Αντιδράσεις του αραβικού κόσμου για το αμερικανικό βέτο

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 13:21
A- A A+

Την οργή του Αραβικού Συνδέσμου προκάλεσε τo αμερικανικό βέτο στο σχέδιο απόφασης το οποίο υποβλήθηκε από τη Συρία και το Σουδάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ και της προστασίας του Γιάσερ Αραφά.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη εκ των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιτάχθηκε στο σχέδιο απόφασης, ενώ περισσότερες από 40 χώρες έχουν καταδικάσει την απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον παλαιστίνιο ηγέτη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρέσβης του Ισραήλ Νταν Γκίλερμαν χαρακτήρισε τον Αραφάτ επαγγελματία τρομοκράτη προκαλώντας την αποχώρηση του εκπροσώπου των Παλαιστινίων από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Ο πρέσβης του Συνδέσμου στα Ηνωμένα Έθνη, Γιαχία Μαχμασάνι, είπε ότι το Ισραήλ, που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, απειλεί να σκοτώσει ή να απελάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του Παλαιστινιακού λαού.

«Εάν η Ουάσιγκτον υιοθετήσει αυτή τη στάση, τι είδους κόσμο δημιουργεί; Για ποια τάξη μιλάμε και τι μήνυμα στέλνουμε στο Ισραήλ;» είπε ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο πρέσβης της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη στάση των ΗΠΑ.

Ο Γιάσερ Αραφάτ από το αρχηγείο του στη Ραμάλα δήλωσε χαρακτηριστκά: «Ειμαστε πιο σημαντικοί από οποιαδήποτε απόφαση».

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ χαρακτήρισε το αμερικανικό βέτο «μαύρη μέρα» για τα Ηνωμένα Έθνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ερμηνευθεί από το Ισραήλ ως «άδεια να σκοτώνει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή