Διαλογισμός vs αντικαταθλιπτικών

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2003 17:03

A- A A+

«Σε 20 χρόνια ο επικεφαλής στον τομέα της υγείας, θα συνιστά 60 λεπτά περισυλλογής πέντε φορές την εβδομάδα, ως θεραπεία σε ορισμένες ασθένειες», προέβλεψε ο Ερικ Λάντερ, ειδικός στη μοριακή βιολογία, στη διάρκεια συνεδρίου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η δήλωση μαρτυρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ιατρικής για το βουδισμό, και ιδιαίτερα για την πνευματική άσκηση των βουδιστών μοναχών.

Ορισμένες ανακαλύψεις που παρουσίασαν επιστήμονες στη διάρκεια του συνεδρίου, όπου μετείχε ο Δαλάι-Λάμα, ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, δείχνουν την επίδραση του διαλογισμού στους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στην εποχή των αντικαταθλιπτικών, οι εφαρμογές του διαλογισμού μπορούν να καταστήσουν ανώφελα τα φάρμακα που επιδρούν στη διάθεση των ανθρώπων.

Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, νευρολόγος στο Χάρβαρντ, έδειξε εικόνες από υπερηχογράφημα ενός μοναχού που μπορούσε ν' αυξήσει τη δραστηριότητα του πρόσθιου αριστερού φλοιού του εγκεφάλου -μέρος του εγκεφάλου που έχει σχέση με θετικά συναισθήματα- εφαρμόζοντας ένα είδος διαλογισμού.

Η βελτίωση των διανοητικών ικανότητων με τη βοήθεια του βουδισμού παίρνει ωστόσο χρόνο, μερικές φορές μια ολόκληρη ζωή, αντέτειναν αρκετοί επιστήμονες.

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν αυτό μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από 15 χρόνια», είπε ο Ντάνιελ Γκίλμπερτ καθηγητής Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ.

Ισως έτσι να μη μπορεί να βοηθηθεί πολύς κόσμος.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή