Γαλλία: Ανακαταλήφθηκε η πόλη Γκάο

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 22:10
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Τον έλεγχο του μέχρι πρότινος προπυργίου των ισλαμιστών, της πόλης Γκάο, πήραν τα υπό γαλλική διοίκηση στρατεύματα, τη δέκατη έκτη ημέρα της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Την πόλη είχαν καταλάβει τον Απρίλιο οι αντάρτες.

REUTERS

Αρχικά οι δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι πήραν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο και μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας του Γκάο στο Νότο. «Από απόψε, ο Σαντού Ντιαλό, ο Δήμαρχος του Γκάο που είχε καταφύγει στο Μπαμακό, θα μπορέσει να επιστρέψει στην πόλη του συνοδευόμενος από τον συνταγματάρχη Ντιντιέ Ντακό» διοικητή των στρατευμάτων του Μαλί στην περιοχή, σημειώνει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωσε ακόμη πως αφρικανικά εκστρατευτικά σώματα, που αποτελούνται από στρατιωτικούς από τη Νιγηρία και το Τσάντ, έφθασαν στην περιοχή για να διαδεχθούν τις γαλλικές δυνάμεις.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων της στρατιωτικής επιχείρσης, ο γαλλικός στρατός κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς ισλαμιστές αντάρτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα από την πλευρά των δυνάμεων της Γαλλίας και του Μάλι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού γενικού επιτελείου δεν γίνονται πλέον μάχες στην περιοχή του Γκάο, «αλλά σποραδικά επιχειρήσεις παρενόχλησης από τρομοκρατικά στοιχεία που ανοίγουν πυρ εναντίον των θέσεων μας και μετά καταφεύγουν σε αστικές περιοχές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή