Φάρμακο μειώνει την έξη στην κοκαΐνη

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 11:57
A- A A+

Ενα φάρμακο, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και παρασκευάζεται από Αμερικανούς ερευνητές, βοήθησε οκτώ από 20 χρήστες κοκαϊνης ν'αντισταθούν στην έξη που προκαλεί η χρήση της μέσα σε τέσσερις εβδομάδες θεραπείας, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Το φάρμακο gamma vinyl-GABA, (GVG), έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της επιληψίας στο Μεξικό, αλλά δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι μπορεί να δράσει για να βοηθήσει χρήστες ουσιών επίσης, όχι μόνο κοκαϊνης αλλά και καπνιστές. Το GVG φαίνεται ότι δρα μειώνοντας τη μεγάλη επιθυμία του χρήστη για ναρκωτικά.

Το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven, στη Νέα Υόρκη, που υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας, παρασκευάζει το φάρμακο επί χρόνια. Ωστόσο, το GVG δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη λήψη του μπορεί να βλάψει την όραση.

Ο Φρανκ Βότσι του Εθνικού Ινστιτούτου κατά της Χρήσης Ναρκωτικών, είπε, ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί, όλοι οι εθελοντές που μετείχαν στην έρευνα απεξαρτήθηκαν. «Η παρατεταμένη διάρκεια αποχής υπερβαίνει κατά πολύ όσα άλλες φαρμακολογικές θεραπείες έχουν επιτύχει», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Τα αποτελέσματα είναι κυρίως εντυπωσιακά λαμβάνοντας υπ'όψιν, ότι, όσοι πήραν μέρος στη μελέτη συνέχισαν να διαμένουν στην ίδια γειτονιά όπου η κοκαΐνη είναι εύκολα διαθέσιμη και με όλους τους παράγοντες και τις κοινωνικές πιέσεις, που στήριζαν τον εθισμό τους στην ουσία για τόσα πολλά χρόνια», είπε η Εμίλια Φιγκουερόα, της Clinica Integral de Tratamiento Contra Las Adicciones in Mexicali, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία στο Μεξικό.

«Οι εθελοντές που μετείχαν στη μελέτη αυτή ήταν όλοι τους χρήστες που κατανάλωναν κοκαΐνη επί πέντε με επτά ημέρες εβδομαδιαίως και αυτό γινόταν επί τρία έως και 15 χρόνια», υπογράμμισαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Synapse (Σύναψη).

Οκτώ εγκατέλειψαν την προσπάθεια ύστερα από λίγες συνεδρίες λέγοντας ότι δεν ήθελαν να σταματήσουν την κοκαΐνη. Ωστόσο, άλλοι 12 συνέχισαν την καθημερινή λήψη του φαρμάκου για τέσσερις εβδομάδες. Οι οκτώ από τους 12 είχαν αποβάλει την έξη για εβδομάδες μετά τη θεραπεία και δεν έκαναν χρήση άλλων ναρκωτικών έως και μέχρι τότε που συντάχθηκε η μελέτη. Οι τέσσερις που ξανακύλησαν, έκαναν χρήση λιγότερης ποσότητας κοκαΐνης σε σχέση με εκείνη που συνήθως έπαιρναν, είπαν οι ερευνητές. «Δύο από τους τέσσερις μείωσαν την κοκαϊνη τουλάχιστον κατά 80%».

Οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι, οι δοκιμές του φαρμάκου που μπορούν να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν εάν το GVG δρα σε ευρύτερες ομάδες εθισμένων σε ουσίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή