ΗΠΑ : Βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την απέλαση του Αραφάτ

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 10:50
A- A A+

Προκαλώντας την οργή του αραβικού κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν «βέτο» σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε την προστασία του Παλαιστινίου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο θέλει να εκδιώξει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκρεπόντε, τόνισε, ότι το ψήφισμα ήταν μονόπλευρο καθώς δεν καταδίκαζε τις πράξεις των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε κανένα ψήφισμα που δεν αναφέρεται κατηγορηματικά στην απειλή που συνιστούν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

«Είναι μια μαύρη ημέρα για τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, σχολιάζοντας το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ελπίζω ότι το Ισραήλ δεν θα ερμηνεύσει την απόφαση ως άδεια για να σκοτώσει τον πρόεδρο Αραφάτ», δήλωσε ο Ερεκάτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εντεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν την απόφαση που είχε προτείνει στο σώμα η Συρία, ενώ απείχαν η Βρετανία, η Γερμανία και η Βουλγαρία.

Το σχέδιο απόφασης που είχε διατυπωθεί από τον Παλαιστίνιο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα με την υποστήριξη αραβικών κυβερνήσεων.

Ο πρεσβευτής του Αραβικού Συνδέσμου στα Ηνωμένα Έθνη, Γιάχια Μαχμασάνι, είπε ότι το Ισραήλ, που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, απειλεί να σκοτώσει ή να απελάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του παλαιστινιακού λαού. «Εάν η Ουάσιγκτον υιοθετήσει αυτή τη στάση, τι είδους κόσμο δημιουργεί; Για ποιά τάξη μιλάμε και τι μήνυμα στέλνουμε στο Ισραήλ;», είπε ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου.

Από την πλευρά του ο Ντόρε Γκολντ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αγωνιούν να προστατεύσουν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι ενθαρρύνει τη βία.

«Οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται πού ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν Ισραηλινοί πολίτες σκοτώνονταν την περασμένη εβδομάδα σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας», τόνισε ο Γκολντ και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ βρέθηκε σε μια οργουελική κατάσταση στην οποία ο πόλεμος του κατά της τρομοκρατίας επρόκειτο να κριθεί από ένα σχέδιο ψηφίσματος εισηγητής του οποίου ήταν η Συρία, μία από τις κυριότερες χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή