Επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 12:45
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των συνδικαλιστών που βρίσκονταν εκτός του κτηρίου και των δυνάμεων του ΜΑΤ.

A- A A+

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, λίγο μετά από κατάληψη που πραγματοποίησαν περίπου 40 στελέχη του ΠΑΜΕ στον 8ο όροφο του κτηρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Δυνάμεις των ματ συνεπλάκησαν με μέλη του ΠΑΜΕ, κάνοντας και περιορισμένη χρήση χημικών και τελικά προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ περίπου 30 από τους καταληψίες.

Η κατάληψη έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χθεσινή αναφορά του υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».

NAFTEMPORIKI.GR

Οι καταληψίες φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε. Κατά την αποχώρησή τους δημιουργήθηκε η ένταση, καθώς έξω από κτήριο είχαν συγκεντρωθεί και άλλα μέλη του ΠΑΜΕ για συμπαράσταση.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν την ώρα που η αστυνομία οδηγούσε καταληψίες σε λεωφορείο, προκειμένου να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ. Οι συγκεντρωμένοι δημιουργησαν κλοιό στο μπροστά μέρος του οχήματος για να εμποδίσουν τις προσαγωγές, ωστόσο μετά από επέμβαση των ματ το λεωφορείο αποχώρησε.

Α. Παπαρήγα: Ο λαός μπορεί να κάνει στην μπάντα την κρατική καταστολή

Δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, έξω από τη ΓΑΔΑ

Αργότερα, περίπου 100 συνδικαλιστές πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ προς συμπαράσταση των προσαχθέντων.

Κατά τα επεισόδια, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές, ενώ στο σημείο έσπευσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτήριο έσπασαν μία πόρτα γραφείου συμβούλου του υπουργού, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε φακέλους και υλικά.

REUTERS

Για ενέργειες που «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδια.

«Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι «κάποιοι, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, στήνουν σκηνικό έντασης και βίας».

«Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας», κατέληξε.

Την εισβολή στο υπουργείο καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και έμπρακτα».

«Η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γιάννη Βρούτση είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

«Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία, που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Για «νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ασκηθεί αστυνομική βία και σε βάρος των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Καραγιαννίδη Χρήστου και Μπάρκα Κώστα, παρότι δήλωσαν την ιδιότητά τους, και του μέλους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκου Μπασιούκα». 

«Είναι φανερό πλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ που έκανε λόγο για άγρια επίθεση κατά δεκάδων συνδικαλιστικών εργατικών σωματείων.

«Αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η αυταρχική κατρακύλα τους», συνεχίζει, «φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους και επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή».

Στο μεταξύ με αφορμή δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Εργασίας περί σοβαρών φθορών στον προθάλαμο του γραφείου του Γ. Βρούτση, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κάλεσε τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο «με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Ποιες είναι οι καταστροφές. Πήγαν 40 άτομα, πρόσωπο με πρόσωπο, συνδικαλιστές εκπρόσωποι οργανώσεων, τι να κάνουν; Να καταστρέψουν τα γραφεία; Να καταστρέψουν τα κομπιούτερ; Να δείρουν τον υπουργό; Είναι αστεία πράγματα αυτά», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι όταν ένας υπουργός κάνει προκλητικές δηλώσεις έχουν δικαίωμα την επόμενη μέρα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων να  διαμαρτυρηθούν.

«Όταν μια κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ένα λαό που υποφέρει, τότε δεν έχει άλλη λύση πέρα από το ξύλο», τόνισε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πάντως ότι ο λαός «έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και μπορεί να κάνει στην πάντα την κρατική καταστολή».

ΓΣΕΕ: Συνεχίζεται η επίδειξη αυταρχισμού

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ, καταλογίζοντάς της πως «συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος».

«Αυτό έκανε και σήμερα με τις προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μετά τα επεισόδια - απότοκο μιας συμβολικής κατάληψης  στο υπουργείο Εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές όπως αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση  το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, αντιθέτως τα εντείνουν ενώ παράλληλα αυξάνουν και τα αδιέξοδα με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή