Την Τρίτη αποφασίζουν οι οδηγοί των λεωφορείων

Αναστολή των κινητοποιήσεων στα υπόλοιπα ΜΜΜ
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 22:46
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη σημερινή απεργία που είχε προκηρύξει στα λεωφορεία η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος.

A- A A+

Κανονικά θα λειτουργούν από την Τρίτη τα τρόλεϊ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Κ. Νικολόπουλο, μετά από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του δ.σ. της ΟΣΥ Γιάννη Οικονόμου. Μέχρι σήμερα το βράδυ στην Αθήνα κυκλοφορούσε περίπου το 70% του στόλου των τρόλεϊ.

Όπως τόνισαν και οι δύο πλευρές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω στα αιτήματα των εργαζομένων.

«Είχαμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Διοίκηση και όχι προσχηματικό. Είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων και πρόσθεσε πως ανέστειλαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος στις Οδικές Συγκοινωνίες Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, οι τεχνικοί στα λεωφορεία αλλά και οι οδηγοί στα τρένα έδειξαν μια λογική και υπεύθυνη στάση αναστέλλοντας σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. «Αναμένουμε το ίδιο και αύριο από τους οδηγούς στα λεωφορεία», πρόσθεσε.

Τέλος, o κ. Οικονόμου, επανέλαβε πως η εταιρεία είναι ανοιχτή σε διάλογο για όλα τα θέματα, πλην της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Από απόψε τα μεσάνυχτα θα επανακυκλοφορήσουν τα τρένα του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, οι βραδινές αμαξοστοιχίες 500 (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) και 501 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα ) θα αναχωρήσουν περί τις 00:15 αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δρομολόγια του Προαστιακού θα εκτελεστούν κανονικά από αύριο Τρίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χειρόφρενο στα λεωφορεία - Ξανά στους δρόμους τρόλεϊ, ΟΣΕ

Ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τον ΟΣΕ και οι τεχνικοί ΟΑΣΑ-ΟΣΥ .Οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων, συνεχίζουν την απεργία τους, ενώ για την περαιτέρω στάση τους, θα αποφασίσουν στην γενική τους συνέλευση που θα γίνει αύριο το πρωί.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα λεωφορεία, καθώς, αν και οι τεχνικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, οι οδηγοί θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί.

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη σημερινή απεργία που είχε προκηρύξει στα λεωφορεία η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Πάντως ικανοποιημένη από τις εξελίξεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών σχολιάζουν ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων «άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους».

Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων, διαμηνύοντας πάντως για ακόμη μία φορά ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Λεωφορεία: Ένα βήμα πίσω από τους τεχνικούς - Συνεχίζουν οι οδηγοί

Οι τεχνικοί των λεωφορείων ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της διόικησης της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) για διάλογο.

«Πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους Απόστολος Ραυτόπουλος.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλος τόνισε ότι δεν υπάρχει αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι την αυριανή γενική συνέλευση και -απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα, χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό».

Παράλληλα, καταδίκασε την επιλογή της επίταξης και πρόσθεσε πως «εκβιασμοί δε βοηθούν στην εξεύρεση λύσης». «Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά, πληγώνουν το επιβατικό κοινό, το οποίο εμείς σεβόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αυτός σημείωσε ότι «χρειάζεται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση» και σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις. Δεν ζητούν, είπε, την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προσαρμοσμένων στις εργασιακές ιδιαιτερότητες.

Σιδηροδρομικοί: Συνεχίζεται ο αγώνας για ΣΣΕ

Τις κινητοποιήσεις ανέστειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ): «Σήμερα τελευταία ήμερα των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε και πραγματοποίησε η ΠΟΣ έκτακτα και σε απάντηση της αυταρχικής απόφασης της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ, οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, προφανώς κατόπιν άνωθεν υποδείξεως, αποφάσισαν να μας πάνε στα δικαστήρια για να κηρυχθούν οι απεργίες μας παράνομες, με κύριο επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες του Νόμου για την κήρυξη τους».

Η ΠΟΣ σημειώνει πως εν όψει της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη, μαζί με όλα τα ΜΜΜ, «και για την επιτυχία της, λόγω της ευρύτερης σημασίας της, το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. αποφάσισε να μεταφέρει το υπόλοιπο σημερινό απεργιακό πρόγραμμα και την αυριανή στάση εργασίας για μετά την 31η Γενάρη». Αναφέρει ακόμη, πως μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι σημερινές δίκες ήταν χωρίς αντικείμενο και οι εργοδότριες εταιρείες, παραιτήθηκαν στο Δικαστήριο από τις αγωγές τους.

Οι σιδηροδρομικοί τονίζουν πως συνεχίζουν «τον αγώνα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ΣΣΕ μαζί με όλους τους συναδέλφους των μεταφορών και των άλλων κλάδων και καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές συμπεριφορές, να ανακαλέσει την επίταξη των απεργών του Μετρό και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει παράθυρο διαλόγου

Το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να υπερασπίζονται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Τονίζει ακόμη πως πιστεύει ότι «με την υπεύθυνη και συνετή στάση των εργαζομένων ανοίγει ένα παράθυρο διάλογου με την κυβέρνηση προκειμένου μετά από συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση να αρθούν οι όποιες αδικίες από την εφαρμογή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς να θίγονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ακριβώς προβλέπει και η πρόταση νόμου που καταθέσαμε».

Παράλληλα, στέλνει ένα γενικότερο μήνυμα: «Η σημερινή στάση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΜ ας αποτελέσει παράδειγμα προς όλους προκειμένου να αποφεύγονται αδιέξοδα που οδηγούν σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις που τελικώς βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους βουλευτές Γιάννη Σταθά και Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, επισκέφθηκε το πρωί τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη και το Βοτανικό.

«Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα ένα βαρύ αυταρχικό χειμώνα και μια κατάσταση ανοικτής αντισυνταγματικής, αντιδημοκρατικής και αντεργατικής εκτροπής», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης.

Την κατηγόρησε επίσης ότι «προωθεί αδίστακτα όχι μόνο την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, αλλά και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και το χειρότερο, την κατάργηση στην πράξη του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας, με δικαστικές αποφάσεις και άθλιες επιστρατεύσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή