Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας δόθηκε σήμερα στη Βουλή, με τον υπουργό Γ. Βρούτση να μιλά για επίθεση, βίαιες ενέργειες και προοπηλακισμούς από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο γραφείο του, καθώς και για απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από στελέχη του ΚΚΕ. Σκληρή απάντηση από το κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη. Βαρείς χαρακτηρισμοί για τον υπουργό από το βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ίσως είναι η πιο δυσάρεστη στιγμή από τους επτά μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο για να καταγγείλω αυτές τις ενέργειες τις βίαιες, τα έκτροπα και τους προπηλακισμούς που έγιναν χθες στο υπουργείο Εργασίας αλλά και για κάτι ακόμα: να αποκαταστήσω την αλήθεια, μια αλήθεια που βιάστηκε και αυτή χθες και σήμερα στα κανάλια από εκπροσώπους του ΚΚΕ με σκοπό να διαστρεβλώσουν μια πραγματικότητα που δυστυχώς δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί διότι μιλάνε τα γεγονότα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός.
Το υπουργείο Εργασίας, σημείωσε, «είναι αφύλαχτο». «Είναι ένα φιλειρηνικό υπουργείο, ένα υπουργείο στο οποίο συζητιώνται με τους εργαζόμενους, με τους συνδικαλιστές οι απόψεις με κοινωνικές ομάδες. Κρατήστε το αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία για την συζήτησή μας: είναι αφύλαχτο. Δεν υπάρχουν εμπόδια το να μπει κάποιος στο υπουργείο, μπορεί κάποιος να μπει και να φθάσει στο υπουργείο στην πόρτα μου, στο γραφείο μου, μέσα σε ένα λεπτό. Όλο αυτό το διάστημα κρατήστε το δεύτερο, δεν υπήρξε κοινωνική ομάδα, συνδικαλιστική ομάδα με την οποία να μην συζήτησα», επεσήμανε, «και το κάνω συνεχώς. Και θα το κάνω συνεχώς»
«Χθες το πρωί», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Βρούτσης, «ξαφνικά μπήκαν στο υπουργείο 35 άτομα, πέρασαν σκάλες, ανέβηκαν, οργανώθηκαν στον έβδομο όροφο και ξαφνικά έγινε επίθεση στο γραφείο μου, μπαίνοντας μέσα, παραβιάζοντας τα πάντα, μια ομάδα που δεν είχε ζητήσει ραντεβού να με δει, μια ομάδα που παρότι έφθασε έξω από το γραφείο μου δεν ζήτησε πάλι να με δει, μπήκαν μέσα ανατρέποντας τα πάντα χτυπώντας την αστυνομική μου φρουρά, σπρώχνοντας τις κοπέλες του γραφείου μου και αναποδογυρίζοντας και σπάζοντας την δημόσια περιουσία. Αυτή είναι η εικόνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«Ακουσα από την κ. Παπαρήγα να ζητεί το βίντεο από τις χθεσινές εχθροπραξίες, όμως το υπουργείο δεν έχει βίντεο. Βίντεο όμως και φωτογράφος συνόδευε την ομάδα κρούσης», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης και ζήτησε «να το φέρουν εδώ να το δει ο λαός».
Ο υπουργός έχει ξεπεράσει κάθε όριο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και τον κατηγόρησε ότι εκτός από τις ακραίες απόψεις που εκφράζει, καταφεύγει σε ωμά ψέμματα και οργανωμένες προβοκάτσιες που στερούνται και καλής σκηνοθεσίας.
«Τι συνέβη λοιπόν χθες; Σαράντα συνδικαλιστές, πρόεδροι από τα μεγαλύτερα σωματεία και ομοσπονδίες της Ελλάδας πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο γραφείο του κ. Βρούτση. Αυτό έκαναν. Όπως έχει γίνει εκατοντάδες φορές. Με ονοματεπώνυμο και με τα πρόσωπά τους καθαρά. Όχι κρυμμένοι. Και με καμία έφοδο».
«Ανέβηκαν στον όγδοο όροφο που είναι το γραφείο του κ. Βρούτση και ο οποίος έφυγε, παρεπιμπτόντως και δεν έχει άμεση εικόνα. Αρνήθηκε να τους δει, τους επιτέθηκε η φρουρά και σε λίγο ενώ υπήρξε η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία να δει μια αντιπροσωπεία και οι υπόλοιποι να φύγουν κάλεσε τα ΜΑΤ και τα ΜΑΤ έκαναν εισβολή. Ακολούθησαν συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και χρήση χημικών σε κλειστό χώρο», υποστήριξε ο κ. Παφίλης.
Προηγήθηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του υπουργού Εργασίας από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, ο οποίος κατά τη συζήτηση ερώτησής του για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποκάλεσε τον κ. Βρούτση «μαριονέτα του μεγάλου κεφαλαίου» και «νεκροθάφτη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», που «πρωτοστατεί για να πέσει κι άλλο το μεροκάματο, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών».
«Οι νόμοι ισχύουν έναντι όλων και κανείς δεν δικαιούται να καταλαμβάνει το γραφείο κάποιου άλλου και να ασκεί βία. Το ΚΚΕ θα δεχόταν με χαρά κάποιον που θα πήγαινε να κάνει κατάληψη στον Περισσό;» απάντησε ο υπουργος Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Το εργατικό κίνημα δεν είναι δυνατό «να κάτσει στα αυγά του και να πει "αφού αυτοί είναι οι νόμοι, τι να κάνουμε"», επανήλθε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οι νόμοι, συμπλήρωσε ο κ. Κατσώτης, εκπροσωπούν την αστική τάξη, συντρίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, ενώ αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, μίλησε για «μια απλή διαμαρτυρία 35 ανθρώπων, που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους, για την προκλητική δήλωση του κ. Βρούτση ότι οι συντάξεις που παίρνουν είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων».
«Η Ελλάδα έχει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά έχει εκλεγεί μετά από δημοκρατικές εκλογές», απάντησε εκ νέου ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι από όσο γνωρίζει, «το ΚΚΕ έχει δεχθεί τη συνταγματική νομιμότητα και η χθεσινή ενέργεια δεν ήταν μέσα στο πλαίσιο αυτό».
Η κυβέρνηση θέλει έναν πολίτη φοβισμένο, αναξιοπρεπή και ταπεινωμένο, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και τις διώξεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Όπως τόνισε ο βουλευτής, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί το «χουντικής κοπής εργαλείο» της πολιτικής επιστράτευσης.
Η τρικομματική κυβέρνηση, συνέχισε, είναι φοβισμένη γιατί η πολιτική της δεν βρίσκει απήχηση ακόμη και στους δικούς της ψηφοφόρους και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων με μια εκστρατεία αυταρχισμού, εκφοβισμού και χειραγώγησης.
Παράλληλα κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει με έναν ακραία ασυνήθιστο τρόπο σε αυταρχισμό αλλά και σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αυτό που έκαναν 35 επώνυμοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι τις φθορές στο υπουργείο τις προκαλεσε η αστυνομία. «Μετά τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μπούκαρε η αστυνομία και κάλεσαν τα ΜΜΕ ώρες μετά. Πώς μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά έγιναν από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και όχι από την αστυνομία ή από κάποιους που σκηνοθέτησαν μέσα σ’ αυτές τις ώρες τις ζημιές;», αναρωτήθηκε.
«Σας έβαλαν να κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Μην την κάνετε και με μεθόδους που μυρίζουν άσχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Βρούτση.
Σε δηλώσεις από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε πως η δίωξη των 35 συλληφθέντων του ΠΑΜΕ για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ζητούσαν έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει ακόμα και τα διαβήματα στους υπουργούς.
Tη συμπαράσταση τους προς τους 35 συλληφθέντες του ΠΑΜΕ εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Την ώρα που η κυβέρνηση κάθεται «σούζα» μπροστά στην τρόικα η οποία παρανομεί, καταλαμβάνει υπουργεία και διαλύει την χώρα, την ίδια στιγμή επιστρατεύει το δόγμα Δένδια, «νόμος και τάξη», προκειμένου να τρομοκρατήσει τον μαχόμενο ελληνικό λαό και να καθυποτάξει τη δράση συνδικαλιστικών στελεχών, όπως έκανε με τους 35 συλληφθέντες του ΠΑΜΕ, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς
«Τα προβλήματα των αγροτών και των ασφαλισμένων λύνονται με διάλογο στη βάση θετικών και ρεαλιστικών προτάσεων. H τεχνητή ένταση και η επίδειξη "πυγμής" δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, κύκλοι της Ιπποκράτους -τους οποίους επικαλείται ΑΜΠΕ- πήραν αποστάσεις από συνδικαλιστικές και κυβερνητικές πρακτικές που οδηγούν στην πόλωση και το διχασμό, όπως λένε. Όπως αναφέρεται σε «άτυπη ενημέρωση» προερχόμενη από τους ίδιους κύκλους, «μόνο μέσα από το διάλογο, τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορεί να βγει ο τόπος από την κρίση».
Τονίζουν επίσης ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες πρέπει όλοι να τηρούν υπεύθυνη στάση για την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης και δεν επιτρέπονται ούτε παράλογες απαιτήσεις και μέθοδοι του παρελθόντος ούτε και ακραίες επιδείξεις πυγμής. Και προσθέτουν ότι «η τυφλή αναμέτρηση δεν οδηγεί σε λύσεις».
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονη κριτική σε όσους κλείνουν δρόμους και λιμάνια ή δημιουργούν αφόρητη κατάσταση με τις πολυήμερες απεργίες. Και επισημαίνει σε όσους «ξορκίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό», τελικά τον προκαλούν με τέτοιες επιλογές.
Σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, εξίσου έντονη είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, η οποία καλείται «να εξαντλεί τα περιθώρια διαλόγου, να εξηγεί τις επιλογές της και να αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας δίνοντας αξιόπιστες λύσεις». Τονίζεται μάλιστα ότι «ο διάλογος και η προσπάθεια συνεννόησης δεν μπορεί να υποκαθίστανται από μηχανισμούς καταστολής, ενώ γίνεται λόγος για «άστοχη και υπερβολική χρήση αστυνομικών παρεμβάσεων».
Στην «άτυπη ενημέρωση» αναφέρονται ορισμένα ζητήματα από τα οποία είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα αν δεν υπάρξει διάλογος και συνεννόηση. Τέτοια είναι το νομοσχέδιο για τη Ναυτιλία και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που τροφοδοτούνται από τα προβλήματα των παραγωγών.
Από την Ιπποκράτους τονίζεται ότι πρέπει άμεσα να αρχίσει διάλογος με την ΠΝΟ για την εξεύρεση λύσεων «που θα διευκολύνουν την απασχόληση των ναυτικών, θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και κυρίως την εξυπηρέτηση των νησιωτών μας».
Σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών εκτιμάται ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να απαντηθούν θετικά και το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ασκήσει «πολύ μεγάλη επιρροή και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σε επίπεδο συναρμοδίων υπουργείων», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα. Όπως επισημαίνεται, ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να θέσει τα θέματα αυτά στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα ζητήσει να προσέλθουν και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η Ιπποκράτους επαναφέρει την πρότασή της για τη «θέσπιση αγροτικού πετρελαίου και ζητεί να εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων όσοι αγρότες είναι κάτω από ένα ύψος εισοδήματος και να ισχύσει η έκπτωση των 2100 ευρώ, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς. Επαναφέρει επίσης και την πρόταση νόμου για την προστασία των ευπαθών ομάδων, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται το συνταξιοδοτικό των αγροτών.
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άγρια καταστολή, τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς στελεχών και διαδηλωτών του ΠΑΜΕ», τονίζοντας πως «το δόγμα της μηδενικής ανοχής που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι έχει θεσμικό και κατασταλτικό περιεχόμενο στην προσπάθεια επιβολής με κάθε τρόπο του μνημονίου της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής».
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για ποινικοποίηση των απεργιών, των διαμαρτυριών, σημειώνοντας πως μαζί με τις συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων «δείχνουν την επιστροφή της χώρας σε περιόδους πολιτικής ανωμαλίας». Προσθέτει πως μοναδική απάντηση είναι η συλλογική δράση, η συνέχιση και η διεύρυνση των αγώνων των εργαζομένων «για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας».