Κάλεσμα ΠΑΣΕΓΕΣ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 11:36
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα κατά τη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης.

A- A A+

Να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις κάλεσε τους αγρότες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Συνομοσπονδία με τη συμμετοχή Ενώσεων Συνεταιρισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Καραμίχας προέτρεψε τους Θεσσαλούς να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου εκτιμούν πως η συνολική επιβάρυνση των αγροτών τόσο από τα μέτρα του μνημονίου όσο και από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο «θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι σχεδόν το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έλαβαν.

Όπως είπε ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά ένα πακέτο ισοδύναμων πολιτικών -απέναντι στα όσα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει- που άμεσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν ως «οξυγόνο» για τον αγροτοδιατροφικό τομέα συνολικά.

EUROKINISSI

Έτοιμοι να βγάλουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό οι θεσσαλοί αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητείται να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που έχουν λάβει αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές βιομηχανίες, να μην επιβληθεί «χαράτσι» στα αγροτεμάχια, να απαλλαγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 13% να ισχύσει για τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί στο μισό σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που πλήττονται ιδιαίτερα. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο «κακό» χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, είτε αφορά σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις, ζητείται να αφαιρεθούν τόκοι, προσαυξήσεις και να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δη στον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής.

YOUTUBE
Τζ. Καραμίχας: Ο Τσαυτάρης προτίμησε τη φυγή

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΕΓΕΣ στο ΥΠΑΑΤ

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, αλλά και στην απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». «Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος δημιούργησε για τους συνεταιρισμούς, που λέει ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" ανησυχούμε ότι τα ποσά δεν θα απορροφηθούν με τον ρυθμό που κινείται το υπουργείο και θα τα επιστρέψουμε πίσω. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαπραγματευτεί παράταση ενός χρόνου με την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Καραμίχας.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιδώσουν στον υπουργό το ψήφισμά τους.

Αποφασισμένοι να βγουν στην Εθνική οι θεσσαλοί αγρότες

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να παρατάξουν τα τρακτέρ τους επί της εθνικής οδού στον κόμβο της Νίκαιας δηλώνουν οι θεσσαλοί αγρότες, παρά το αστυνομικό μπλόκο. Το μέτωπο των θεσσαλών επισκέφθηκε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά».

«Θέλουμε να πάμε στην εθνική οδό να παρατάξουμε δεξιά και αριστερά τα οχήματα...Θα κάνουμε συντονισμένες ενέργειες να πατήσουμε στην εθνική», δήλωσε στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Κάλεσε παράλληλα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν το μπλόκο τους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει να τους αφήσει να φτάσουν στην εθνική οδό, αλλά και να δώσει λύση στα αιτήματά τους.

Χθες, οι θεσσαλοί αγρότες αιφνιδίασαν την αστυνομία όταν προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Λίγο μετά τις 13.00 και επικαλούμενα το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, περίπου 400 άτομα έκλεισαν την ΠΑΘΕ για περίπου ένα τέταρτο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να υπάρξει για το διάστημα εκείνο εκτροπή μέσω Πλατυκάμπου. Στη συνέχεια, πάντως, οι αγρότες επέστρεψαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα εκατοντάδες τρακτέρ τους.

Παρατεταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών και στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία. Οι αγρότες της περιοχής πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, είχαν προγραμματίσει οι αγρότες της Αργολίδας, προκειμένου να συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Στις κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά οδικά σημεία του νομού Σερρών παρατάσσουν τα τρακτέρ τους και οι σερραίοι αγρότες.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Μετά, πάντως, από την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεών τους με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Π. Καμμένο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος δήλωσαν πως η στάση των αγροτών θα κριθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και απαντήσεις των πολιτικών.

Αθ. Τσαυτάρης: Θέμα ημερών η αποπληρωμή των αγροτών από τις βιομηχανίες,

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Επικαιροποίηση της διακήρυξης για τους αγρότες»

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της προγραμματικής διακήρυξης της κυβέρνησης ως προς το σκέλος που αφορά στα προβλήματα του αγροτικού τομέα ,προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι είναι θέμα ημερών η αποπληρωμή των αγροτών από τις βιομηχανίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν μείνουν απλήρωτοι, τότε θα βγει και ο ίδιος μαζί τους στους δρόμους.

Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι χθες εγκρίθηκε δάνειο προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως.

«Ζητούσε η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών για να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους πελάτες της στο εξωτερικό για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη νέα ΑΤΕ- Πειραιώς. Όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς έπρεπε να πάρει έγκριση από την τρόικα... Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς», εξήγησε.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν οι αγρότες επί μήνες απλήρωτοι: «Τους είπα επί λέξει: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να του τα καταθέσουν».

Ο κ. Τσαυτάρης παραδέχθηκε ότι «η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν, αλλά όπως είπε, το μόνο που μπορεί να γίνει αυτή την ώρα είναι να τους επιστραφεί το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκατ. ευρώ για αυτόν το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. Τώρα 80 εκατ. και τα άλλα 80 τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κλπ», ανέφερε.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή