Χανς Μπλιξ : «Δεν ήταν δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ»

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 11:40
A- A A+

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC, ότι, ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν δικαιολογημένος και ότι Βρετανοί και Αμερικανοί «διόγκωσαν» τις πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιών.

«Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένος», δήλωσε ο Μπλιξ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί «θα μπορούσαν να περιμένουν και να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις για μερικούς μήνες».

«Η υπομονή την οποία (Ουάσινγκτον και Λονδίνο) ζητούν σήμερα για λογαριασμό τους, είναι κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιδείξουν πριν από τον πόλεμο», τόνισε.

Συγκρίνοντας την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο με τους κυνηγούς μαγισσών του Μεσαίωνα, ο Μπλιξ τόνισε ότι οι δυο αυτές χώρες έπεισαν τους εαυτούς τους ότι έχουν στοιχεία τα οποία στη συνέχεια αναίρεσαν, συμπεριλαμβανομένων παραποιημένων εγγράφων, για δήθεν απόπειρες αγοράς ουρανίου από το Ιράκ για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

«Αυτό που επικρίνουμε είναι η τακτική της υπερβολικής διαφήμισης. Γνωρίζουμε ότι οι διαφημιστές θα διαφημίσουν ένα ψυγείο με λόγια πολλά από τα οποία δεν πιστεύουμε, όμως περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να είναι πιο σοβαρές και να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία», τόνισε ο Μπλιξ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή