Κολομβία: Τέσσερις στρατιώτες νεκροί σε μάχη με αντάρτες των FARC

Συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 21:44
REUTERS /DIARIO DEL SUR
A- A A+

Συμπλοκή μελών των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων με αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στη νότια Κολομβία και συμπίπτει με την έναρξη νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κούβα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των ανταρτών και της κυβέρνησης της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η εμπλοκή των δυνάμεων στρατού και ανταρτών έγινε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αντάρτες να εισέλθουν στην πόλη Πολικάρπα.

Οι αντάρτες είχαν αρχικώς κηρύξει δίμηνη κατάπαυση του πυρός με την έναρξη των συνομιλιών, ωστόσο δεν την ανανέωσαν μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δηλώσει ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός μόνον μετά από την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης.

Ο βασικός διαπραγματευτής των FARC, Ιβάν Μάρκεζ, δήλωσε εξάλλου πλήρη άγνοια για την απαγωγή δύο ανδρών της αστυνομίας οι οποίοι αγνοούνται από την περασμένη Παρασκευή.

Οι αντάρτες υπερασπίζονται ωστόσο το «δικαίωμά» τους στο να συλλαμβάνουν «αιχμαλώτους πολέμου».

Ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ουμπέρτο Δε Λα Κάγιε, από την πλευρά του, σημείωσε ότι τα περί «αιχμαλώτων πολέμου»  είναι παιχνίδι της ηγεσίας των ανταρτών με τις λέξεις, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο αμοιβαίας εκεχειρίας.

Οι συνομιλίες για την ειρήνευση στη χώρα μπήκαν σήμερα στον τέταρτο γύρο τους, παρά τα περιστατικά βίας.

Η ένοπλη διαμάχη, η οποία συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 Κολομβιανούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή