Νέο κάλεσμα Σαμαρά για επενδύσεις

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 12:35
REUTERS/STRINGER

Διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

A- A A+

Τη σημασία της σύστασης του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που βρίσκεται από χθες στη Ντόχα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμοιβαία βούληση για επενδυτική συνεργασία

Την αμοιβαία βούληση τους για επενδυτική συνεργασία επισήμαναν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο ομολογός του, του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι, οι οποίοι υπέγραψαν τρία μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ανάπτυξης.

«Είναι σημαντική ημέρα (η σημερινή), καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός με αφορμή την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. «Μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο των ελλήνων επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν στο Κατάρ, λέγοντας πως «είναι οι καλύτεροι» και σημπλήρωσε πως «οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα».

Όσον αφορά τον βασικότερο σκόπελο που συναντούν οι υποψήφιοι επενδυτές, παρατήρησε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης».

Το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ σεΐχη Ταμί μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερή του επίσκεψη στην Ντόχα, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης όπου ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο τεχνητό νησί Ρearl Island.

ΣΕΒ: Γέφυρα μόνιμου επιχειρηματικού διαλόγου με το Κατάρ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα επιχειρηματιών από το Κατάρ

Ένα στέρεο βήμα εξωστρέφειας κάνουν στο Εμιράτο οι Ελληνες επιχειρηματίες, κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Οι επιχειρηματίες ανοίγουν τον δρόμο με πρωτοβουλίες και η πολιτική ηγεσία στηρίζει, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θανάσης Λαβίδας που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Η συμφωνία για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ, ο οποίος επιδιώκει να θεμελιώσει μια γέφυρα μόνιμου επιχειρηματικού διαλόγου με οικονομικούς παράγοντες της αραβικής χώρας.

Η πρωτοβουλία σε συνεννόηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ  θα συμβάλει, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, στο «άνοιγμα» σε μία αραβική χώρα «που συγκεντρώνει τεράστια κεφάλαια και της οποίας ο επενδυτικός προσανατολισμός περιλαμβάνει και την Ελλάδα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, με την παρουσία τους εδώ δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά σχέδια που θα αποδώσουν ουσιαστικά οφέλη, θα δημιουργήσουν δουλειές και νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας.

Ήδη, όπως είπε, οι πρώτες επαφές είναι αισιόδοξες, ενώ ο ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων θα αναλάβει τη διοργάνωση επίσκεψης καταριανών ομίλων στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο του Κατάρ είναι ο κεντρικός επιχειρηματικός φορέας της χώρας και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες εταιρείες και επενδυτικά funds του Κατάρ.

Από ελληνικής πλευράς μέλη του Συμβουλίου είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μερικές από τις μεγαλύτερες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας που είναι σε θέση να γίνουν εταίροι σε συμπράξεις, κοινές επενδύσεις και άλλα αναπτυξιακά έργα.  Ειδικότερα, μετέχουν 22 ελληνικές εταιρείες από το χώρο των κατασκευών, της ενέργειας, της βαριάς βιομηχανίας, των δομικών υλικών, της πληροφορικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της ένδυσης, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της παροχής νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό «πυροτέχνημα»

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της κυβέρνησης έκανε λόγο στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για τις διακρατικές συμφωνίες με το Κατάρ.

«Ο κ. Σαμαράς είναι ο τέταρτος κατά σειρά έλληνας πρωθυπουργός που στήριξε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια από το Κατάρ. Όπως και οι προκάτοχοι του, στο πεδίο αυτό απέτυχε», ανέφερε ο υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης.

«Η συμφωνία που εξαγγέλλεται σήμερα, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλική κυβέρνηση του προηγούμενου Νοεμβρίου, παραδόξως αφορά το πιο δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, αυτό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας», σημείωσε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «το περιορισμένο μέγεθος της παρέμβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισ., και η πλήρης απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών δεν δικαιολογεί το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης γύρω από το όλο εγχείρημα».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Επιστρέφει με άδειες βαλίτσες ο Πρωθυπουργός

«Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας αποδείχθηκαν φρούδες», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς αναφερόμενος στο ταξίδι του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Σαμαράς, με την πολυπληθή ακολουθία του, επιστρέφουν με άδειες βαλίτσες και με το αίτημα Ερντογάν για τζαμί στην Αθήνα, παραμονές των Ιμίων», πρόσθεσε.

Χρυσή Αυγή: Επικοινωνιακά παιχνίδια

«Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η μνημονιακή κυβέρνηση την ελληνική οικονομία δεν λύνεται με επικοινωνιακά παιχνίδια στο Κατάρ και την πρόσκληση τυχοδιωκτών, αλλά με στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου», παρατηρεί η Χρυσή Αυγή.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή