Επιτυχής εκτόξευση πυραύλου με δορυφόρο από τη Νότια Κορέα

Κίνηση με συμβολισμό, λίγες εβδομάδες μετά από αντίστοιχη ενέργεια της Βόρειας Κορέας
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 15:11
REUTERS/YONHAP

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία το διαστημικό πύραυλο KSLV-1 ή Naro από το ομώνυμο διαστημικό κέντρο 480 χλμ. νότια της Σεούλ. Είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της χώρας μετά από δύο αποτυχημένες, μία το 2009 και μία το 2010.

A- A A+

Επιτυχής ήταν η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια της Νότιας Κορέας να εκτοξεύσει πύραυλο ο οποίος μεταφέρει δορυφόρο στο διάστημα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Ο KSLV-1 εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Νάρο στις 9 π.μ. ώρα Ελλάδος.

REUTERS
Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος της Ν. Κορέας

Τον πρώτο της δορυφόρο εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία η Νότια Κορέα, έναν μήνα μετά την εκτόξευση του δορυφόρου της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της χώρας να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο που θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς σκοπούς, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Επιστημών Λι Τζου Χο δήλωσε ότι ο δορυφόρος, ο οποίος θα συλλέξει δεδομένα για μετεωρολογική χρήση, έχει τεθεί ήδη στην προδιαγεγραμμένη του τροχιά.

Ο πύραυλος, βάρους 140 τόνων, γνωστός και ως Νάρο, δημιουργήθηκε από τη Νότια Κορέα σε συνεργασία με τη Ρωσία, με βάση συμφωνία για κοινή προσπάθεια τριών εκτοξεύσεων.

Οι δύο προηγούμενες απόπειρες, το 2009 και το 2010, είχαν αποτύχει για τεχνικούς λόγους.

Το 2009, ο δορυφόρος δεν είχε αποκολληθεί σωστά από τον πύραυλο ώστε να τεθεί σε τροχιά, ενώ το 2010 ο πύραυλος είχε εκραγεί δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Το διαστημικό κέντρο από το οποίο έγινε η εκτόξευση βρίσκεται 480 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σεούλ.

Η Νότια Κορέα διαθέτει ήδη δορυφόρους στο διάστημα, ωστόσο η αποστολή τους είχε γίνει μέσω διαστημικών σταθμών άλλων χωρών.

Η εκτόξευση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από αντίστοιχη ενέργεια της Βόρειας Κορέας, η οποία αντιμετώπισε τη σκληρή κριτική της διεθνούς κοινότητας, καθώς επρόκειτο για απαγορευμένη από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δοκιμή πυραυλικής τεχνολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή