Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Μήνυμα της κυβέρνησης στους απεργούς
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 13:04
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ακινητοποιημένα παραμένουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς και τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

A- A A+

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Η συζήτηση διεξήχθη, απούσας της πλευράς των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία, αργά τη νύχτα.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, και οι συνάδελφοί τους στα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο έως και τη Δευτέρα.

Mετά την τελευταία εξέλιξη, με τη δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλει, συνεδριάζουν εκτάκτως, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα λεωφορεία φαίνεται πως δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι αύριο το πρωί, οπότε θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τα τρόλεϊ, υπάρχει εισήγηση του προέδρου του σωματείου για προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα». Η διοίκηση της ΟΣΥ δηλώνει επίσης έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για όλα τα ζητήματα, εκτός απ' ό,τι σχετίζεται με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διεμήνυσαν πως η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της: «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Πάντως, εκτός από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Ωστόσο, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, όμως, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα.

Η ευρεία σύσκεψη των εργαζομένων στις συγκοινωνίες το Σάββατο έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς πολλοί επέρριψαν ευθύνες σε συνδικαλιστές του μετρό για τους χειρισμούς τους στο θέμα. Πάντως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς και συνεχίζουν να διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τις εργασιακές τους ιδιαιτερότητες και όχι εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Απ. Ραυτόπουλος «πρέπει άμεσα, σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας». «Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά» κατέληξε.

«Όχι» ΣτΕ στο «πάγωμα» της επιστράτευσης στο Μετρό

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), που ζητούσε να «παγώσει» (να εκδοθεί προσωρινή διαταγή) η επίταξη του προσωπικού του Μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σπέρνουν αντεργατικούς ανέμους, θα θερίσουν κοινωνικές θύελλες

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατρακύλησε σήμερα ακόμα περισσότερο στον αυταρχικό κατήφορό της προχωρώντας, μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών των Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, και σε απαγόρευση μέσω δικαστικής προσφυγής και απόφασης και της απεργίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην σκληρή του ανακοίνωση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πολιτικός σχηματισμός προσθέτει: «Η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά και στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντεργατικές πολιτικές και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

»Η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει σπέρνοντας με πραξικοπηματικές μεθόδους αντιδημοκρατικούς και αντεργατικούς ανέμους θα είναι, αντί για τον εκφοβισμό και την υποταγή των εργαζομένων, να θερίσει κοινωνικές θύελλες από τους συντονισμένους και αλληλέγγυους αγώνες όλων των εργαζομένων που δεν αποδέχονται την κοινωνική και οικονομική γενοκτονία τους από τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί».

ΚΚΕ: Κλιμακώνει τον αυταρχισμό η συγκυβέρνηση

«Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του δικαιώματός τους στην απεργία. Δεν κρατάει κανένα πρόσχημα. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες «να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό και τις απειλές της κυβέρνησης». «Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει δίπλα τους να σταθούν αποφασιστικά όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!», καταλήγει το κόμμα.

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται με διάλογο

Να σταματήσει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους στα  μέσα μεταφοράς «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεών τους» καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται με διάλογο και όχι με επιτάξεις», δήλωσε η τομεάρχης Μεταφορών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή