Συνελήφθη Κούρδος ηγέτης στην Τουρκία

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 11:16
A- A A+

Τον ηγέτη του φιλο-κουρδικού κόμματος «Οζγκιούρ», Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, συνέλαβε χθες η τουρκική αστυνομία, με την κατηγορία της συμμετοχής του σε κουρδικό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Γερμανία, ανακοίνωσαν πηγές του κόμματος.

Ο Ντεμίρ συνελήφθη στο σπίτι του χθες το βράδυ και σήμερα επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα του δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στην Αγκυρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος,Χαϊρί Ατές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τον ίδιο λόγο συνελήφθη επίσης χθες ο πολύ γνωστός στην Τουρκία τραγουδιστής της ροκ, Χαλούκ Λεβέντ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ».

Συνολικά, 13 άτομα που μετείχαν στο κουρδικό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Γκενσελκίρχεν, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην εισαγγελία του δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Τύπο.

Οι ανακρίσεις, διετάχθησαν μετά από εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, στις οποίες εμφανιζόταν ο Χαλούκ Λεβέντ να τραγουδάει μπροστά σε θεατές που κρατούσαν σημαίες του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ). Το PKK που έχει μετονομαστεί σε «Kadek», κατηγορείται για αποσχιστική πάλη.

Η τουρκική δικαιοσύνη ενδέχεται να απαγγείλει στους μετέχοντες στο κουρδικό φεστιβάλ κατηγορίες «για παροχή βοήθειας σε εκτός νόμου οργάνωση», που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και επτά ετών, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή