Παραλύει την αμερικανική πρωτεύουσα ο «Isabel»

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 07:12

A- A A+

ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ακτές του Ατλαντικού έπληξε ο τυφώναας Isabel, με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παρέσυραν στέγες, καθήλωσαν περισσότερες από 2.000 πτήσεις και παρέλυσαν την αμερικανική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές, καθώς οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα δένδρα που έχουν ξεριζωθεί και έπεσαν στους δρόμους, έχουν μετατρέψει την Ουάσινγκτον σε πόλη φάντασμα.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουώρνερ, δήλωσε, ότι ο πρόεδρος Μπους κήρυξε πληγείσες περισσότερες από 30 πόλεις και κομητείες στην πολιτεία, από τις οποίες οι περισσότερες βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, κοντά στις ακτές.

Περίπου δύο από τα επτά εκατομμύρια των κατοίκων της Βιρτζίνια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς ο τυφώνας κατευθύνεται προς τα βόρεια και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί, καθώς το βόρειο τμήμα της πολιτείας πλήττεται από θυελλώδεις ανέμους και βροχοπτώσεις.

Μία σήραγγα, από την οποία περνούν καθημερινά περίπου 50.000 αυτοκίνητα, μεταξύ του Νόρφολκ και του Πόρτσμουθ έχει κατακλυσθεί από τα νερά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Επιτροπής Συγκοινωνιών της πολιτείας, Φίλιπ Σάκετ.

Η αστυνομία κάλεσε δύτες για τον απεγκλωβισμό μίας οικογένειας που βρίσκεται στην κομητεία Γκλούσεστερ, κοντά στην όχθη του ποταμού Γιορκ, καθώς μία ομάδα διασωστών που επιχείρησε να φθάσει στο σημείο με σκάφος δεν τα κατάφερε.

Πάντως, τοπικοί αξιωματούχοι, εκτιμούν, ότι το κύριο μέτωπο του τυφώνα έχει ήδη περάσει από τις παράκτιες περιοχές και τώρα απειλούνται οι βορειότερες κομητείες.

Ο συντονιστής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Βιρτζίνια, Μάικλ Κλάιν, δήλωσε ότι τα κύματα στον ποταμό Πότομακ, που χωρίζει τη Βιρτζίνια από την Ουάσινγκτον και το Μέριλαντ, έφθασαν σε ύψος 2,4 μέτρων.

Ο τυφώνας Isabel έπληξε την περιοχή με ανέμους ταχύτητας περίπου 160 χιλιομέτρων την ώρα. Το ύψος των υλικών ζημιών είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, όπως οι αρχές λαμβάνουν κλήσεις για την παροχή βοήθειας από πολλές περιοχές, όπου έχουν ξεριζωθεί δένδρα και έχουν καταστραφεί στέγες κατοικιών.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 2.000 πτήσεις σε 19 αεροδρόμια και φρόντισαν να απομακρύνουν εγκαίρως τα αεροσκάφη τους από τα σημεία τα οποία έπληξε ο τυφώνας.

Στην Ουάσινγκτον, έκλεισε το μετρό και δεν κυκλοφόρησαν τα λεωφορεία, ενώ η εταιρία σιδηροδρόμων Amtrak σταμάτησε όλα τα δρομολόγια νοτίως της πρωτεύουσας.

Στη Βιρτζίνια έχασε τη ζωή του ένα άτομο σε αυτοκινητικό δυστύχημα που έγινε εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων σε αυτοκινητόδρομο του Ρίτσμοντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους κατέφυγε στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ και το State Department, λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι περισσότεροι από τους 25.000 εργαζόμενους στην έδρα του Πενταγώνου πήραν ρεπό.

Αντιθέτως, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στο κέντρο της Ουάσινγκτον, το «Chef Geoff's», βρήκε την ευκαιρία να κάνει χρυσές δουλειές. «Δεν φοβόμαστε τον Τυφώνα Isabel», αναφέρει μία πινακίδα που αναρτήθηκε έξω από το εστιατόριο, το οποίο προσφέρει ως σπεσιαλιτέ το νέο κοκτέιλ «Το Μάτι του Κυκλώνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή