Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (17/09/2003) Μέρος 3/8

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 21:03
A- A A+

Παράλληλα να διαμορφώνουν κλίμα και ρεύμα στην κοινή γνώμη ψευδεπίγραφο δήθεν ότι είναι αθώοι, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ή δεν μπορούμε να τους δικάσουμε γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία; Γιατί έχουν πάρει πίσω τις προανακριτικές και ανακριτικές τους. Για τους εαυτούς τους επιφύλαξαν την ταμπέλα του κοινωνικού τιμωρού, του λαϊκού επαναστάτη, του λαϊκού εκδικητή. Ποιοι ήταν αυτοί τους οποίους επέλεγαν σαν στόχους; Ήταν στην πλειονότητά τους «οι μαρίδες› της κοινωνίας, δεν είχαν τα κότσια, δεν είχαν την πρόθεση να τα βάλουν με τους ισχυρούς του κοινωνικού status. Επέλεγαν από μια ομάδα κοινωνική, συνήθως τον ασθενέστερο.

Θέλετε να σας πω παραδείγματα; Τον Λευτέρη Παπαδημητρίου. Ποιον είχε ενοχλήσει ο Λευτέρης Παπαδημητρίου; Κανέναν. Ένας ταπεινός επαρχιακός βουλευτάκος ήταν, δεν τον ήξεραν καν. Οι περισσότεροι τον Λευτέρη Παπαδημητρίου τον μάθαμε μετά το χτύπημά του. Τι ήταν ο Πέτσος; Τον είχαν βγάλει έξω από το ΠΑΣΟΚ όταν εσείς επιλέξατε να τον χτυπήσετε. ¶ρα δεν αντιπροσώπευε τίποτα εκείνο τον καιρό τουναντίον ο Πέτσος ήταν ένας αντάρτης του Κόμματος το οποίο υπηρετούσε και διετύπωνε αντιπολιτευτικό λόγο. Ποιοι ήταν τα αστυφυλακάκια 22, 23 και 25 χρονών παιδιά;

Γιατί δεν επιλέξατε κύριοι τον αρχηγό των ΜΑΤ; Τον αρχηγό της Αστυνομίας; Τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης; Γιατί φοβηθήκατε μήπως έχετε κι εσείς απώλειες; Κατ’ αρχάς η μάχη γίνεται με πρόσωπο με πρόσωπο, δεν γίνεται από πίσω μέσα στη νύχτα. Αυτό, θυμίζει πρακτικές της Μαφίας, η πρακτική των νονών στη χειρότερη έκδοσή της, στο κακέκτυπό της. Ακόμη κι αυτοί είχαν κάποιες αρχές, είχαν κάποιους κώδικες συμπεριφοράς.

Θέλετε να σας πω κάτι; Απέναντι είναι 2.000 κρατούμενοι. Οι περισσότεροι από αυτούς όταν έρχονται μπροστά στο Δικαστήριο, λένε «Κύριε Πρόεδρε το έκανα για ένα δυο, τρία, είκοσι, τριάντα λόγους, δικάστε με, αν μου βρείτε ελαφρυντικά μειώστε την ποινή μου, αν δεν μου βρείτε στείλτε με πίσω στη φυλακή για όσα χρόνια θέλετε›. Ούτε αυτό το θάρρος δεν είχατε, εσείς που προσπαθείτε να αποτελέσετε υποδείγματα, παραδείγματα για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Τουναντίον αγωνιστήκατε για τα ραδιοφωνάκια σας, για την εφημερίδα σας, για το ρολόι σας, για την τηλεόρασή σας και για την επικοινωνία σας με τα παιδιά σας.

Όταν την ίδια ώρα δεν σκεφτόσασταν ότι επί 30 χρόνια χύσατε ποταμούς αίματος και δημιουργήσατε στρατιές από ορφανά και κάποια από αυτά είχαν οικονομικά μέσα για να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν, δυστυχώς, τα περισσότερα ήταν παιδιά πάμφτωχων οικογενειών που ξεστράτισαν, ή θα ξεστρατίσουν την πορεία από το δρομολόγιο που θα είχαν στη ζωή αν ζούσε ο πατέρας τους, του οποίου τη ζωή εσείς αφαιρέσατε. Ποιοι ήταν οι στόχοι σας; Ο Μάτης; Ο Ρουσσέτης;

Από τους εκδότες διαλέξατε το Μομφεράτο που ήταν ο τελευταίος στη σειρά που είχε μπει στο σύστημα των εκδοτών πριν από μερικούς μήνες, όταν γνωρίζουμε όλοι σε αυτό τον τόπο ποιοι είναι οι εκδότες και ποιους μπορεί κάποιος να μέμφεται για κάποιες πολιτικές εκτροπές της χώρας; Δεν είχατε όμως τη δυνατότητα να αντιπαρατεθείτε με αυτούς, επιλέγατε αυτούς που δεν είχαν φρουρούς, αυτούς που δεν φοβούνταν για τη ζωή τους.

Εκτελέσατε δικαστές για τους οποίους δεν είχατε απολύτως τίποτα. Ούτε είχε βγει «η φήμη› ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν διαπράξει κάτι εις βάρος της τιμής τους, της αξιοπρέπειάς τους και του όρκου τους. Δημιουργούσατε προκηρύξεις με καθηγητικό ύφος, όπου σκοπίμως και τεχνηέντως αφού τους δολοφονούσατε δια του φυσικού θανάτου, προσπαθούσατε να τους δολοφονήσετε και ηθικά διατυπώνοντας αστήρικτες, ψευδείς, συκοφαντικές κατηγορίες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε τα αποτρόπαια εγκλήματά σας.

Εσείς ήσασταν οι λαϊκοί αγωνιστές, που δήθεν διαπράττετε τις ληστείες για να βρείτε τα έξοδα για τα χτυπήματα, ή μήπως από πολύ νωρίς το κύριο βιοποριστικό σας επάγγελμα ήταν οι ληστείες και απλά χτυπούσατε που και πουν κανέναν ξέμπαρκο μόνο και μόνο για να αποκτήσετε ένα ιδεολογικό παραπέτασμα, ένα ψεύτικο κάλυμμα για τα μάτια της κοινής γνώμης;

Τι χτυπήματα; Υπάρχουν απέναντι ληστές τραπεζών δεκάδες. Κανένας, πλην μιας ή δύο περιπτώσεων δεν έχουν χύσει ανθρώπινο αίμα κατά τη διάπραξη της ληστείας. Εσείς κατ’ επανάληψη αφαιρέσατε τη ζωή ανθρώπων κατά τη διενέργεια αυτών των ληστειών. Δεν σας αρκούσε να παίρνετε κάποια εκατομμύρια, προκειμένου να τα εξασφαλίσετε δεν διστάσατε να αφαιρέστε ανθρώπινες ζωές, τους οποίους συλλήβδην βαφτίσατε ως παράπλευρα θύματα.

Από γλωσσοπλαστικές δυνατότητες ήσασταν άριστοι. Από συγγραφικές δυνατότητες ήσασταν ακαταμάχητοι. Κάποιες από τις προκηρύξεις σας, τις διαβάζεις τις διαβάζεις και λες «Δίκιο έχουν αυτοί οι άνθρωποι›. Όταν όμως διαβάσεις πίσω από τις προκηρύξεις και μέσα από την σκληρή πραγματικότητα των δικογραφιών που υπάρχουν, τότε πραγματικά ανατριχιάζεις αφού έρχεσαι σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα και ότι η δράση σας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ποταμοί αίματος αθώων ανθρώπων, που δεν είχαν ενοχλήσει την κοινωνία πλην δυο – τριών – τεσσάρων περιπτώσεων.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να τα πούμε με το όνομά τους: λέτε οι αμερικάνικη Κυβέρνηση και η CIA έχει συνωμοτήσει εναντίον σας. Ποιοι είστε για να συνωμοτήσει η CIA και η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες; Όχι ότι δεν είναι ικανοί και να συνωμοτήσουν και να σενάρια να φτιάξουν και πολλά πράγματα να κάνουν, αλλά ποιοι είστε εσείς;

Ο κ. Γιωτόπουλος που έπινε τον καφέ του στο Ντακάπο, τη μακαρονάδα του στο Καπρίς και στην αστακομακαρονάδα του δεν ξέρω που, ο μόνιμος τρόφιμος των εκθέσεων, των έργων τέχνης και των δημοπρασιών των ακριβών έργων τέχνης, που καθημερινά κυκλοφορούσε στο Κολωνάκι και δεν κρυβόταν ως Μιχάλης Οικονόμου και τον ήξερε όλη η καλή κοινωνία και όλοι οι bonne viveur της Αθήνας; Ο κ. Κουφοντίνας που ακόμη αιωρείται στην ατμόσφαιρα το ερώτημα που δούλεψε και πότε δούλεψε και αν έχει κολλήσει ένα ένσημο οπουδήποτε στα χρόνια της ζωής του και δεν μπορεί να απαντήσει και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά και το χτίσιμο οικοπέδων, σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Που το βρήκατε κα Σωτηροπούλου; Εγώ ξέρω χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν μέρα – νύχτα και αυτοί και η γυναίκα τους και δεν έχουν κανένα σπίτι και είναι στο ενοίκιο. Αν μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα δάνειο από την Εργατική Εστία παίρνουν ένα τριαράκι στη Δραπετσώνα, στα Πετράλωνα, στον Κορυδαλλό ή σε μια άλλη γειτονιά και συνοικία των εργατουπόλεων της Αθήνας. Εσείς που τα βρήκατε;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Ο Βαρνάβας είναι Εκάλη;!

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Ο Βαρνάβας είναι ένα πάρα πολύ καλό προάστιο, πανάκριβο σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα παρακαλούσα πάρα πολύ να μην απευθύνεστε στους κατηγορούμενους γιατί δεν επιτρέπεται. Παρενθετικά μπορεί να λέτε η κυρία τάδε, ή ο κύριος τάδε που βρήκε εκείνο κλπ. Αλλά το να απευθύνεστε «Κύρια Σωτηροπούλου που το βρήκατε› νομίζω?.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Η κα Σωτηροπούλου μου μίλησε και από γαλατική ευγένεια της απάντησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γαλατική! Νομίζω ότι έχει λήξει.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Εξάλλου τι θέλετε να πω; Να μιλήσω για τον κ. Πρόεδρο ή για τον κ. Εισαγγελέα;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ να απευθύνεστε στο Δικαστήριο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Είπα πριν ότι έχουμε εκπτώσεις κατηγορούμενων. Πράγματι το λέω και το ισχυρίζομαι και θα προσπαθήσω να το στηρίξω. Είμαστε παντρεμένοι όλοι. Ποιος θα λείψει από το σπίτι του και το πρωί δεν θα λογοδοτήσει ενώπιον του Μονομελούς Κακουργιοδικείου της γυναίκας του; Ποιος θα λείψει; Και έχουν πει όλοι και στις προανακριτικές τους και τις ανακριτικές τους και ενώπιον του Δικαστηρίου νύχτες έκαναν παρακολουθήσεις, συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις και σε κάποια ταβερνάκια της γειτονιάς μου της Δραπετσώνας και ψάχνουμε να βρούμε πότε πήγαν και πού πήγαν και ποιοι πήγαν. Δεν ήξεραν οι γυναίκες τους, οι σύντροφοί τους πού έχουν πάει και τί κάνουν;

Θυμάμαι μια συνέντευξη της κας Αλίθια Ρομέρο «καλά δεν τον έβλεπες τον Σάββα που γύρναγε τραυματισμένος, μπαρουτοκαπνισμένος, σκισμένος;›. Λέει «μου είπε ότι έπεσε από το μηχανάκι›. Και πόσες φορές έπεφτε από το μηχανάκι; Κάθε φορά που έβαζε εκρηκτικά ο Σάββας γύριζε μπαρουτοκαπνισμένος στο σπίτι. Εκτός αν της είχε πει ότι δούλευε σε υπηρεσία εκρήξεων στα Νταμάρια.

Εν πάση περιπτώσει πέρα από την αστεία πλευρά του ζητήματος πιστεύει κανείς ότι οι γυναίκες των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης και ιδιαίτερα η κα Σωτηροπούλου που έχει συνδέσει τη ζωή της τις τελευταίες δύο δεκαετίες με δύο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης δεν γνώριζε; Είναι κανείς νουνεχής και εχέφρων και λογικός που μπορεί να πιστέψει ότι δεν ήξερε η κα Σωτηροπούλου και οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των πρωταγωνιστών της υπόθεσης την δική τους δραστηριότητα; Για να μην πω τις δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είπαν «είδαμε μαζί με τους άντρες που εκινούντο ύποπτα και γυναίκες›.

Στην δικιά μου την υπόθεση με τα ΜΑΤ υπάρχουν 7 μάρτυρες οι οποίοι δυστυχώς δεν εκλήθησαν, παραδείγματος χάρη ο κ. Αντώνης Κρητικός, δεν εκλήθησαν να καταθέσουν που είπαν «αναγνωρίζουμε μία γυναίκα με αυτά τα χαρακτηριστικά, με κοτσίδα τα μαλλιά πίσω η οποία λειτουργούσε ως συνεργάτης, ως συμπαραστάτης και ως πιθανό προκάλυμμα των αυτουργών της υπόθεσης›.

Υπήρξαν μάρτυρες σε αυτή την υπόθεση για να μην επεκτείνομαι που είπαν ότι και την προηγούμενη ημέρα είχαν δει ένα ζευγάρι να κινείται και εκ των υστέρων κατάλαβαν ότι αυτό ήταν κατόπτευση του χώρου. Αυτόν τον άντρα, το αντρικό μέλος του ζευγαριού τον περιγράφουν με τα ρούχα και με τα χαρακτηριστικά που την επόμενη ημέρα αποδεικνύεται ότι ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών, αυτός που φόραγε την τραγιάσκα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ποιος ήταν αυτός;

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Εσείς κ. Κουφοντίνα, έτσι λένε οι μάρτυρες. Την Σωτηροπούλου δεν την ήξεραν σαν όνομα αλλά πάντως είπαν μία γυναίκα πολύ κοντή, πολύ αδύνατη με κοτσίδα τα μαλλιά. Το λέει ο μάρτυρας κ. Αντώνης Κρητικός, εγώ δεν το λέω. Έχει καταθέσει 27/11/1985.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Συνήγορε, έχει αναγνωσθεί αυτή η κατάθεση; ¶μα δεν έχει αναγνωσθεί δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Γι’ αυτό είπα για έκπτωση μαρτύρων.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν πειράζει.... Λάσπη, λάσπη, λάσπη, κάτι θα μείνει. Και να βγω από δω πέρα κάτι θα μείνει. Πετάτε λάσπη έτσι.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Η συμπεριφορά σας είναι συμπεριφορά γυναίκας τρομοκράτη και δεν είναι συμπεριφορά γυναίκας που δεν ήξερε μέχρι χθες τί έκανε ο άντρας της.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Πάρτε τον.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Πάρτε τον; Έχεις πολύ μικρό ανάστημα, πάρα πολύ μικρό ανάστημα και κυρίως ηθικό ανάστημα για να μπορείς να σχολιάσεις και να λοιδορήσεις οποιονδήποτε από μας που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Συνήγορε, οι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Σας παρακαλώ, δεν επιτρέπεται αυτό. Με είδατε εμένα να μιλήσω άσχημα ποτέ σε κανέναν; Κάντε μου την χάρη.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Μπορεί να μου κάνει μία διευκρίνιση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι κα Σωτηροπούλου. Στο τέλος μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Ήταν ..... ομολογίες ναι ή ου; Ειλικρινείς, ναι ή ου;

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Ποιες ομολογίες;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Αυτές που επικαλείστε.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Του κ. Κρητικού, ναι. 27/11/85, σας λέει τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναγνώσθηκαν αυτές και παρακαλώ να μην γίνεται χρήση.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: 27/11/85 καταθέτει ο άνθρωπος. Επειδή δεν τους κάλεσαν εδώ με τις διαδικασίες που εσείς θα μας πείτε γιατί δεν τους καλέσανε. Γιατί αποκρύψανε στοιχεία μαρτύρων που ήταν αυτόπτες; Αυτό έκανες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να της λέει ότι έχει μικρό ηθικό ανάστημα και ο κ. Πρόεδρος να μην παρεμβαίνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακάλεσα. Τί να κάνω; Θέλετε να πάρω κανένα 45άρι κι εγώ εδώ πέρα;

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Μυλωνά, εσείς αισθάνεστε αδικημένος ή εκπροσωπείτε την κα Σωτηροπούλου;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ προσωρινά εκπροσωπώ την κα Σωτηροπούλου επειδή λείπουν οι άλλοι συνάδελφοι, γι’ αυτό το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ όχι προς τον κατηγορούμενο. Ποτέ δεν τον μειώνουμε, ποτέ δεν απευθυνόμαστε σε αυτόν προσωπικά. Σας παρακαλώ πολύ.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μειώνω κανέναν, δεν απευθύνομαι προσωπικά αλλά δέχομαι δεκάδες παρεμβάσεις. Όταν με προκαλούν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω, ξεκάθαρα πράγματα. Γιατί δεν παρεμβαίνει κανένας άλλος κατηγορούμενους; Με προκαλούν και θα απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Συνήγορε, να μιλάτε σε τρίτο πρόσωπο. Εγώ δεν κάθομαι εδώ να κάνω δίκη επί της δίκης ποιος άρχισε και ποιος αυτό...

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Όταν σχολιάζω την δράση της κας Σωτηροπούλου και του κ. Κουφοντίνα στον τρίτο πρόσωπο θα το πω; Τί λέτε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην τα λέτε σε πρώτο πρόσωπο, σε τρίτο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Είπα «ο κ. Κουφοντίνας έκανε αυτό, η κα Σωτηροπούλου έκανε το άλλο›.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η κα Σωτηροπούλου δεν κατηγορείται για κάποια πράξη εναντίον των πελατών τους οποίους εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος συνήγορος πολιτικής αγωγής. ....ατόπημα.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Μυλωνά, μαθήματα δικονομίας στο Πανεπιστήμιο αν σας βάλουν ποτέ. Καθίστε κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τώρα κ. Πρόεδρε η προσβολή επεκτάθηκε στον συνήγορο. Ξεκίνησε προσβάλλοντας την κατηγορουμένη, συνεχίζει προσβάλλοντας τον συνήγορο. Τί άλλο θα πει στη συνέχεια; Θα προσβάλλει και τους Δικαστές φαντάζομαι έτσι όπως πάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο συνήγορος έχει όπως ξέρετε και τις ευχές μας να έχει επιτυχία και στο Πανεπιστήμιο και παντού. Δεν έχουμε με κανέναν σας τίποτα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν αφορά αυτή τη δίκη το θέμα αυτό.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Πέντε μήνες έχει δώσει δείγματα συμπεριφοράς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σίγουρα αφορά αυτή την δίκη ότι ο κ. συνήγορος δεν εκπροσωπεί θύματα από κάποιες ενέργειες της κας Σωτηροπούλου απ’ όσα γνωρίζω. ¶ρα έχει ένα πρόσθετο νομικό λόγο να μην δικαιούται να μιλάει για την κα Σωτηροπούλου.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Τί λέτε κύριε; Αν υπάρχει συμμετοχή στο χτύπημα που εγώ ισχυρίζομαι ότι έχει συμμετοχή θα μου απαγορεύσετε να αγορεύσω και να πω τις σκέψεις μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι η συμμετοχή κ. Συνήγορε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) .... σεναρίων επιστημονικής φαντασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα εκτιμηθούν και γι’ αυτό έχετε το λόγο τελευταίοι.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Βλάχο, από σας δεν το περίμενα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν κάνετε λίγο υπομονή; Μην σας εκνευρίζουν τα πράγματα διότι ότι σας εκνευρίζει αρχίζουμε κι εμείς και λέμε «για να τους πειράζει;›.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για κείνους το λέω. Εσείς έχετε αυτόματα response. Εσείς δεν τα ελέγχετε. Όταν σας λέτε κάτι και θεωρείτε ότι είναι άδικο φυσικά θα έχετε τα response. Έχετε κάποια ανταπόκριση αυτόματη. Δεν είπα για σας τίποτα. Μπορούμε να συνεχίσουμε σε ηρεμότερο τόνο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μεγάλη απορία στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού και σε μας τί έγιναν τα κλεμμένα. Πού είναι η λεία των τραπεζών; Είτε αυτά που είναι στο κατηγορητήριο, είτε αυτά που οι ίδιοι ομολογούν ότι έκαναν, που κάνουν σημαντικά έκπτωση στα ποσά. Και πάλι όμως σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στα τετράδια υπολείπονται κολοσσιαία κεφάλαια. Αν λάβουμε υπόψη τις απολογίες-ομολογίες των μικρών κατηγορουμένων, ηλικιακά μικρών ότι μας έδιναν τα έξοδα κινήσεως να πάμε στο λεωφορείο ή να πληρώσουμε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από κει και πέρα περισσεύουν κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Απ’ ότι φάνηκε από αυτή τη διαδικασία ο διαχειριστής αυτών των χρημάτων υπήρξε ο κ. Κουφοντίνας. Απ’ ότι φάνηκε από κάποιες άλλες απολογίες ένα μέρος από αυτά διοχετεύθηκαν, εστάλησαν, εδόθηκαν στον κ. Γιωτόπουλο. Αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές έχουμε; Όταν (θα το σημειώσω) κάποιοι από τους κατηγορουμένους, ο κ. Κονδύλης αν θυμάμαι καλά είχε πει στην απολογία του «δεν πήρα ποτέ λεφτά και από ιδεολογία δεν θα έπαιρνα ούτε ένα χιλιάρικο γιατί την συμμετοχή μου σε ότι έκανα› ότι ήταν αυτό που έκανε. «Από ιδεολογία δεν θα έπαιρνα ούτε ένα χιλιάρικο, ούτε μου δόθηκε ποτέ›. Τουναντίον γι’ αυτό είπα ότι κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών είχαν αναγάγει σε ανθηρό βιοποριστικό επάγγελμα τις ληστείες με επικάλυψη από «λίγη δραστηριότητα› με χτυπήματα κατά τυφλών στόχων.

Δυστυχώς αυτή η άποψη περί τυφλών στόχων πλημμύρισε σε αυτή την αίθουσα διότι αποδείχθηκε ότι το 90% των στόχων υπήρξαν άνθρωποι που δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο, με τους μεγαλοπαράγοντες, με αυτούς που εν πάση περιπτώσει παραδοσιακά θεωρούνται ότι είναι οι κραταιοί του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν βρήκαν έναν λόγο συμπάθειας για τα αθώα θύματά τους και όταν αυτά εδώ εκλιπαρούσαν μία απάντηση «γιατί χτυπήσατε εμάς; Ποια ήταν τα κριτήριά σας και τα κίνητρά σας και εν πάση περιπτώσει έστω και την ύστατη στιγμή ενώπιον του ακροατηρίου πείτε έναν λόγο συμπάθειας›. Δεν του περίσσευε. Τουναντίον είναι υπέρμαχοι των όποιον δικαιωμάτων τους όταν νομίζουν και θεωρούν ότι έστω λεκτικά θίγονται από οποιονδήποτε σε αυτή την αίθουσα. Βλέπετε με τί πάθος διεκδικούν. Τί διεκδικούν; Να στερήσουν το δικαίωμα κριτικής σε όποιους πάνε κόντρα στις δικές τους απόψεις και στις δικές τους δραστηριότητες.

Τους έχετε αντιμετωπίσει 5 μήνες με περίσσευμα υπομονής, επιείκειας και τεράστια αποθέματα ψυχικής αντοχής αφού συχνά η συμπεριφορά τους όχι μόνο πρέπουσα δεν είναι. Σας λοιδορούν, υβριστικές φράσεις έχουν ακουστεί σε αυτή την αίθουσα από τους κατηγορουμένους για μέλη του Δικαστηρίου και τους έχετε επιφυλάξει μεταχείριση αδιανόητη για οποιαδήποτε κατηγορία οποιονδήποτε άλλων κρατουμένων.

Αυτά πιστεύω θα τους τα λένε οι συνάδελφοι της υπεράσπισης που είναι έμπειροι από το ποινικό ακροατήριο και από το Ποινικό Δικαστήριο. Ποιος τους είπε ότι οι προανακριτικές και οι ανακριτικές δεν ισχύουν; Για ποιους εκβιασμούς και για ποια βασανιστήρια μιλάμε; Η τηλεοπτική τους εικόνα την περίοδο της σύλληψής τους ήταν καθημερινά χιλιάδες σποτ σε όλα τα Κανάλια, σε όλες τις τηλεοράσεις. Είδε κανείς χτυπημένο ή βασανισμένο ή έστω με ένα μαυρισμένο μάτι τον κ. Τζωρτζάτο, τον κ. Χριστόδουλο. Η πολυτελής ιατρική νοσηλεία που επεφύλαξαν στον Σάββα Ξηρό αν υπάρχει δικαιοσύνη και ίχνος ευαισθησίας σε αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε τους γιατρούς του να τους αναγορεύσει ισοβίως σε «αγίους› του όταν την ίδια στιγμή ο άλλος ο χτυπημένος από αυτούς ο δόλιος ο Εισαγγελέας οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε γιατί δεν έτυχε της νοσηλείας και της ιατρικής φροντίδας που έτυχε ο Σάββας Ξηρός.

Σήμερα έρχεται ο κ. Σάββας και λέει «με βασάνισαν, μου απέσπασαν βιαίως, δολίως, απαραδέκτως αντιδικονομικώς -και όλα τα στερητικά «α› μπροστά- τις ομολογίες που μου έχουν αποσπάσει›. Δεν είπε όμως ότι αυτές οι ομολογίες, αυτές οι καταθέσεις οι αληθείς είναι. Δεν το ακούσαμε 5 μήνες τώρα ότι δεν είναι αληθείς, είναι ψεύτικες. Ο καυγάς γίνεται και οι συνήγοροι υπεράσπισης μάχονται και καλά κάνουν στα πλαίσια της δουλειάς τους όχι για να μας πουν ότι δεν είναι αληθείς οι ομολογίες αλλά για να μας πουν ότι ελήφθησαν με απαράδεκτο και αντιδικονομικό τρόπο.

Ακούσατε κανέναν να πει αυτούς τους μήνες ότι ο κ. Σάββας Ξηρός αναγκάστηκε σε ψευδείς καταθέσεις; Κανείς δεν το είπε. Είπαν με αντιδικονομικό τρόπο και οφείλουν να αποδείξουν ποιος είναι ο αντιδικονομικός τρόπος. Αν τον αποδείξουν κ. Πρόεδρε εγώ θα εισηγηθώ στο Δικαστήριό σας, ή αν απέδειξαν ότι πράγματι αυτές οι καταθέσεις-ποταμοί τους οποίους αγνοούσε παντάπασι η ελληνική πολιτεία και η Ελληνική αρμόδια Αντιτρομοκρατική Αστυνομία, αυτοί ήταν που μας οδήγησαν στη σύλληψη και στο ξήλωμα του δικτύου της 17Ν.

Τα ήξερε δηλαδή ο κ. Διώτης και ο κ. Σύρος; Ήξερε τον κ. Κουφοντίνα, τον κ. Ψαραδέλλη, τον κ. Παπαναστασίου, τον κ. Γιωτόπουλο, επιλεκτικά τους βλέπω μπροστά μου και τα λέω. Κύριε Ψαραδέλλη, δεν σας ήξερε, ασφαλώς δεν σας ήξερε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Με ήξερε πολύ καλά.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Πώς σας ήξερε κ. Ψαραδέλλη; Εσείς στη Χιλιαδού κάνατε ψάρεμα και μπάνιο. Πού σας ήξερε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεωρητικά να σκεφτείτε. Όταν θα αγορεύουν οι συνήγοροί σας να είναι από κάτω οι συγγενείς των θυμάτων και να μην τους αφήνουν τους ανθρώπους να κάνουν την δουλειά τους. Τί θα κάνω εγώ; Θα εκκενώνω το ακροατήριο; Θα απαντήσει τελευταίος ο συνήγορός σας. Και σε σας θα σας δοθεί ο λόγος αν θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη, σας βλέπω μπροστά μου και λέω «τον κ. Ψαραδέλλη› σταχυολογώντας πρόσωπα από τους κατηγορουμένους. Από σας δεν ξέρω τίποτα. Ούτε ξέρω, ούτε ήξεραν. Ήξεραν οι Ξηροί όμως και ήξερε και ο Χριστόδουλος και ήξερε και ο Σάββας και ήξερε και ο Τζωρτζάτος. Αυτοί σας έδωσαν. Εμείς σας δώσαμε; Σας ήξερε κανείς; Σας ήξερε η ελληνική πολιτεία; Σας ήξερε η Ελληνική Αστυνομία;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τριάντα χρόνια με ξέρει.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Σας ήξεραν, ήσασταν μέλος μιας Οργάνωσης και είχατε πάει και σε πέντε πορείες. Πώς σας ήξεραν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: ¶ντε μπράβο.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: «¶ντε μπράβο›, σοβαρή κουβέντα κάνουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκτίθεστε κ. Ψαραδέλλη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν εκτίθεμαι κ. Εισαγγελέα καθόλου. Κάθε μέρα στα Κανάλια ήσασταν.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Αυτό θα πει ότι έχω κάτι να πω κ. Ψαραδέλλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν ακούτε εμένα να μην παρακολουθείτε πάρα πολύ τηλεόραση;

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη, και οι δικοί σας δικηγόροι βγαίνουν στα Κανάλια και βγαίνουν πιο πολύ από μένα για το θέμα της 17Ν.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν το σχολιάζω.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Δεν το σχολιάζετε αλλά σας ενοχλεί η αλήθεια. Σας ενοχλεί! Κύριε Πρόεδρε, η 17Ν ήταν μία Οργάνωση η οποία είχε διαλυθεί και έχανε και τα τελευταία στοιχεία-ίχνη αξιοπρέπειάς τους κατά την σύλληψή τους. Κορυφαίο γεγονός ήταν η παράδοση του κ. Κουφοντίνα ο οποίος αν θέλετε πέραν των όσων αρνητικών λέγω για την δραστηριότητά του και για την συμμετοχή του ως πρωτεργάτη και πρωταγωνιστή της 17Ν οφείλω να του αναγνωρίσω ότι αυτός έσωσε την χαμένη τιμή της 17Ν σε κείνο το στάδιο των συλλήψεων και των ομολογιών κι αν θέλετε η πολιτεία έκανε και ένα άλλο λάθος. Έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Κουφοντίνα μέσα στη φυλακή μπαίνοντας στον ίδιο χώρο, τον ίδιο περίγυρο, στα ίδια κελιά με τους υπολοίπους να τους οδηγήσει σε αυτές τις «αθρόες ανακλήσεις› των προανακριτικών και των ανακριτικών.

Βέβαια είναι η συμπεριφορά του και η στάση του από την ημέρα της παραδόσεώς του μέχρι σήμερα συνεπεστάτη. Είναι ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη λογική, σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Αλλά να πω και κάτι, όταν μιλάμε όμως για τον κ. Γιωτόπουλο ο κ. Κουφοντίνας έχει παρέμβει πολλές φορές και έχει πει δεν είχε αρχηγό η Οργάνωση. Δεν είπε ποτέ «δεν ήταν ο Γιωτόπουλος μέλος της Οργάνωσης›. Δεν το λέει και ο κ. Κουφοντίνας. Λέει «δεν είχε αρχηγό η Οργάνωση›, γι’ αυτό μάχεται ο κ. Κουφοντίνας.

Δεν είπε ποτέ στους 5 μήνες στις δεκάδες παρεμβάσεις του «δεν είναι μέλος της Οργάνωσης, αφήστε τον άνθρωπο να φύγει, είναι αθώος›. Εμείς δεν περιμένουν να πει «ξέρετε, ο α΄ , ο β΄, ο γ΄ είναι μέλη της Οργάνωσης, έχουν δραστηριότητα ενεργή›, αυτό δεν περιμένουμε να το πει αλλά περιμέναμε να πει «αυτός και αυτός δεν ήταν μέλη της Οργάνωσης› και δεν το έχει πει για κανέναν από τους σήμερα κατηγορούμενους και κρατούμενους, για τους περισσότερους εν πάση περιπτώσει. Για τον κ. Γιάννη Σερίφη δεν έχω να πω τίποτα.

Αυτά είναι κάποιες λεπτομέρειες που ενδεχομένως στον ορυμαγδό των εντυπώσεων, στον ποταμό, στον χείμαρρο των ακουσμάτων να ξεφεύγουν από το κρίσιμο εκείνο κρησάρισμα των σημαντικών πληροφοριών και στην άρνησή του ο κ. Κουφοντίνας μας παρέχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Είναι σημαντικό στοιχείο, δεν είπε ποτέ «ο Γιωτόπουλος δεν είναι μέλος της Οργάνωσης›. Εκόπτετο απλώς περί του ότι η Οργάνωση δεν έχει αρχηγό.

Για την οικογένεια των αδελφών Ξηρών έχω να πω ότι δεν είναι τραγικά πρόσωπα όπως κάποιοι είπαν στην διαδικασία. Έχω να πω ότι έχουν στην κυριολεξία κατέλθει στο τελευταίο κατώφλι, στο πιο χαμηλό κατώφλι της σκάλας της αξιοπρέπειας. Είπαν, δεν είπαν, ομολόγησαν, τα πήραν πίσω, δίνανε συνεντεύξεις τηλεοπτικές και ο κ. Χριστόδουλος και άλλα μέλη της οικογενείας και στη συνέχεια τα έπαιρναν πίσω.

Δεν ρωτήθηκε ο κ. Σάββας Ξηρός πώς βρέθηκε να είναι εκλεκτός πελάτης κάποιων τραπεζικών καταστημάτων πέριξ της Πλατείας Κολωνακίου; Εκλεκτός πελάτης. Έμπαινε ο Σάββας και σηκωνόντουσαν οι υπάλληλοι όρθιοι γιατί ήταν πολύ καλός πελάτης των συγκεκριμένων καταστημάτων με τραπεζικούς λογαριασμούς, με καταθέσεις κλπ. Ουδείς ασχολήθηκε. Εκείνος έχει αναγάγει σε σημεία του «φωνάξτε τους γιατρούς να σας πουν ότι με βασάνισαν, ότι μου έκαναν ορούς και ότι μου απέσπασαν τις ομολογίες μου υπό την επήρεια φαρμάκων›.

Τα ίδια όμως είπε και ο Χριστόδουλος και από κοντά ήρθε και ο Βασιλάκης. Ο Βασιλάκης ο οποίος αν θέλετε στη νεανική του αφέλεια ή στη νεανική του ειλικρίνεια ή στο φορτισμένο κλίμα της στιγμής που ο αδελφός του χαροπάλευε είπε «να τα πούμε όλα, κάποιοι τον Σάββα τον έδωσαν›. Και τα είπαν όλοι και οι τρεις αδελφοί και μιλάνε για πρόσωπα, μιλάνε για πράγματα, μιλάνε για χτυπήματα, μιλάνε, μιλάνε. Τώρα δεν λένε τίποτα. Ούτε καν εμφανίζονται στην αίθουσα Δικαστηρίου.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Για τις τράπεζες κάτι είπατε.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Έχουμε κι εμείς τις δικές μας πληροφορίες.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Οι οποίες προέκυψαν από την διαδικασία φαντάζομαι.

Β. ΤΑΟΥΞΗΣ: Ναι, κύριε από την διαδικασία. Ήρθε υπάλληλος τραπέζης και κατέθεσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διακόψουμε 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή