Ιράν και Ισραήλ στο επίκεντρο της ακρόασης Χέιγκελ από τη Γερουσία

Προβληματισμός για παλαιότερες δηλώσεις του εκλεκτού του Ομπάμα για το υπουργείο Άμυνας
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 20:17
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο πρώην γερουσιαστής Τσακ Χάγκελ καταθέτει στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, κατά τη διάρκεια ακρόασής του για το διορισμό του στη θέση του υπουργού Άμυνας.

A- A A+

Σκληρός προς το Ιράν και σύμφωνος με τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ εμφανίσθηκε, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, ο υποδειχθείς από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

REUTERS

Τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών του άνω σώματος του Κογκρέσου θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την υποψηφιότητα του κ. Χέιγκελ, που έχει κατηγορηθεί για δηλώσεις του οι οποίες κρίθηκαν εχθρικές προς το Ισραήλ και υπερβολικά μετριοπαθείς σε ό,τι αφορά το Ιράν.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα δήλωσε στο σώμα ότι δεν θα ήταν ορθό να κριθεί από μεμονωμένες φράσεις τις οποίες έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Την υποψηφιότητα Χέιγκελ πρέπει να εγκρίνει στη συνέχεια και η ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο εκλεκτός του προέδρου Ομπάμα για το υπουργείο Άμυνας δήλωσε «πλήρως αφοσιωμένος» στην προσπάθεια να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, με «όλα τα πιθανά σενάρια στο τραπέζι».

Ο Χέιγκελ εμφανίσθηκε επίσης δεσμευμένος στο ποιοτικό στρατηγικό πλεονέκτημα της «φίλης και συμμάχου των ΗΠΑ» χώρας του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μολονότι ο υποδειχθείς για τη θέση του υπουργού Άμυνας από το Λευκό Οίκο προέρχεται από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, οι τελευταίοι είναι εκείνοι οι οποίοι δείχνουν τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για το διορισμό του.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοουφ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών, χαρακτήρισε το ιστορικό του κ. Χέιγκελ «με σοβαρά προβλήματα και έξω από τα συνηθισμένα».

Επικριτικός προς τον Τσακ Χέιγκελ ήταν και ο Τζον Μακέιν, με αφορμή αρνητικά σχόλια του πρώτου για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ με χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ την προηγούμενη δεκαετία.

Στο παρελθόν, ο πρώην γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα είχε ασκήσει κριτική στην προοπτική οποιουδήποτε στρατηγικού κτυπήματος των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στο Ιράν, ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τη συμμετοχή της Τεχεράνης σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν.

Ο Τσακ Χέιγκελ έχει δεχθεί κριτική για δηλώσεις του κατά του λεγόμενου «εβραϊκού λόμπι» στις ΗΠΑ, καθώς και για σχόλιό του το 1998 για τον σεξουαλικό προσανατολισμό υποψήφιου πρέσβη, το οποίο είχε κριθεί ομοφοβικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή