Συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για την κατασκευή της «αμυντικής γραμμής»

Μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 11:50
A- A A+

Σε συμβιβασμό με τους Αμερικανούς, για την χάραξη της «αμυντικής γραμμής», που κατασκευάζει το Ισραήλ, προκειμένου να διαχωρίσει το ισραηλινό έδαφος από την Δυτική Οχθη, κατέληξαν οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η γραμμή αυτή θα περιλαμβάνει «ένα προσαρμόσιμο τμήμα» στην πλευρά που θα καλύπτει τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα εντός των ορίων της Δυτικής Οχθης.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ του Ντοβ Βάισγκλας, διευθυντή του γραφείου του Αριέλ Σαρόν, του Αμος Γιααρόν, γενικού διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους.

Η πτέρυγα των «σκληρών» της ισραηλινής κυβέρνησης απαιτεί αυτή η «αμυντική γραμμή» , η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει τη διείσδυση παλαιστινίων καμικάζι στο ισραηλινό έδαφος, να περιλάβει και τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έχει δημόσια εκφράσει επανειλημμένως τις αντιρρήσεις του για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού και τους φόβους του για την πρόκληση επιπλοκών στη χάραξη των μελλοντικών συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν την ισραηλινή θέση σύμφωνα με την οποία η «αμυντική γραμμή», δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν χαράσσει τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση Μπους, αποφάσισε επίσης, τη διατήρηση του συνόλου των εγγυήσεων, που έχει παραχωρήσει η Ουάσινγκτον για τη χορήγηση στο Ισραήλ προνομιακών τραπεζικών πιστώσεων, ύψους εννέα δισ. δολαρίων.

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουλίου ένα πρώτο τμήμα της «αμυντικής γραμμής», μήκους 140 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα ισραηλινά σχέδια, το επόμενο τμήμα της γραμμής θα κατασκευασθεί σε διάστημα ενός έτους και θα περιλάβει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Η «αμυντική γραμμή» θα έχει συνολικό μήκος 350 χιλιομέτρων και θα διατρέχει από βορρά προς νότο την «πράσινη γραμμή», που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τη Δυτική Οχθη.

Σημερινά δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, αναφέρουν, ότι, η «αμυντική γραμμή» είναι πιθανόν να φθάσει τελικά τα 800-900 χιλιόμετρα σε μήκος. Το κόστος κατασκευής της ανέρχεται σε δύο εκατ. δολ. ανά χιλιόμετρο και το συνολικό της κόστος μπορεί να φθάσει τα 1,8 δισ. δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή