Δεκάδες οι νεκροί από τα επεισόδια στην Αίγυπτο

Βίαιες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 07:02
EPA/MOHAMED RASHED/AL MASRY AL YOUM

Αστυνομικοί στην πόλη Πορτ Σάιντ.

A- A A+

Στους 32 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, μετά από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο.

Στο Πορτ Σάιντ οι βιαιότητες συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα θα κηδευτούν μερικά από τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων στην πόλη. Οι κηδείες θα γίνουν αμέσως μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 24 από τους 31 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αμέσως μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο επέβαλε θανατική ποινή σε 21 οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Αλ-Μάσρι για τον θάνατο 74 ανθρώπων μετά τον αγώνα με την ομάδα του Καΐρου Αλ-Αχλί, την 1η Φεβρουαρίου 2012.

REUTERS

Για ορισμένους κατοίκους του Πορτ Σάιντ, η καταδίκη σε θάνατο ορισμένων από τους κατηγορούμενους αποφασίστηκε για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους πολυάριθμους οργανωμένους οπαδούς της Αλ-Αχλί, οι οποίοι απείλησαν ότι θα προκαλέσουν «χάος» αν η ετυμηγορία δεν είναι αρκετά αυστηρή.

«Είναι μια πολιτική ετυμηγορία που θυσίασε τα παιδιά μας για να αποφευχθεί το χάος. Τα παιδιά μας είναι αποδιοπομπαίοι τράγο»", είπε χαρακτηριστικά ο Ασράφ Σαγιέντ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κάιρο, όπου διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη μεγάλη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό Κάιρο.

Όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους παραμένουν κλειστές.

REUTERS

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας και στο Σουέζ. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή την Παρασκευή, «Ημέρα της Επανάστασης», δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή