Χάρτη της Β. Κορέας δημοσίευσε η Google

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 11:26
maps.google.com
A- A A+

Η αμερικανική Google δημοσίευσε χάρτη της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας που μέχρι πρότινος ήταν κενή στον δημοφιλή ιστότοπο Google Maps και για την οποία δεν υπάρχουν πολλά χαρτογραφικά δεδομένα.

REUTERS
Στη Βόρεια Κορέα ο CEO της Google (09/01/2013)

Ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ έφθασαν στην Πιονγκγιάνγκ μέσω Κίνας. Λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής, ο κ. Ρίτσαρντσον είχε δηλώσει από το Πεκίνο ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική, ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολή, ανεξάρτητη από την αμερικανική κυβέρνηση», ενώ η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το ταξίδι.

Η δημοσίευση ακολουθεί  την πρόσφατη ιδιωτική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα του προέδρου της Google Έρικ Σμιτ.

Ο χάρτης της χώρας δημιουργήθηκε από την υπηρεσία Google Map Maker, που λειτουργεί μέσω της συνεισφοράς των χρηστών του διαδικτύου.

Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, βασική πηγή πληροφοριών ήταν οι εικόνες από δορυφόρους και όχι οι πληροφορίες από ντόπιους, καθώς οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να μεγεθύνουν τον χάρτη και να εντοπίσουν μέχρι και τα διαβόητα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, στα οποία το κομμουνιστικό καθεστώς στέλνει τους διαφωνούντες, αλλά και ένα κέντρο πυρηνικής έρευνας.

Στον χάρτη περιλαμβάνεται μια λεπτομερής άποψη της Πιονγκγιάνγκ με σχολεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, έναν καθεδρικό ναό, μια αγορά και πάρκα από τις δύο όχθες του ποταμού Ταεντόνγκ.

Εκτός της Πιονγκγιάνγκ, ο χάρτης δείχνει περιοχές πιο αραιοκατοικημένες: μερικές μεγάλες πόλεις, αεροδρόμια, ένα χημικό εργοστάσιο, ένα εργοστάσιο πυρηνικής έρευνας και κυρίως γκρίζες κηλίδες που αντιπροσωπεύουν τα στρατόπεδα κράτησης.

Στα 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πιονγκγιάνγκ για παράδειγμα, το στρατόπεδο (κουάν-ιλ-σο) Νο18 χαρακτηρίζεται ως «γκουλάγκ».

«Εδώ και πολύ καιρό, η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις αχανείς ζώνες με τα πιο λίγα χαρτογραφικά δεδομένα. Σήμερα επανορθώνουμε την κατάσταση αυτή», δήλωσε στο μπλογκ του ο Τζαγιανάθ Μισόρ, εκπρόσωπος του Google Map Maker.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή