Βουλή: Συνεδρίαση για το θέμα των αυθαιρέτων στην αρμόδια Επιτροπή

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 13:23

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.

A- A A+

Τις βασικές αρχές και τους στόχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων παρουσιάζει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης.

Επιδίωξη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι να συγκεντρωθούν οι απόψεις και προτάσεις των βουλευτών πριν η κυβέρνηση αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, στην κατεύθυνση «μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος».

Μετά την ακρόαση των βουλευτών θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο το υπουργείο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που παρουσιάζεται είναι:

-      Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο.

-      Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου.

-      Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

-      Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό.

-      Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή