα εκτιμάται. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια υπόθεση έρχεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και η απόφασή σας θα αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες γενιές. Δείξτε τη μεγαλοσύνη της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης που λειτουργεί στα πλαίσια αυτής της Δημοκρατίας για να δείξουμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Δώστε μια σκληρή απάντηση σε αυτούς που διάλεξαν το σκοτάδι και τα πισώπλατα χτυπήματα για να κάνουν έναν αγώνα εκφράζοντας δήθεν τα λαϊκά συμφέροντα.

Δείξτε όμως σε όσους εκτιμήσατε ότι το αξίζουν, γιατί δεν έχω λόγο εγώ να σας υποδείξω τι θα κάνετε, το ανθρώπινο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας για να το συγκρίνουν με το πρόσωπο της Οργάνωσής τους και να δουν την διαφορά. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι έτσι η απόφασή σας θα διδάξει και δεν θα είναι σε βάρος ούτε του Ελληνικού λαού, ούτε της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε και σε βάρος της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργίου. Το λόγο έχει η υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής Μομφεράτου, είναι η κα Βούλγαρη και ο κ. Ποταμίτης. Το λόγο έχει ο κ. Ποταμίτης.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πιάσω πάλι το νήμα που ξετύλιξε χθες ο κ. Αναγνωστόπουλος και να μην επαναλάβω βεβαίως αυτά που είπε και για τα θέματα τα αμιγώς νομικά και για το γενικό πλαίσιο το οποίο σας παρουσίασε.

Θα ήθελα να μπω επομένως σε κάποια λεπτομέρεια, στην άποψη της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Μομφεράτου για τις ευθύνες διαφόρων από τους κατηγορούμενους, για τη δολοφονία του Νίκου Μομφεράτου και υποχρεωτικά και του Παναγιώτη Ρουσσέτη παρεμπιπτόντως. Θα ακούσετε όμως για τον Παναγιώτη Ρουσσέτη προφανώς αναλυτικότερα από τον συνάδελφό μου τον κ. Παπαλάμπρου.

Συμπερασματικά η άποψή μας είναι ότι το Νίκο Μομφεράτο πυροβόλησε και σκότωσε ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός. Στην ενέργεια συμμετείχε επίσης ο κ. Κουφοντίνας ο οποίος πιστεύουμε ότι σκότωσε τον Παναγιώτη Ρουσσέτη. Συμμετείχε επίσης όπως έχει ο ίδιος ομολογήσει ο κ. Τσελέντης. Αποδίδουμε άμεση συνέργια και στον κ. Τζωρτζάτο. Πιστεύουμε ότι ο κ. Τζωρτζάτος ήταν ο οδηγός του FIAT με το οποίο παγιδεύτηκαν τα θύματα και στη συνέχεια ξέφυγαν οι δράστες.

¶ρα σε σχέση με το κατηγορητήριο και την πρόταση του κ. Εισαγγελέα διαφοροποιούμαστε στο ότι θεωρούμε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του κ. Νίκου Παπαναστασίου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δυο λόγια για την κατάθεση του κ. Τσελέντη. Με τη άδειά σας κ. Πρόεδρε θα παραλείψω τα «κύριος› από δω και μπρος όχι για λόγους έλλειψης σεβασμού αλλά για να διευκολύνω το λόγο.

Τον Μομφεράτο τον σκότωσαν σε μία ύπουλη όπως είπε και ο κ. Αναγνωστόπουλος ενέδρα. Τον πυροβόλησαν πολλές φορές σχεδόν εξ επαφής και μετά προσπάθησαν να τον διασύρουν ηθικά. Τον κατηγόρησαν πουλημένο πράκτορα χουντικό, τα έχουμε ακούσει στη προκήρυξη. Ήταν βέβαια τέτοια η Οργάνωση, πρώτα σκότωναν και μετά διέσυραν τους νεκρούς.

Έρχεται τώρα ο κ. Τσελέντης και λέει: «ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς›. Λέτε αυτό να κάνει συμπαθές τον κ. Τσελέντη στον γιο του Μομφεράτου και στην χήρα του; Είναι αδιάφορο. Όσο λέει την αλήθεια είναι με την πλευρά της ηθικής και του νόμου. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε είναι αρκετά παλικαρίσιο γιατί αναλαμβάνει στο σύνολό της την ευθύνη των ενεργειών τις οποίες συμμετείχε σε όλη τους την φρίκη χωρίς ούτε προκάλυμμα πολιτικής, ούτε προκάλυμμα κάποια συντροφικής ιδιαίτερης ηθικής το οποίο έχουν επικαλεστεί άλλοι.

Αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης εγώ δεν τα δέχομαι ως a priori αλήθεια. Αντίθετα θα πρέπει και αυτά να βασανιστούν από τον έλεγχό μας, τον έλεγχο των άλλων στοιχείων, της λογικής έτσι ώστε το συμπέρασμα να είναι πραγματικά δίκαιο και καθαρτικό και σε αυτό κ. Πρόεδρε θα στραφώ τώρα αμέσως.

Πώς έγινε η δολοφονία; Μια μικρή αναπαράσταση. Έχουμε πολλά στοιχεία που μας επιτρέπουν να κάνουμε μία λεπτομερή αναπαράσταση αυτών των λίγων λεπτών την 21η Φεβρουαρίου 1985. Πάνω στην Τσακάλωφ βρίσκεται παρκαρισμένο ένα μπλε FIAT. Σε μικρή απόσταση στη δεξιά πλευρά της διασταύρωσης βρίσκεται ένα άτομο που εποπτεύει το χώρο. Από την οδό Ηρακλείτου στρίβει στην Τσακάλωφ και πηγαίνει προς τον ¶γιο Διονύσιο, προς την Βουκουρεστίου μία MERCEDES σκούρα που κινείται αργά.

Όπως πλησιάζει προς την Βουκουρεστίου έρχεται το FIAT και την παγιδεύει, την υποχρεώνει να σταματήσει και εκείνη την στιγμή πλησιάζουν προς την MERCEDES από την αριστερή πλευρά, εκεί δηλαδή που κάθονται μπροστά ο Ρουσσέτης ο οδηγός και πίσω ο Μομφεράτος, πλησιάζουν δυο άτομα. Ο ένας είναι πιο κοντός, 1,70 με 1,75 έχουμε ακούσει. Ο άλλος πιο ψηλός.

Ο πιο κοντός πυροβολεί πολλές φορές κατά του οδηγού και σπάει το παράθυρο. Ο από πίσω, ο πιο ψηλός πυροβολεί από το ανοιχτό παράθυρο σχεδόν εξ επαφής κατά του Μομφεράτου. Το άλλο πρόσωπο από την δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου βλέπει τον Ρουσσέτη να στρίβει προς τα δεξιά, προς την θέση του συνοδηγού και τον πυροβολεί. Μάλλον δεν τον πετυχαίνει.

Στη συνέχεια η MERCEDES κινείται αργά προς το ζαχαροπλαστείο «GODIVA› πλέον επί της διασταυρώσεως Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ. Όπως προχωράει, όπως κυλάει ο πιο ψηλός από τους δυο δράστες την παρακολουθεί και ξαναπυροβολεί κατά του Ρουσέτη, μάλλον μια φορά. Ακούγεται μια φωνή από το FIAT μάλλον και σιγά-σιγά χωρίς να βιάζεται πηγαίνει στο FIAT, μπαίνει στην πίσω αριστερά θέση. Το FIAT φεύγει και εξαφανίζεται.

Αυτά μας λένε να τα δούμε όλα μαζί και τα πειστήρια και οι εκθέσεις και οι καταθέσεις των μαρτύρων. Και ακόμα κι εκεί που οι εκθέσεις είναι προβληματικές και υπάρχουν στην αυτοψία κάποια ελαττώματα, ο κ. Μαρκής τα έχει εντοπίσει, υπάρχουν οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι πράγματι κάποιος πυροβόλησε από τα δεξιά το μπροστά τζάμι και βλέπουμε και τα θραύσματα πάνω στο κάθισμα του συνοδηγού.

Γι’ αυτήν την εικόνα θα έθετα μια σειρά από ερωτήματα κ. Πρόεδρε κι έτσι προτείνω να απαντήσω το πρόβλημα του ποιος ευθύνεται για τις δολοφονίες σχετικά του Μομφεράτου και ως φυσικός αυτουργός και ως ηθικός αυτουργός θα υπογράμμιζα.

Το πρώτο, ποιος τον πυροβόλησε τον Μομφεράτο; Το δεύτερο, ποιος πυροβόλησε αρχικά κατά του Ρουσσέτη; Ποιος ήταν από τα δεξιά, ποιος οδηγούσε το FIAT, ποιος ήταν ο τσιλιαδόρος ή οι τσιλιαδόροι και να υπήρχε κάποιος τέτοιος, ποιος το σχεδίασε, ποιος το προκάλεσε, ποιος κατεύθυνε τους δράστες σε αυτήν την δολοφονία, σε αυτές τις δολοφονίες.

Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες όπως έχετε ακούσει και μας είπαν ορισμένα στοιχεία, βεβαίως στοιχεία που ανατρέχουν πριν από 18 χρόνια με τις ατέλειες που αυτό συνεπάγεται. Ξέρουμε όμως ότι αυτά τα πρόσωπα που είδαν δεν τα ψάχνουμε μεταξύ όλου του κόσμου. Τα ψάχνουμε σε ένα πολύ στενό κύκλο προσώπων και ο στενός αυτός κύκλος είναι τα μέλη της 17Ν το ΄85 και ειδικότερα τα μέλη κάποιας επιχειρησιακής ομάδας που τότε λειτουργούσε.

Η 17Ν σας θυμίζω αμέσως ανέλαβε την ίδια μάλιστα μέρα με μια προκήρυξη που άφησαν στον τόπο του εγκλήματος την ευθύνη. Ο κ. Κουφοντίνας μας είπε «είναι μία γνήσια προκήρυξη› και μάλιστα κάποια στιγμή αργότερα όταν ρωτήθηκε αν η 17Ν ενήργησε κατά χουντικών είπε «βέβαια κατά του Μομφεράτου›. Επιβεβαίωσε πιστεύω εγώ την γνησιότητα της ανάληψης ευθύνης από την 17Ν.

Τη σχέση με την 17Ν την ξέραμε και από το ΄85. Σας θυμίζω ότι οι εκθέσεις που τότε συνέταξε το εργαστήριο όπλων και πυρομαχικών είχε επιβεβαιώσει ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, τα δύο 45άρια είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ενέργειες. Ένα από τα δυο βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως νομίζω, ένα 45άρι «Κολντ Μ1911Α1›. Αυτό φαίνεται να σκότωσε τον Ρουσσέτη. Τουλάχιστον οι βολίδες που βρέθηκαν στο σώμα του Ρουσσέτη από αυτό προήλθαν. Ονομάζεται το «πρώτο 45άρι της Οργάνωσης› και χρησιμοποιήθηκε στις υποθέσεις (δολοφονίες ήθελα να πω) Πέτρου, Σταμούλη, Αθανασιάδη, Μπακογιάννη, Παπαδημητρίου και Σόντερς.

Στη γιάφκα βρέθηκε και ένα άλλο όπλο που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονία, αυτό που άφησε τον κάλυκα 7,65mm «Χέγκε› και όχι «Χέγκελ› όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος. Δεν υπάρχει επομένως καμιά αμφιβολία ότι οι δράστες των δολοφονιών ήταν μεταξύ των μελών της 17Ν, δηλαδή της Οργάνωσης που χρησιμοποιούσε τα κρησφύγετα Δαμάρεως και Πάτμου.

Το ότι η Οργάνωση αυτή συνεχίζει υφιστάμενη από το ΄85 μέχρι το 2002 δεν σημαίνει βεβαίως υποχρεωτικά ότι είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που την απαρτίζουν και έχουμε ακούσει, δεν έχει ερευνηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος αλλά είναι πιστευτό απολύτως ότι ορισμένοι ήρθαν και ορισμένοι έφυγαν.

Για να μπορέσουμε επομένως να απομονώσουμε την επιχειρησιακή ομάδα θα πρέπει να δούμε ποια ήταν τα μέλη συνολικά εκείνον τον καιρό και γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε πολλά στοιχεία. Ως και την διάκριση επιχειρησιακής ομάδας και της Οργάνωσης εν γένει σας θυμίζω το λεγόμενο καταστατικό που λέει ότι οι σύντροφοι λειτουργούν σε πυρήνες τριών με πέντε μελών τα οποία μεταξύ τους, οι οποίοι μάλλον πυρήνες μεταξύ τους επικοινωνούν μέσω του υπευθύνου πυρήνα του πυρηνάρχη.

Αν δούμε τώρα ποια πρόσωπα εν γένει συμμετέχουν στη 17Ν, ποιο είναι το πιθανό σύνολο των προσώπων μέσα στα οποία θα ψάξουμε την ομάδα. Οι δυο το έχουν ομολογήσει, οι Τζωρτζάτος και Τσελέντης. Ομολογεί εν γένει ο κ. Κουφοντίνας και απ’ όσα έχουμε ακούσει και ακούσαμε και χθες από τον κ. Αναγνωστόπουλο νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν στην Οργάνωση το ΄85 και μάλιστα ήδη από το ΄84 ίσως ή από την αρχή του ΄85 με σημαντική πλέον επιχειρησιακή εμπειρία.

Την συμμετοχή ομολόγησε και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός. Ο Χριστόδουλος Ξηρός είπε ότι το ΄83 συγκρότησε ομάδα με τον Κουφοντίνα και τον Γιάννη Σκανδάλη. Στην ομάδα αυτή προστέθηκαν κατά τον Χριστόδουλο Ξηρό, οι Γιωτόπουλος, Παπαναστασίου και Τσελέντης και «με όλους αυτούς βρισκόμασταν σε διάφορους σχηματισμούς ανά δύο ή τρεις ανάλογα με τί επρόκειτο να συζητήσουμε ή να κάνουμε και ποτέ όλοι μαζί›.

Στη συνέχεια στην απολογία του προσθέτει τον Οσντούρκ Γιαβούζ και τον Τζωρτζάτο για τον οποίο καταθέτει ότι τον συνάντησε μετά την δολοφονία Μομφεράτου στην επίθεση κατά των ΜΑΤ. Λέει όμως και είναι σημαντικό ότι τον ήξερε και από πριν και κυκλοφορούσε στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Τζωρτζάτο.

Αν δούμε την απολογία του Τσελέντη, το σύνολο δηλαδή των όσων έχει πει και ενώπιόν σας και εγγράφως στρατολογήθηκε από τον Κουφοντίνα το ΄83 και συνάντησε ως μέλη τους Χριστόδουλο Ξηρό και Γιάννη Σκανδάλη. Στη συνέχεια πριν την δολοφονία Μομφεράτου γνώρισε τους Τζωρτζάτο και Γιωτόπουλο. Τον Παπαναστασίου λέει ότι τον συνάντησε αλλά μόνο σε συζητήσεις, ποτέ σε ενέργεια.

¶ρα από αυτά που έχουμε πει το αρχικό σύνολο των πιθανών μελών της 17Ν για κείνη την περίοδο είναι οι Κουφοντίνας, Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός, Τζωρτζάτος, Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Ψαραδέλλης, Γιάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης και οι θανόντες Οσντούρκ Γιαβούζ και Γιάννης Σκανδάλης.

Ποιοι είναι τώρα αυτοί οι οποίο φαίνονται από αυτούς όλους να συγκροτούν ομάδα, γιατί αυτό είναι τελικά που μας ενδιαφέρει, η επιχειρησιακή ομάδα που συμμετείχε στην ενέργεια. Διάφοροι από τους κατηγορουμένους που δεν κατηγορούνται για την δολοφονία Μομφεράτου-Ρουσσέτη έχουν πει ότι οι Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός και Τζωρτζάτος αποτελούσαν μέλη της ίδιας ομάδας. Έτσι λέει ο Θωμάς Σερίφης, ότι το ΄88 με ΄93 όταν ο ίδιος συμμετέχει στην Οργάνωση συμμετείχαν τα τρία αυτά άτομα και ο Σάββας Ξηρός.

Ο Τέλιος λέει ότι το ΄88 γνώρισε τους Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό, Τζωρτζάτο και Σάββα Ξηρό σαν παρέα και συζήτησε μαζί τους. Για τον Τζωρτζάτο ειδικά λέει ότι ήταν σημαντικό μέλος αυτής της ομάδας. Ο Κονδύλης το ΄90 γνώρισε τους Χριστόδουλο Ξηρό, Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό αλλά και τους Γιωτόπουλο και Τζωρτζάτο για τον οποίο Τζωρτζάτο ο Κουφοντίνας του είπε ότι είναι μέλος της Οργάνωσης.

Ο Καρατσώλης που μπήκε στην Οργάνωση του ΄88 γνώρισε τους Σάββα Ξηρό, Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό και Γιωτόπουλο. Ο Σάββας Ξηρός με την σειρά του λέει ότι στην πρώτη ενέργεια το καλοκαίρι του ΄88 συμμετείχε σε ομάδα που αποτελούσαν εκτός του ιδίου οι: Χριστόδουλος Ξηρός, Κουφοντίνας, Τζωρτζάτος και Τσελέντης.

Επειδή για τον Σάββα Ξηρό δεν προκύπτει οποιοδήποτε στοιχείο ότι ήταν στην Οργάνωση το ΄85 γι’ αυτό προφανώς ο ίδιος εξαιρείται από την επιχειρησιακή ομάδα της δολοφονίας Μομφεράτου-Ρουσσέτη. Θα έλεγα επομένως ότι τα πρόσωπα που ενδέχεται να συγκροτούν αυτή την επιχειρησιακή ομάδα περιορίζονται στα ακόλουθα: Τσελέντης, Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Τζωρτζάτος και Γιωτόπουλος. Ανάμεσα σε αυτούς θεωρώ βέβαιο ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τα πρόσωπα που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Μομφεράτου και Ρουσσέτη.

Αν δούμε τώρα τα μέλη που πραγματικά συμμετείχαν και το έχουν δεχθεί, ο Τζωρτζάτος λέει ότι στο χτύπημα συμμετείχαν ο ίδιος και οι Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός και Τσελέντης. Ο Τσελέντης επιβεβαιώνει αυτή τη σύνθεση, προσθέτει μόνο σαν πιθανό τσιλιαδόρο τον Γιωτόπουλο.

Αυτού που η μαρτυρία που διαφέρει είναι του Χριστόδουλου Ξηρού. Δέχεται τον ίδιο, Κουφοντίνα και Τσελέντη. Αντί για τον Τζωρτζάτο όμως προβάλλει τον κ. Παπαναστασίου και δεν αναφέρει καθόλου τον Γιωτόπουλο. Θέλω να παρατηρήσω ότι η μαρτυρία του κ. Χριστόδουλου Ξηρού στο θέμα της δολοφονίας Μομφεράτου-Ρουσσέτη είναι προβληματική. Πιστεύω ότι μόνο εν μέρει αντανακλά το τί έγινε. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πιστεύω ότι είναι ασφαλές να βασιστεί κανείς σε αυτά τα λόγια, γι’ αυτό και συμπεραίνω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επαρκή για τον κ. Παπαναστασίου.

Αντίθετα αυτά που αναφέρουν οι Τσελέντης και Τζωρτζάτος φαίνονται πειστικά και προκύπτει και από αυτά ότι η πιθανή επιχειρησιακή ομάδα είναι πράγματι αυτά τα πρόσωπα και ότι οι τρεις ή τέσσερις που συμμετείχαν, ο τέταρτος είναι ο οδηγός του FIAT αν είναι διαφορετικός και μιλάω τώρα για τα πρόσωπα που ήταν παρόντα στην σκηνή την ίδια, όχι τους τσιλιαδόρους ή κάποιον άλλον ηθικό αυτουργό. Θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ αυτών των πέντε ατόμων, δηλαδή Γιωτόπουλου, Κουφοντίνα, Χριστόδουλου Ξηρού, Βασίλη Τζωρτζάτου και Πάτροκλου Τσελέντη.

Ερχόμαστε τώρα να δούμε ποιοι από αυτούς είναι οι πιθανοί ένοπλοι δράστες, αυτοί που πυροβόλησαν. Από τις απολογίες των Χριστόδουλου Ξηρού, Βασίλη Τζωρτζάτου και Πάτροκλου Τσελέντη προκύπτει ότι τρία πρόσωπα ήταν σίγουρα με όπλα στην σκηνή. Καταρχήν συμπίπτουν σε ένα. Ο Κουφοντίνας ήταν παρών στη δολοφονία και είχε ενεργό ρόλο. Μάλιστα με εξαίρεση τον Τζωρτζάτο που καταθέτει ότι δεν έμαθε ποιος είχε πυροβολήσει, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Τσελέντης κατηγορηματικά αναφέρουν ότι ο Κουφοντίνας πυροβόλησε ένα τουλάχιστον από τα θύματα.

Οι άλλοι δυο, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Πάτροκλος Τσελέντης δέχονται την παρουσία τους στον χώρο της επιχείρησης με όπλα. Βέβαια ξέρουμε ότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός έχει πάρει πίσω, έχει προσπαθήσει μάλλον να εξαφανίσει αυτά που αρχικά και πολύ αναλυτικά είχε επιβεβαιώσει. Όμως δεν δέχεται εξ αρχής ότι ο ίδιος είχε πυροβολήσει οποιοδήποτε από τα δύο θύματα.

Ποιος κρατούσε το όπλο με το οποίο σκοτώθηκε ο Ρουσσέτης; Ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι είναι ο Κουφοντίνας. Θα ήθελα να πάμε στις μαρτυρικές καταθέσεις γιατί αυτές νομίζω μας δίνουν πολύ υλικό το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που λέει ο Τσελέντης. Θα πάω πρώτα στις καταθέσεις που αναφέρονται στην πρώτη φάση, την σπάω την δολοφονία σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η κύρια επίθεση, η ομοβροντία των πυροβολισμών από τα αριστερά και η δεύτερη φάση είναι όταν πλέον το αυτοκίνητο κυλάει προς την «GODIVA› και ένας από τους δυο δράστες το παρακολουθεί.

Νομίζω ότι από τις καταθέσεις που ακούσατε και που εμφανίστηκαν σε σας, αυτές της κας Ανουσάκη, του κ. Κοντογιώργη, του κ. Μπάλλου και ειδικά της κας Μαρουλάκου είναι χρήσιμες και αποκαλυπτικές και η εικόνα που εμφανίζουν είναι λίγο-πολύ η ίδια. Σας θυμίζω ότι η κα Ανουσάκη βρισκόταν σε τέτοια θέση ώστε να έχει τον δράστη αυτόν που δολοφόνησε τον Ρουσσέτη μπροστά στα μάτια της. Βρισκόταν έξω από την «GODIVA›. Είπε το ΄85, ήταν η μόνη που είχε άμεση οπτική επαφή με τον δολοφόνο και τον περιγράφει αυτόν σαν ένα νεαρό άτομο ηλικίας 25 ετών, αναστήματος 1,72 περίπου, αδύνατο. Τα ίδια λίγο-πολύ επαναλαμβάνει και ενώπιόν σας στις 28/3/2003.

Οι κ. Μπάλλος και Κοντογιώργης βρίσκονται επί της Βουκουρεστίου σε διαφορετικά σημεία. Ο κ. Κοντογιώργης προανακριτικά θυμάμαι ότι υπάρχουν δύο δράστες με διαφορά ύψους. Ο κ. Μπάλλος επίσης βλέπει δυο δράστες αριστερά της MERCEDES. Όταν εξετάζεται ενώπιόν σας θυμάμαι μόνο έναν λεπτό, 1,75, περίπου 25 με 30 χρόνια ηλικίας.

Τον άλλον δεν τον θυμάμαι και βέβαια ο άλλος είναι πιο μακριά. Αυτό ίσως είναι εύλογο. Η περιγραφή όμως αυτού του δράστη που στρέφεται κατά του Ρουσσέτη ταυτίζεται με αυτή της κας Ανουσάκη. Η κα Μαρουλάκου η οποία είναι Μοντέζ όπως σας είπε και γι’ αυτό το λόγο λέει και είναι πιστευτό ότι έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα ανάκλησης εικόνων, κατέθεσε χωρίς επιφύλαξη ότι στα θύματα επιτέθηκαν από τα αριστερά δυο δράστες που διέφεραν ως προς το ύψος τους. ¶λλα δεν θυμάμαι εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι δεν είδε εκεί τον κ. Γιωτόπουλο.

Απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι υπήρχαν δυο δράστες από τ’ αριστερά νέοι μέχρι 30 ετών, ο ένας ύψους 1,72 με 1,75 και ο άλλος αισθητά ψηλότερος. Ο πιο κοντός είναι ο δολοφόνος του Ρουσσέτη. Από τα πέντε μέλη της επιχειρησιακής ομάδας που σας ανέφερα προηγουμένως είναι τρεις αυτοί που θα μπορούσαν να είναι ο κοντός δράστης, Κουφοντίνας, Τσελέντης και Τζωρτζάτος.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός σας θυμίζω είχε περιγράψει έτσι τον Τσελέντη «ο Αλέκος (δηλαδή ο Πάτροκλος Τσελέντης) είναι σήμερα 45 ετών, δηλαδή τότε περίπου 27, αδύνατος με ίσιο μαλλί, γυαλιά μυωπίας, ύψους 1,75 περίπου›. Ο Τζωρτζάτος είχε περιγράψει έτσι τον κ. Κουφοντίνα «άτομο γύρω στα 30 με ύψος 1,75 περίπου, με μαύρα μαλλιά, αδύνατος›. Ο κ. Τζωρτζάτος ως προς την περιγραφή του ύψους τουλάχιστον και της ηλικίας δεν διαφέρει πολύ από τον κ. Κουφοντίνα.

Διαφέρει βέβαια και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, πιο ογκώδης, πιο ψηλός και ο κ. Γιωτόπουλος, πιο ψηλός και βεβαίως μεγαλύτερης ηλικίας. Μεταξύ των τριών πρέπει σίγουρα να αποκλείσουμε τον Τζωρτζάτο. Κανείς δεν έχει πει τίποτα για δίκη του εμπλοκή με όπλο στρεφόμενο κατά θύματος. Μεταξύ των Τσελέντη και Κουφοντίνα πρέπει να προτιμήσουμε τον Κουφοντίνα και γιατί αυτό λέει ο Τσελέντης αλλά αυτό προφανώς πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας με κάποια επιφύλαξη, γιατί μπορεί να εξυπηρετεί τον ίδιο αυτή η αναγνώριση.

Θα βασιζόμουν κυρίως σε ορισμένα στοιχεία της απολογίας του Τζωρτζάτου. Αυτή που αμφισβητήθηκε αργότερα, πολύ αργότερα ως προϊόν φαρμάκων, βασανισμών, πιέσεων κτλ. Επειδή αυτά δεν αποδείχθηκαν δεν θεωρώ ότι πρέπει να τα λάβω υπόψη μου κ. Πρόεδρε.

Ο Τζωρτζάτος έχει ισχυριστεί ότι είχε ένα ρόλο αυστηρά περιφερειακό, ένα είδος «παρκαδόρου›, δεν το έχει πει, αλλά έτσι το περιγράφει. Αυτό δεν είναι καθόλου πειστικό. Δεν είναι καθόλου πειστικό από αυτά που έχουμε ακούσει αλλά και από αυτά που είδαμε εδώ μέσα, αυτή τη θέρμη και την ένταση με την οποία στηρίζει και το ιδεολόγημα και τη δράση της Οργάνωσης αυτής. ¶ρα θα ήταν πολύ παράδοξο αυτός ο οποίος μετακινεί σε όλη του τη ζωή του στη 17Ν δυο-τρία αυτοκίνητα στην Κυψέλη νομίζω είπε, να υιοθετήσει αυτή τη στάση απόλυτης ταύτισης και μάλιστα έντονης υποστήριξης.

Πιστεύω γι αυτό το λόγο ότι ξέρει καλά τί γινόταν ο Τζωρτζάτος και παρατηρώ ότι όταν περιγράφει τη δολοφονία του Μομφεράτου λέει ότι «οι Χριστόδουλος Ξηρός τον έβαλαν οι δυο αυτοί σε ένα δρόμο να παρατηρεί›. Με αυτούς τους δυο πάλι συναντιέται την επόμενη μέρα, συζητούν τη δολοφονία και όπως θυμάστε μένουν όλοι ικανοποιημένοι. Τον Τσελέντη, τον αναφέρει απλώς σαν ένα πρόσωπο που συμμετείχε, δε λέει τίποτε άλλο για το τί έκανε, ούτε βεβαίως εξέφρασε και ο Τσελέντης στη συνάντηση αυτή την ικανοποίησή του.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Ρουσσέτης αναφέρεται στην προκήρυξη κι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έτσι ήταν, ως επικίνδυνος για την Οργάνωση, θυμάστε, λένε ότι είναι σωματοφύλακας, γορίλας μάλιστα, θα ήταν αρκετά παράλογο για μένα τουλάχιστον, με τη λογική που μπορούμε να φέρουμε στην απόδειξη, αυτόν τον επικίνδυνο σωματοφύλακα να αναλάμβανε ο Τσελέντης και όχι ο εξαιρετικά έμπειρος Κουφοντίνας ήδη από το 1985.

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος κρατούσε το όπλο, ποιος πυροβόλησε κατά του Μομφεράτου. Ο Μομφεράτος σκοτώθηκε από ένα όπλο, ένα άλλο 45άρι όπως σας είπα, εξ επαφής. Αυτό τον δεύτερο δράστη, τον πιο ψηλό, τον παρατήρησαν σας είπα οι αυτόπτες μάρτυρες, η κα Μαρουλάκου, ο Κοντογιώργης και ο Μπάλος. Από τους πέντε πάλι με το ίδιου είδους τεστ, έχουμε δυο ψηλούς, τους Γιωτόπουλο και Χριστόδουλο Ξηρό. Αν η Μαρουλάκου λέει αλήθεια –και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι λέει ψέματα η μάρτυρας- δεν είναι ο Γιωτόπουλος γιατί αλλιώς θα τον είχε δει, υποθέτω θα είχε έρθει να το καταθέσει.

Λέει όμως και κάτι άλλο η κα Μαρουλάκου που εγώ το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δεν θυμάται βέβαια τα χαρακτηριστικά των δραστών, θυμάται όμως το εξής: Ότι ο ένας φορούσε ένα άνορακ και μας λέει τί είναι το άνορακ: Είναι ένα μπουφάν που κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τα γόνατα. Τί μας είπε ο κ. Τσελέντης; Ότι στις ενέργειες ο Χριστόδουλος Ξηρός φορούσε ένα μακρύ πανωφόρι για να παραπλανά τους μάρτυρες ως προς τη διάστασή του, τον όγκο του και το ύψος του.

Πιστεύω ότι και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μας κάνει να προτιμήσουμε την εκδοχή ότι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός και όχι ο Γιωτόπουλος που δολοφονεί τον Μομφεράτο.

Θα έρθω όμως και στην τελική φάση γιατί και από δω θα αντλήσω σημαντικά στοιχεία. Αυτή είναι η φάση που κυλάει πλέον η MERCEDES ακυβέρνητη, πέφτει πάνω στη GODIVA. Πριν πέσει, η κα Αρσένη βλέπει κάποιον, έναν νέο ευκίνητο άντρα, ψηλότερο απ’ την ίδια λέει, με μακριά μαλλιά, που πυροβολεί προς το αυτοκίνητο, μια, δυο, τρεις φορές, δεν έχει μεγάλη σημασία.

Μετά αυτός ο ευκίνητος νέος ψηλός δράστης περνάει από την απέναντι μεριά και μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο με το οποίο και διαφεύγει. Τί θυμάμαι για το αυτοκίνητο; Ότι είναι πια από την άλλη μεριά της Βουκουρεστίου, στην αρχή της Τσακάλωφ, προς την πλευρά της Αγίου Διονυσίου.

Μια άλλη σημαντική μαρτυρία για την ίδια φάση, είναι και αυτού του κ. Μπακατσέλου, δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ που πάρα πολύ ελέγχθηκε και με τρόπο θα έλεγα εξαιρετικά βίαιο και εντός της αιθούσης και εκτός γι αυτά τα οποία είπε. Εγώ θέλω να πω ότι η στάση του κ. Μπακατσέλου είναι μια θαρραλέα στάση. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να μην έκανε λάθος. Εγώ πιστεύω ότι μάλλον έκανε. Αυτό δε σημαίνει ότι έκανε λάθος σε όλα όμως και η λογική του όλα ή τίποτα, είναι μια λογική που δεν ταιριάζει στο Δικαστήριο.

Πρέπει να αντλήσουμε τα χρήσιμα και να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά που δεν στέκουν στον έλεγχο. Εγώ θα έλεγα ότι η ασφαλέστερη κατάθεση του κ. Μπακατσέλου είναι αυτή του ’85 και αυτή την έχουμε δει σε δυο εκδοχές κατά τον ίδιο, μια σε ένα άρθρο στα ΝΕΑ της επομένης ημέρας, 22/2/85 και μια σε αυτή που λέει ότι αντέγραψε η αστυνομία το άρθρο του.

Σας θυμίζω ότι ο Μπακατσέλος αποκτά οπτική επαφή με τη σκηνή της δολοφονίας μετά τους πρώτους πυροβολισμούς. Όταν βγαίνει στο μπαλκόνι και κοιτάζει προς τη σκηνή της δολοφονίας, βλέπει δυο άτομα. Βλέπει ένα άτομο λεπτό ύψους 1,75 με ίσια μαύρα μαλλιά και γένια, που έχει ρίξει τους τελευταίους πυροβολισμούς και κάθεται πίσω δεξιά στη MERCEDES. H MERCEDES έχει κινηθεί, το άτομο έχει μείνει σταθερό.

Αυτός μπορεί να είναι ο κ. Τσελέντης, ο Τζωρτάτζος, ο Κουφοντίνας, δε μπορεί να είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός ή ο Γιωτόπουλος. Αναφέρεται σε ένα άτομο που παρακολουθεί τη MERCEDES και το περιγράφει. «Είναι γεμάτος, κατσαρομάλλης, σίγουρος για τις κινήσεις του. Είναι ο τελευταίος που εγκαταλείπει τη σκηνή του εγκλήματος και επιστρέφει στο FIAT›. Εν μέρει τα ίδια συγκρατεί και η κα Αρσένη. «Ένα άτομο ψύχραιμο με αργές, αποφασιστικές κινήσεις και όχι βιαστικό που μπήκε στην αριστερή πίσω πόρτα του αυτοκινήτου διαφυγής πριν αυτό φύγει›.

Πιστεύω ότι μεταξύ των Χριστόδουλου Ξηρού και Γιωτόπουλου, είναι σαφές ότι αυτό ταιριάζει στον Χριστόδουλο Ξηρό και αυτό λέει και ο Μπακατσέλος, τον αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα. Αυτό λέει και ο Τσελέντης, ότι αυτός που καθυστέρησε είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός και του φώναξα να πάει πίσω στο FIAT αφού πυροβόλησε κατά του Ρουσσέτη και μετά με αργά βήματα εγκατέλειψε τη σκηνή της δολοφονίας και μπήκε στο FIAT με το οποίο διέφυγαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή