Προσαγωγή 22χρονου για τους πυροβολισμούς στην κηδεία Ντερτιλή

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 15:10
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Πλήθος κόσμου χειροκροτεί στο Α Νεκροταφείο καθώς εξέρχεται από την εκκλησία η σορός του Νικόλαου Ντερτιλή.Ο τελευταίος έγκλειστος εκ των πραξικοπηματιών της Χούντας πέθανε προχθές στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά από οξύ εγκεφαλικό, σε ηλικία 93 ετών.

A- A A+

Στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής προσήχθη 22χρονος Ελληνας για τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του τελευταίου κρατούμενου πραξικοπηματία της Χούντας Νικόλαου Ντερτιλή στο Α' Νεκροταφείο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκαν 21 κάλυκες και πτυσσόμενο στιλέτο.

Σε βάρος του 22χρονου, που αύριο Παρασκευή οδηγείται στον εισαγγελέα, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε απο τη ΓΑΔΑ, συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που πυροβόλησαν επανειλημμένως την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Η κηδεία έγινε παρουσία αρκετών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρόντες επίσης, ο Κώστας Πλεύρης, ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νικόλαο Ντερτιλή «ήρωα σαν τον Κολοκοτρώνη».

«Τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλώ». παρατήρησε, ενώ για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι ότι έχει μια παραποιημένη δημοκρατία.

Στεφάνια έστειλαν οι Στυλιανός Παττακός και Δέσποινα Παπαδοπούλου.

 Αμέσως μετά την τελετή και έξω από την εκκλησία, νοσταλγοί της Επταετίας φώναξαν τα συνθήματα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», «Δόξα και τιμή στον Νίκο Ντερτιλή» και «αλήτες, προδότες, πολιτικοί». 

Την ώρα του ενταφιασμού κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πυροβόλησαν στον αέρα. Ακολούθησε η προσαγωγή του 22χρονου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς για όσα έγιναν στο Α' Νεκροταφείο.

Η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα μητροπολίτη - κήρυκα του μίσους - μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα, ήταν το αιχμηρό σχόλιο της Αγ. Κωνσταντίνου. 

Ακολούθησε σε οξύ τόνο η απάντηση της Χρυσής Αυγής, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς δεν σεβάστηκε τη μνήμη ενός παρασημοφορημένου στρατηγού, του Νικολάου Ντερτιλή, ο οποίος παρέμεινε δεσμώτης για 38 χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην μνημονιακή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, απαγόρευσε προ δυο μηνών στον στρατηγό να παρευρεθεί στην κηδεία του γιου του, καθώς του ζήτησε προηγουμένως να υπογράψει δήλωση. Ο Νικόλαος Ντερτιλής παρέμεινε απροσκύνητος στο σάπιο μεταπολιτευτικό καθεστώς μέχρι το τέλος».

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας για τα γεγονότα στην κηδεία, έκανε λόγο για ένοχη σιωπή της Πολιτείας.

«Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της. Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους», τόνισε.

Την αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως σημειώνει, αποτελεί μνημείο λαϊκισμού και μικροκομματικής «πονηριάς».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί (ή παριστάνει ότι αγνοεί) πως η ελληνική Αστυνομία προσήγαγε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κηδείας συγκεκριμένο άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 21 κάλυκες, ενώ ερευνά και την εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση των πυροβολισμών.

«Επιτέλους, ας ενημερώνονται καλύτερα τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος και ας σταματήσουν να υποκύπτουν στον πειρασμό της διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων», καταλήγει.

Τα γεγονότα καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή μετατράπηκε σε σόου της ακροδεξιάς, «χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή».

Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου», δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς.

Σύντομα ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί και η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

«Τον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή προσκύνησαν με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Αυτοί, τύπου Ντερτιλή, είναι οι εκφραστές τους, ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις τους» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή