Αίγυπτος: Συγκρούσεις στο Κάιρο

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 11:48
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Διαδηλωτές κατά του προέδρου Μόρσι ρίχνουν πέτρες σε αστυνομικούς στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στην πλατεία Ταχρίρ κατά τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

A- A A+

Εκατοντάδες νεαροί συγκρούστηκαν τα ξημερώματα με αστυνομικούς στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κατά τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ και στην εκλογή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

REUTERS

Πολέμιοι του κ. Μόρσι και των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων απ΄ όπου προέρχεται αναμένεται να πραγματοποιήσουν μαζική διαδήλωση σήμερα στην Ταχρίρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να θέσουν εκ νέου τα αιτήματα της εξέγερσης την οποία υποστηρίζουν ότι έχουν προδώσει οι ισλαμιστές έχουν προδώσει.

«Ας πάνε παντού να ολοκληρώσουν την επίτευξη των στόχων της επανάστασης», ανέφερε, μέσω Twitter, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Το πρωί επικρατούσε ηρεμία στην πλατεία μετά τις συγκρούσεις που είχαν αρχίσει χθες και συνεχίστηκαν τη νύχτα και το ξημέρωμα. Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το τείχος που εμποδίζει την πρόσβαση στα κυβερνητικά κτήρια κοντά στην Ταχρίρ.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 16 τραυματίες.

REUTERS

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αποφασίσει να μην καλέσουν τους υποστηρικτές τους σε αντιδιαδήλωση, φοβούμενοι βίαιες συγκρούσεις. Αντ’αυτού, για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης, οι Αδελφοί διοργανώνουν μια σειρά από κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Σε ομιλία του την Πέμπτη με αφορμή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, ο κ. Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους Αιγύπτιους να τιμήσουν την επέτειο «με πολιτισμένο, ειρηνικό τρόπο που περιφρουρεί το έθνος μας, τους θεσμούς μας, τις ζωές μας».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή