Ο Κόλιν Πάουελ για τους εβραϊκούς οικισμούς

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 10:17
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε, ότι δεν αναμένει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, στο αίτημα της Ουάσινγκτον, για πάγωμα του εποικιστικού προγράμματος στη Δυτική Οχθη, παρά μόνον, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή εξουδετερώσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την κατανόησή του για τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στο θέμα των εβραϊκών οικισμών, λέγοντας ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν Ισραηλινό ηγέτη, να φανεί ότι υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις.

Οι επικριτές της αμερικανικής και της ισραηλινής πολιτικής λένε, ότι, το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει το εποικιστικό πρόγραμμα στη Δυτική Οχθη, διότι δεν συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ προκαλεί τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ θεωρεί νόμιμους τους οικισμούς. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν χαρακτήρισαν παράνομο το εποικιστικό πρόγραμμα, σήμερα θεωρούν ότι -απλά- δεν βοηθάει.

«Οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν, κατά την κρίση μου, όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι η παλαιστινιακή πλευρά κάνει κάτι για τις βομβιστικές επιθέσεις», δήλωσε ο Πάουελ. «Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ή οποιουδήποτε άλλου κράτους, όταν αντιμετωπίζει τη δραστηριότητα, που φαίνεται να την ανέχονται οι κυβερνητικές αρχές της άλλης πλευράς... να πει στο λαό του ότι υποκύπτει στις πιέσεις των Αμερικανών, ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή