Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό δόγμα της προληπτικής δράσης

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 11:56
A- A A+

Το αμερικανικό δόγμα της προληπτικής στρατιωτικής δράσης αποτελεί πρόκληση για τα Ηνωμένα Έθνη και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις ΗΠΑ, ο Γ.Γ. αμφισβήτησε τα αμερικανικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία τα έθνη έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να καταφεύγουν σε προληπτική στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν την ανάπτυξη παράνομων οπλικών συστημάτων. Ο κ. Ανάν τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διάδοση της μονομερούς και παράνομης -έναντι του διεθνούς Δικαίου- χρήσης βίας με ή χωρίς πειστική δικαιολόγηση μιας τέτοιας ενέργειας.

Πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού της έννοιας «αυτοάμυνα» στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της αναθεώρησης της έγκρισης χρήσης βίας και της λήψης δραστικών μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού έναντι συγκεκριμένων μορφών απειλής για τη διεθνή ειρήνη όπως για παράδειγμα είναι η διεθνής τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή