«Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός και ο διανοούμενος»

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 20:45
UPD:20:50

A- A A+

«Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός και ο διανοούμενος», είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινίασε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

«Για το σημερινό πολιτικό και πνευματικό μας κόσμο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μπορεί ν' αποτελέσει υπόδειγμα ως πολιτικός και πνευματικός άνθρωπος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού.

«Εζησε λιτά, απέριττα και ασκητικά», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, «μακριά από κάθε κοσμικότητα και κάθε ματαιοδοξία. Ολο το χρόνο που δεν του απορροφούσε η πολιτική, που την βίωνε ως χρέος, τον αφιέρωνε στην πνευματική του εργασία. Αλλά και για τους σημερινούς νέους που διψούν για πρότυπα και ιδανικά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μπορεί να είναι, για μια ακόμη φορά, χρήσιμος ως σηματωρός και κήρυκας. Αλλωστε, πίστευε πολύ στους νέους. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ζωής του τον ερώτησαν τι συμβουλεύει τους νέους. Και αυτός απάντησε: Να ανησυχούν».

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα νεανικά χρόνια του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, την πολιτική του σταδιοδρομία και τη δράση του κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλαμβάνει, επίσης, χειρόγραφο και έντυπο υλικό που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του στη διανόηση, τις επιστήμες και τα γράμματα: χειρόγραφα ποιήματα και ημερολόγια, εκδόσεις από το πολυσχιδές έργο του, πολιτικούς και επετειακούς λόγους, φύλλα εφημερίδων, επιστολές και άλλο συναφές υλικό. Εκτίθενται ακόμη προσωπικά αντικείμενά του: το γραφείο, το κάθισμά του και αντικείμενα γραφείου, το εκλογικό του βιβλιάριο και η βουλευτική του ταυτότητα, τα γυαλιά αεροπόρου κ.α.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται την έκθεση Σάββατο, Κυριακή και σχολικές αργίες από τις 10.00' ως τις 16.00', ενώ τις καθημερινές θα ξεναγούνται σε αυτήν οι μαθητές που επισκέπτονται τη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς